Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο πεσκατεριανισμός είναι ένα πιο θρεπτικό και πιο οικολογικό διατροφικό μοντέλο, συνιστά νέα μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΟ πεσκατεριανισμός είναι ένα πιο θρεπτικό και πιο οικολογικό διατροφικό μοντέλο, συνιστά νέα μελέτη
spot_img

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tulane της Λουιζιάνα των ΗΠΑ ανέδειξαν την δίαιτα pescatarian ως τη θρεπτικότερη και με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η δίαιτα pescatarian ή αλλιώς πεσκατεριανισμός τηρείται από ανθρώπους που έχουν επιλέξει να είναι χορτοφάγοι, αλλά χωρίς να αφαιρούν τα θαλασσινά από τη διατροφή τους, αποκόβοντας, όμως τελείως το κρέας. Αν και χορτοφαγικές οργανώσεις, όπως η  The Vegetarian Society δεν αναγνωρίζουν τους pescatarians ως χορτοφάγους, ο πεσκτατεριανισμός είναι ένα διατροφικό κίνημα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Ωστόσο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tulane της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, μελετώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ορισμένων αρκετά δημοφιλών διατροφικών μοντέλων, χαρακτήρισαν την pescatarian ως τη θρεπτικότερη και με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ακολουθούμενη από  χορτοφαγικές και vegan δίαιτες. Στη μέση αναφορικά με τη θρεπτικότητά της κατατάσσεται η δίαιτα των παμφάγων, ενώ στις λιγότερο θρεπτικές δίαιτες, αλλά και πιο ριπογόνες βρίσκεται  η κετογονική.

Όπως σχολιάζει ο Ντιέγκο Ρόουζ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής και διευθυντής προγράμματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, η παμφάγα δίαιτα ήταν ήδη γνωστή για τις αρνητικές της συνέπειες στο κλίμα και το περιβάλλον. Ωστόσο, ως τώρα δεν είχε γίνει ποτέ σύγκριση των ποικίλων διαιτών με άξονα την περιβαλλοντική τους επίδραση.  

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 16.000 ενήλικες μέσα από δεδομένα που παρείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής δημοσιεύτηκε στο  American Journal of Clinical Nutrition.

Για να προσδιορίσουν τη θρεπτικότητα των διαιτών, τα στοιχεία των συμμετεχόντων μετρήθηκαν με έναν ομοσπονδιακό δείκτη υγιεινής  διατροφής, ο οποίος ουσιαστικά μετρά κατά πόσο ένα πρότυπο διατροφής ανταποκρίνεται στις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ.

Η δίαιτα paleo, η οποία προτείνει την υιοθέτηση κρέατος, ξηρών καρπών και λαχανικών, αλλά όχι δημητριακών και φασολιών  κατατάχθηκε ως η δεύτερη χειρότερη διατροφικά, μετά την κέτο, η οποία συνιστά την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λίπους και πρωτεΐνης, αλλά αποφυγή των υδατανθράκων. Η παμφάγος δίαιτα, την οποία και ακολουθούσε το 86% των συμμετεχόντων  βρέθηκε στη μέση τόσο για τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο όσο και για τα διατροφικά της οφέλη.

Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί επίσης το ότι, αν από τα 16.000 άτομα το ένα τρίτο ξεκινούσε μια χορτοφαγική διατροφή κάποια μέρα, θα εξοικονομούνταν εκπομπές ισοδύναμες με την εξάλειψη 340 εκατομμυρίων μιλίων αυτοκινήτων. Τέλος, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν, όταν οι συμμετέχοντες άλλαξαν από παμφάγες δίαιτες σε μεσογειακές, καθώς μείωσαν ταυτόχρονα και την κατανάλωση λιπαρού κρέατος.

«Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής μας και πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μια φυτική διατροφή», λέει η Rose, σύμφωνα με δήλωση που παραθέτει το Food Ingredients First. Προτείνει, επίσης, πως απλά η μείωση και όχι η κατάργηση του κρέατος από τη διατροφή αποτελεί πολύτιμη αλλαγή για το περιβάλλον, αλλά και τον οργανισμό.

Τα νούμερα που δίνει μια μελέτη του ΟΗΕ υποστηρίζουν ακόμα περισσότερο τους ισχυρισμούς της Ρόουζ, αφού αναφέρει πως το 34% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από το τρέχον σύστημα τροφίμων και η πλειοψηφία από την παραγωγή τροφίμων, με κορυφαία υπεύθυνη την βιομηχανία βοείου κρέατος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο