Πώς γίνεται και πώς πιστοποιείται ένα κρασί ως vegan;
Μπορεί η βάση του κρασιού να είναι το σταφύλι, αλλά δεν είναι όλα τα κρασιά vegan. H διαδικασία οινοποίησης, ειδικά με τη σύγχρονη τεχνολογία, μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα ζωικά προϊόντα, όπως το αίμα των βοοειδών ως εκχύλισμα που απαγορεύτηκε από την ΕΟΚ το 1997.
Το vegan κρασί, αν και προφανώς δεν υπάρχουν καταγραφές, μπορεί να είναι όσο παλιό όσο και το πρώτο κρασί που φτιάχτηκε, με την παλαιότερη αρχαιολογική μαρτυρία κρασιού να χρονολογείται στο 7.000 π.Χ. Πολλοί υποθέτουν ότι το πρώιμο κρασί ήταν πιθανότατα vegan καθώς δημιουργήθηκε από ζυμωμένο χυμό σταφυλιού και ήταν λιγότερο επεξεργασμένο. Το πιο καινούριο στη βιομηχανία του vegan κρασιού αφορά μόνο σε παράγοντες διήθησης.
Φυσικά, το vegan κρασί πρέπει να φέρει και τα αντίστοιχα διαπιστευτήρια. Η BevVeg! International, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πιστοποίηση vegan ποτών σε μια συνέντευξη στο Forbes αναφέρουν πως πιστοποιούν ως vegan τα κρασιά χωρίς ζωικά συστατικά ή ζωικά υποπροϊόντα κατά την επεξεργασία, διαύγαση ή διήθηση πριν από την εμφιάλωση ή τη συσκευασία και αυτά που δεν έχουν σε κανένα στάδιο δοκιμαστεί σε ζώα. Η ίδια η BevVeg! έχει πιστοποιήσει κρασιά που έχουν αποσπάσει διακρίσεις για τη γεύση τους, όπως το το The Vice Wine από τη Νάπα και το Bellissima Prosecco από την Christie Brinkley.
Το αν ένα κρασί είναι πράγματι και πιστοποιημένα vegan αφορά στην πραγματικότητα όλους τους καταναλωτές, μιας και όλοι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τι βάζουν στο σώμα τους και αυτό να φαίνεται στην ετικέτα. Επιπλέον, το vegan κρασί, όπως και οτιδήποτε vegan, είναι αναμφίβολα πιο βιώσιμο από το κανονικό.
Επιπλέον, η ασφάλεια τροφίμων έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένη στους ανθρώπους τα τελευταία 4 χρόνια, όπως προέβλεψε και μια έκθεση της εταιρείας καταναλωτικών τάσεων, Mintel. Οπότε για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανησυχίες των καταναλωτών, οι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών αναζητούν ανεξάρτητες, τρίτες εταιρείες πιστοποίησης για να βοηθήσουν στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης στα προϊόντα και τις πρακτικές τους.
Είναι βιώσιμο, αλλά είναι γευστικό; Η γεύση του κρασιού εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το terroir, την μέθοδο, αλλά και το ίδιο το σταφύλι. Μέχρι σήμερα, η γενική παραδοχή είναι πως με βάση όλα τα παραπάνω, το vegan κρασί είναι όσο γευστικό είναι και το μη vegan.
Επίσης, υπάρχουν όλες οι ποικιλίες (λευκό, κόκκινο, ροζέ) και όλες οι γεύσεις (ξηρό, γλυκό, ημίγλυκο, φρουτώδες κ.α.) και στα vegan κρασιά. Ωστόσο, για τα πιο γλυκά κρασιά, επειδή ορισμένα σάκχαρα παρασκευάζονται με κόκαλο, πρέπει να αποδεικνύουν ότι η ζάχαρη που χρησιμοποιείται είναι vegan.
Η εταιρεία παραγωγής κρασιών Virgin Wines είναι ένα παράδειγμα εταιρείας με μεγάλη ποικιλία σε vegan κρασιά, με πάνω από 400 είδη διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς επιλογών κόκκινου , λευκού, ροζέ, Prosecco και σαμπάνιας.
Όσο για την τιμή, σε αντίθεση με όλα τα vegan προϊόντα, τα vegan κρασιά έχουν αρκετά λογικές τιμές. Η BevVeg, για παράδειγμα, έχει πιστοποιήσει κρασιά που κοστίζουν ακόμα και 9,5 ευρώ.