Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλλία: Ο ιός της γρίπης των πτηνών μόλυνε μια γάτα!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΓαλλία: Ο ιός της γρίπης των πτηνών μόλυνε μια γάτα!
spot_img

Η μεταφορά ιών από πτηνά σε θηλαστικά σε διάφορες χώρες απαιτεί επαγρύπνηση, καθώς θα μπορούσαν να διευκολύνουν την πιθανή μεταφορά στον άνθρωπο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, μια άρρωστη γάτα στο Deux-Sèvres département στη Γαλλία βρέθηκε θετική στον εξαιρετικά παθογόνο ιό της γρίπης των πτηνών H5N1. Η ANSES (Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας) συμμετείχε ενεργά στην έρευνα αυτής της υπόθεσης, η οποία οδήγησε στον εντοπισμό μιας κοντινής φάρμας πάπιας ως πηγή μόλυνσης της γάτας. 

Η αύξηση τέτοιων περιστατικών, μεταφοράς ιών από πτηνά σε θηλαστικά σε διάφορες χώρες απαιτεί επαγρύπνηση, καθώς θα μπορούσαν να διευκολύνουν την πιθανή μεταφορά στον άνθρωπο. 

Στη Γαλλία παρατηρήθηκε μόλυνση για πρώτη φορά

Το ANSES, το εθνικό εργαστήριο αναφοράς, επιβεβαίωσε τη μόλυνση μιας γάτας από τον εξαιρετικά παθογονικό ιό της γρίπης των πτηνών H5N1 στα τέλη του 2022. Η γάτα, η οποία ζούσε κοντά σε φάρμα πάπιας που είχε προσβληθεί από τον ιό, υπέφερε από σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα λόγω της ιογενούς λοίμωξης και έπρεπε να γίνει ευθανασία.

Η ευαισθησία των γατών στους ιούς της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) είναι γνωστή από το 2004 και είχε ήδη αποδειχθεί στην Ταϊλάνδη και τη Γερμανία το 2006. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια μόλυνση στη Γαλλία.

Ένας ιός που προσαρμόζεται στα θηλαστικά

Ο ιός που εντοπίστηκε σε αυτή τη γάτα είχε γενετικά χαρακτηριστικά προσαρμογής στα θηλαστικά. Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί περιστασιακά να μολύνει θηλαστικά λόγω γονιδιωματικών μεταλλάξεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επαληθευτεί ότι αυτά τα φαινόμενα παραμένουν σποραδικά και ότι οι ιοί που έχουν αποκτήσει αυτή την ικανότητα να περάσουν στα θηλαστικά δεν ανιχνεύονται σε πτηνοτροφεία. 

Οι γενετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την ANSES επιβεβαίωσαν ότι μόνο η γάτα ήταν φορέας αυτού του μεταλλαγμένου ιού και ότι αυτή η μετάλλαξη δεν υπήρχε, σε αυτό το στάδιο, στις πάπιες στο αγρόκτημα όπου σημειώθηκε μόλυνση.

Εμβολιάστε την εποχική γρίπη για να αποφύγετε την εμφάνιση ενός νέου ιού

Η μόλυνση κατοικίδιων ζώων όπως οι γάτες θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους. Είναι επομένως σημαντικό να τα κρατάμε μακριά από μολυσμένα αγροκτήματα και από επιχειρήσεις εξόντωσης μολυσμένων πάπιων.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες που εκτίθενται σε ιούς της γρίπης των χοίρων και των πτηνών συνιστάται να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ταυτόχρονη μόλυνση με έναν ιό της γρίπης των πτηνών και έναν ιό της ανθρώπινης γρίπης θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου ιού γρίπης που είναι δυνητικά εξαιρετικά μεταδοτικός για τον άνθρωπο.

Πηγή: ANSES

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα