Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τολμηροί επιστήμονες “ανέλαβαν” εταιρεία επεξεργασμένων τροφίμων για να βελτιώσουν τα προϊόντα της

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤολμηροί επιστήμονες "ανέλαβαν" εταιρεία επεξεργασμένων τροφίμων για να βελτιώσουν τα προϊόντα της
spot_img

Ερευνητές συνεργάστηκαν με εταιρεία επεξεργασμένων τροφίμων για να κάνουν τα προϊόντα της πιο υγιεινά με μικρές μόνο αλλαγές στην παραγωγή.

Μια ιδιαίτερα αποτελεσματική επανασχεδίαση των προϊόντων της Kuwaiti Danish Dairy Company (KDD) διεξήγαγαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, και το Κουβέιτ, για να μετατραπούν τα ανθυγιεινά της προϊόντα σε υγιεινά μέσω του συστήματος Metabolic Matrix για τη διαφύλαξη της αποστολής, της φήμης, των κερδών και των παγκόσμιων καταναλωτών. Στόχος της προσπάθειας ήταν όχι μόνο να γίνουν πιο υγιεινά τα προϊόντα αλλά να παροτρύνει και άλλες εταιρείες τροφίμων να εφαρμόσουν παρόμοια ανάλυση και επαναδιατύπωση των σειρών προϊόντων τους για να βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία και ευημερία των καταναλωτών παγκοσμίως.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εξίσου εθιστικά με τον καπνό, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, αλάτι ζάχαρη και λίπος. Η δυτική διατροφή, όμως, απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από τέτοιου είδους τρόφιμα.

Η ομάδα των ερευνητών, αξιολόγησε πρόσφατα ολόκληρο το εμπορικό χαρτοφυλάκιο της KDD με περίπου 180 είδη, (από παγωτά και σάλτσες μέχρι γαλακτοκομικά, σοκολάτες, μείγματα για κέικ, λάδια, χυμούς κα) σε συνεργασία με την ίδια την εταιρεία, προκειμένου  να αναπτύξουν θρεπτικά, νόστιμα, οικονομικά και εμπορικά βιώσιμα τρόφιμα και ποτά που υποστηρίζουν τη μεταβολική υγεία και ευεξία.

Επιπλέον στόχος τους ήταν να αποδείξουν πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να γίνουν πιο υγιεινά με μικρές μόνο αλλαγές στην παραγωγή.

Εστίαση σε 3 διαφορετικά όργανα

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, εστίασε σε 3 παράγοντες της καλής υγείας του σώματος: την προστασία του ήπατος, τη υγεία του εντέρου και την υποστήριξη του εγκεφάλου. Tο κάθε όργανο απαιτούσε διαφορετικά χαρακτηριστικά στα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, για την τροφοδοσία του εντέρου, η υψηλότερης ποιότητας διαλυτές και αδιάλυτες ίνες είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά και οι ολόκληρες τροφές και τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για τη χλωρίδα του.

Το συκώτι, επίσης, προστατεύεται με τη μείωση της φρουκτόζης, της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης, των περιβαλλοντικών τοξινών και του γλυκαιμικού φορτίου, αλλά και με την κατάλληλη ενυδάτωση.

Τέλος, ο εγκέφαλος, του οποίου ο μεταβολισμός έχει συνδεθεί με πιο υψηλά κίνητρα στους ανθρώπους, χρειάζεται τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με υγιή λίπη, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών.

Αυτές οι συστάσεις βοήθησαν την KDD να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει, θα ανασχεδιάσει ή θα διακόψει ένα προϊόν. Η εταιρεία θα μπορούσε επίσης να εντοπίσει προϊόντα “easy win” που απαιτούν μόνο ελάχιστες τροποποιήσεις για τη βελτίωση των αδυναμιών τους.

Εκτός από τα 3 παραπάνω όργανα, οι επιστήμονες εντόπισαν τέσσερις κρίσιμους τομείς εστίασης, που ήταν η περιεκτικότητα των προϊόντων σε ζάχαρη, φυτικές ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και γαλακτωματοποιητές ή σταθεροποιητές.

Λιγότερη ζάχαρη

 Ειδικά αναφορικά με τη μείωση των σακχάρων, που ήταν ιδιαίτερα σημαντικός στόχος, αποφάσισαν να περιορίσουν την περιεκτικότητα σε μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού ανά μερίδα για να διατηρηθεί η γεύση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις στη μεταβολική υγεία.

Η KDD σχεδιάζει τώρα να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αλλά η μείωση της ζάχαρης στα τρόφιμα και ποτά της δεν ήταν εύκολο έργο και τελικά το κατάφεραν μέσα από τις εξής λύσεις:  την αραίωση ή την αντικατάσταση του χυμού με νερό, την προσθήκη άλλων συστατικών όπως αρώματα χυμού, έλαια, αποστάγματα ή γλυκαντικά.

Επιπλέον, χρησιμοποίησαν πολλά επιπλέον συστατικά,  όπως βότανα, λουλούδια, μπαχαρικά, βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά, τα οποία μπορούν επίσης να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Μέθοδος ανάλυσης

Οι συγγραφείς ανέλυσαν τα μακροθρεπτικά συστατικά, τα πρόσθετα και τις τοξίνες των προϊόντων για να προσδιορίσουν την ακριβή σύνθεση των συστατικών τους και τις επιπτώσεις τους στην υγεία, προκειμένου να αναπτύξουν ένα ιδιαίτερο σύστημα που κατατάσσει τα προϊόντα ανάλογα με τις βελτιώσεις που απαιτεί το καθένα.

Για την κατηγοριοποίηση, χρησιμοποιήθηκε ένα τριών επιπέδων σύστημα, το οποίο αντιστάθμισε ορισμένες ελλείψεις στα προϊόντα. Έπειτα η  Eurofins ανέλυσε όλα τα προϊόντα και τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των μακροθρεπτικών συστατικών, των βαρέων μετάλλων και των βιταμινών και τα δεδομένα που προέκυψαν αναλύθηκαν από το σύστημα Perfact, που παρέχει συστάσεις για την περιγραφή των επιπτώσεων στη μεταβολική υγεία και το περιβάλλον.

Οι συγγραφείς θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις διαιτητικές ίνες, την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομική μοντελοποίηση για να αποδειχθεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας ή η περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε βιομηχανικό επίπεδο, αναφέρει το Nutrition Insights.

Γιατί είναι σημαντικές οι αναθεωρήσεις στα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν χημικές ουσίες που μεταβάλλουν το ενεργειακό ισοζύγιο και προάγουν την παχυσαρκία. Επιπλέον, έχουν πολλές χημικές ουσίες υπεύθυνες για πολυάριθμες παθήσεις.

Αρκετά συστατικά σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται ως μεταβολικές τοξίνες, όπως η φρουκτόζη, η οποία προωθεί τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, τα γλυκαντικά διαίτης αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζονται με αρκετές παθήσεις.

Συμπεράσματα

Ο ισολογισμός μεταξύ των οικονομικών οφελών έναντι του κόστους υγειονομικής περίθαλψης των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι εμφανώς δυσανάλογος και εξαντλεί γρήγορα τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως. Οι εταιρείες CPG ιστορικά είτε ήταν απρόθυμες είτε οικονομικά ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις μεταβολικές βλάβες των προϊόντων τους, εν μέρει λόγω του καθαρού εταιρικού κέρδους και εν μέρει λόγω του φόβου αντίδρασης των καταναλωτών. Η προσπάθεια αυτή είχε στόχο να βρει μια εναλλακτική πορεία προς τα εμπρός για την εταιρεία KDD, που μπορεί να εφαρμοστεί και από άλλες εταιρείες.

Ο επανασχεδιασμός των τροφίμων για τη μεταβολική υγεία απαιτεί περισσότερα από την αναδιαμόρφωση. Απαιτεί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που υποστηρίζει πολλαπλά αποτελέσματα, υπερασπίζεται την ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία και δημιουργεί εντελώς νέα τμήματα αγοράς για νέα ή αναδιαμορφωμένα προϊόντα για να κερδίσουν έλξη στην αγορά. Η βελτιστοποίηση προϊόντων για τον αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία απαιτεί σταθερή αποφασιστικότητα και ηγεσία από εμπορικά συμφέροντα για την ενεργοποίηση της αλλαγής σε πολλαπλά μέτωπα: κυβέρνηση, ακαδημαϊκοί, δημόσια υγεία και ΜΚΟ. Δυστυχώς σήμερα οποιαδήποτε εταιρεία τροφίμων επιδιώκει να καινοτομήσει και να δημιουργήσει ένα μεταβολικά υγιές χαρτοφυλάκιο συμμετέχει επί του παρόντος σε άνισους όρους ανταγωνισμού.

Το βάρος της εσωτερίκευσης του πραγματικού κόστους των τροφίμων και της παραγωγής προϊόντων που βελτιώνουν τη μεταβολική υγεία επωμίζονται επί του παρόντος μεμονωμένες εταιρείες. Η συνεργασία είναι θεμελιώδης για την αλλαγή του συστήματος τροφίμων: καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιλύσει ανεξάρτητα τις παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία, επομένως ολόκληρο το σύστημα πρέπει να αλλάξει.

Για να διαβάσετε την έρευνα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο