Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Νέο εργαλείο απολύμανσης ξηρών τροφίμων με υπέρ-θερμασμένο ατμό

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαινοτομία: Νέο εργαλείο απολύμανσης ξηρών τροφίμων με υπέρ-θερμασμένο ατμό
spot_img

Το νέο σύστημα απολύμανσης θα βοηθήσει τη βιομηχανία παραγωγής να διασφαλίσει τη μικροβιακή ασφάλεια σε χώρους όπου η χρήση παραδοσιακής υγρής υγιεινής είναι περιορισμένη.

Ένα νέο εργαλείο καθαρισμού και απομάκρυνσης παθογόνων από τις γραμμές και επιφάνειες παραγωγής ξηρών τροφίμων βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Cornell. To καινοτόμο εργαλείο χρησιμοποιεί υπερθερμασμένο ατμό.

Η καινοτομία προορίζεται για προστασία των ξηρών τροφίμων, όπως αλεύρι και σκόνη όπου η απολύμανση με νερό είναι αδύνατη. Επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία γάλακτος για τα βρεφικά παρασκευάσματα που είναι σε μορφή σκόνης, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, αρτοσκευάσματα, προϊόντα σοκολάτας και spreads.

«Ο καθαρισμός και η υγιεινή στην επεξεργασία ξηρών τροφίμων και στη συσκευασία προϊόντων είναι μια πρόκληση γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαπούνι ή νερό», λένε οι ερευνητές και προσθέτουν: «Βλέπουμε πόσο καλά λειτουργεί ο υπέρθερμος ατμός για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων».

Ιστορικά, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας ήταν ασφαλή, καθώς δεν υποστηρίζουν τη μικροβιακή ανάπτυξη. Όμως, τα τελευταία 15 χρόνια, υπήρξαν μεγάλες εστίες και ανακλήσεις που σχετίζονται με την ξηρή τροφή, όχι επειδή αναπτύσσονται μικρόβια ή παθογόνα στα τρόφιμα, αλλά επειδή μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο υπέρθερμος ατμός είναι πολύ διαφορετικός από τον συμβατικό ατμό. Όταν το νερό βράζει σε ένα βραστήρα τσαγιού, έχει φτάσει τους 212 βαθμούς Φαρενάιτ – και ο ορατός ατμός που μοιάζει με σύννεφο απελευθερώνεται. Για ξηρό ή υπέρθερμο ατμό, ο ατμός θερμαίνεται πέρα ​​από την θερμοκρασία του βραστήρα σε περισσότερους από 250 βαθμούς F, στην περίπτωση της μονάδας επεξεργασίας του Cornell. Λειτουργεί σαν καυτό αέριο. Καθώς ο ξηρός ατμός εφαρμόζεται στις επιφάνειες παραγωγής, όπου μπορεί να σκοτώσει παθογόνα και μικρόβια, δεν αφήνει υγρασία ή συμπύκνωση για να φιλοξενήσει περαιτέρω παθογόνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Cornell το εργαλείο θα βοηθήσει τη βιομηχανία παραγωγής να διασφαλίσει τη μικροβιακή ασφάλεια σε χώρους όπου η χρήση παραδοσιακής υγρής υγιεινής είναι περιορισμένη. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.

Κουμαρίνη: Νομοθεσία και υποχρεώσεις της βιομηχανίας τροφίμων για τη χρήση κανέλας

Η Α. Σταυρουλάκη των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis & Testing δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κανέλας Κεϋλάνης ή Cassia στα τρόφιμα - Νομοθεσία και γνωμοδότηση της EFSA - Χρήσιμες πληροφορίες και για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα