Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες μετέτρεψαν πριονίδι σε… τρόφιμα!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΕπιστήμονες μετέτρεψαν πριονίδι σε... τρόφιμα!
spot_img

Δημιουργία εναλλακτικών βρώσιμων ελαίων και λιπών, από υποπροϊόντα της βιομηχανίας ξύλου.

Η Εσθονική εταιρεία startup ÄIO κατάφερε να συγκεντρώσει από επενδυτές 1 εκατομμύριο ευρώ για να μετατρέψει το πριονίδι σε τρόφιμα! Η νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας αντικαθιστά τα έλαια που χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία τροφίμων με εναλλακτικές λύσεις όπως πριονίδι που προωθούν τη βιωσιμότητα.

Η ÄIO με έδρα το Ταλίν δημιουργεί βρώσιμα έλαια και λίπη – το Redoil- από υποπροϊόντα της βιομηχανίας ξύλου και της γεωργίας μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο TalTech. Χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό μικρόβιο που ονομάζεται «κόκκινο ζωύφιο», η διαδικασία περιλαμβάνει τη μετατροπή βιομηχανικών πλευρικών υπολειμμάτων, σε προϊόντα διατροφής μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης, παρόμοια με την παρασκευή μπύρας ή την παραγωγή ψωμιού με μαγιά. Η διαδικασία της ζύμωσης παράγει λίπη πλούσια σε υγιή λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.  

Η συνιδρυτής της ÄIO, Nemailla Bonturi είπε πως «Με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε κομπούχα, γιαούρτι, ψωμί και μπύρα, μπορούμε να μετατρέψουμε το πριονίδι ή άλλη βιομάζα χαμηλής αξίας σε πολύτιμα και υγιεινά συστατικά. Το «κόκκινο ζωύφιο» μας δεν μπορεί να μετατρέψει το νερό σε κρασί, αλλά μπορεί να μετατρέψει το πριονίδι σε τροφή» όπως αναφέρει το eu-startups.

Με τη νέα χρηματοδότηση, η ομάδα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα, να δοκιμάσει προϊόντα σε συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων και να υποβάλει αίτηση για άδειες νέων τροφίμων για την είσοδο στην ευρωπαϊκή αγοράΜέχρι το 2026, σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα. Το RedOil της ÄIO μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά προϊόντα και οικιακές χημικές ουσίες, αντικαθιστώντας λιπαντικά και επιφανειοδραστικές ουσίες που προέρχονται από πετρέλαιο ή φοινικέλαιο.   

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα