Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η υπερκατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι ζήτημα ασφάλειας τροφίμων;

ΑρχικήΝέαΓιατί η υπερκατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι ζήτημα ασφάλειας τροφίμων;
spot_img

Η Consumer Reports έδωσε τελεσίγραφο στις εταιρείες παραγωγής μαύρης σοκολάτας ως την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να “ξεφορτωθούν” τις τοξικές ουσίες από τα προϊόντα τους.

Της Βιργινίας Κιμπουροπούλου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε και, όπως ίσως γνωρίζετε, η σοκολάτα είναι σήμα κατατεθέν αυτής της μέρας εδώ και αρκετά χρόνια.

Για τους οπαδούς της μαύρης σοκολάτας, τα νέα είναι καλά, μιας και μελέτες δείχνουν πως η πληθώρα αντιοξειδωτικών και η χαμηλή προσθήκη ζάχαρης σε μια μαύρη σοκολάτα την καθιστά μια υγιεινή επιλογή. Δεν είναι τυχαίο που σε μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Ζαχαροπλαστών, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες την χαρακτήρισαν ως μια καλύτερη και πιο ωφέλιμη σοκολάτα.

Αλλά ουδέν καλόν αμιγές κακού και αντιστρέψαμε την αρχαία αυτή ρήση επίτηδες, καθώς πολυαναφερόμενη έρευνα του οργανισμού υπέρ των καταναλωτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ, Consumer Reports, έδειξε μεγάλες ποσότητες βαρεέων μετάλλων (μόλυβδο και κάδμιο) σε σχεδόν όλες από τις μπάρες που ανέλυσε, με πολλά γνωστά ονόματα, όπως της Hershey’s να βρίσκονται εντός της έκθεσης.

Η έκθεση του οργανισμού επισημαίνει πως, τρώγοντας μόνο 30 γραμμάρια περίπου την ημέρα από μία από αυτές, ένας άνθρωπος θα μπορούσε να θέσει την υγεία του σε κίνδυνο.

Επισημαίνεται σε αυτό το σημείο πως η μακροχρόνια έκθεση ακόμη και σε μικρές ποσότητες βαρέων μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα υγείας, ειδικά σε εγκύους και μικρά παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, με τα προβλήματα να εκτείνονται από περιορισμένη εγκεφαλική ανάπτυξη ως και νεφρική βλάβη.

 Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι ειδικά ο μόλυβδος και το κάδμιο μπορεί να βρεθούν και σε άλλα είδη, όπως τα λαχανικά με ρίζες, που απορροφούν περισσότερες τοξίνες από το έδαφος, ειδικά τα καρότα και οι γλυκοπατάτες. Οπότε, οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στα βαρέα μέταλλα.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να είναι ένα ζήτημα ασφάλειας των τροφίμων. Η Consumer Reports, λοιπόν, έχοντας επίγνωση πως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ιδιαίτερα πολυάσχολη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μαύρης σοκολάτας, παρότρυνε σε επιστολή τους παραγωγούς (π.χ. Hershey και Mondelez) να δεσμευτούν οριστικά μέχρι τότε να μειώσουν τις τοξικές ουσίες στα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με τον Joshua Lambert, καθηγητής στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, η σοκολάτα έχει αρκετά οφέλη, χι μόνο στην υγεία, αλλά και στην ασφάλεια των τροφίμων, καθώς η παστερίωση που γίνεται κατά την επεξεργασία μειώνει τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.

Προκειμένου να μην καταφύγετε σε ολική αποκοπή της μαύρης σοκολάτας από την διατροφή σας, η Consumer Reports προτείνει να επιλέγετε σοκολάτες με μικρότερο ποσοστό κακάο, για παράδειγμα 70% αντί για ένα 80, καθώς τα βαρέα μέταλλα τείνουν να υπερτερούν σε υψηλότερες περιεκτικότητες, κυρίως λόγω της ιδιότητας του φυτού να τα απορροφά.

Επιπλέον, τα επίπεδα κακάο είναι χαμηλότερα στη σοκολάτα γάλακτος από ότι στη μαύρη σοκολάτα, επομένως η σοκολάτα γάλακτος τείνει να έχει χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων, αναφέρει το Food Safety News. Αλλά, το καλύτερο  που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγχετε όσο μπορείτε την κατανάλωση σοκολάτας εν γένει.

  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο