Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάργησης της βαφής Νο 3 στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣυνεχίζονται οι προσπάθειες κατάργησης της βαφής Νο 3 στις ΗΠΑ
spot_img

Η βαφή Νο 3 ή ερυθροσίνη στην Ευρώπη επιτρέπεται μόνο σε κοκτέιλ και επεξεργασμένα κεράσια.

Η ερυθροσίνη ή αλλιώς γνωστή ως Κόκκινη Βαφή Νο.3 είναι ένα παράγωγο του φθορίου που χρησιμοποιείται κυρίως για χρωματισμό τροφίμων στα οποία δίνει κόκκινο ή ροζ χρώμα.

Εν μέσω της εκστρατείας για την κατάργηση της βαφής Red No. 3 από τα τρόφιμα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ζητά παράταση ενός μήνα για κατάθεση σχολίων.

   Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιανουάριο στο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου της “On Health, η ΜΚΟ Consumer Reports” κάλεσε τους καταναλωτές να υπογράψουν μια νέα αναφορά για την κατάργηση της βαφής No3 απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον FDA.

Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, EFSA, επιτρέπει την ερυθροσίνη μόνο σε κοκτέιλ, στα ζαχαρωμένα κεράσια και στα κεράσια Bigarreaux καθώς και στις τροφές για κατοικίδια.

 Σύμφωνα με το Regulations.gov, από την Τετάρτη έχουν υποβληθεί στις ΗΠΑ, 14.916 σχόλια σχετικά με την αναφορά.   Η παράταση ζητήθηκε με δύο επιστολές. Μια επιστολή ήταν από την Αμερικανική Ένωση Αρτοποιών, την Ένωση Καταναλωτικών Μάρκες, την Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων και τη Διεθνή SNAC. Μια άλλη επιστολή ήρθε από τη Διεθνή Ένωση Κατασκευαστών Χρωμάτων. Καμία από αυτές τις ομάδες δεν έχει σχολιάσει ακόμη το έγγραφο.

    “Η FDA γνώριζε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, είχαν τα δεδομένα στα χέρια τους από το 1983, [ότι] το κόκκινο 3 προκαλεί καρκίνο, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συγκεκριμένος, όταν τρώγεται από ζώα”, είπε ο Thomas Galligan, κύριος επιστήμονας για πρόσθετα τροφίμων και συμπληρώματα διατροφής στο CSPI. “Και με βάση αυτά τα στοιχεία, απαγόρευσαν τη χρήση του στα καλλυντικά. …Αλλά αν η κατάποση είναι η οδός έκθεσης για την οποία μας απασχολεί, αν η κατανάλωση της είναι η οδός έκθεσης που προκάλεσε καρκίνο στα ζώα, τότε γιατί εξακολουθεί να βρίσκεται στην τροφή μας 33 χρόνια μετά;”

   Ενώ το 2015 και το 2016, η Mars, η Incorporated, η General Mills και η Kellogg δεσμεύτηκαν να αφαιρέσουν τις τεχνητές γεύσεις και χρώματα από τα προϊόντα τους, όπως Skittles, M&M, Lucky Charms, Trix και Froot Loops, τελικά ανακάλεσαν, επικαλούμενοι πως οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν προϊόντα με ζωντανά χρώματα ακόμη και υπό αυτές τις επισημάνσεις.

    Παρόλο που οι ΗΠΑ επέτρεπαν τη χρήση της βαφής Red No 3 σε επίπεδα που έχουν καθοριστεί ως ασφαλή, ένα νομοσχέδιο που εισήχθη τον περασμένο μήνα στη Συνέλευση της Πολιτείας της Καλιφόρνια θα μπορεί να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Σύμφωνα με το CNN, το νομοσχέδιο, επιδιώκει να απαγορεύσει την κατασκευή, πώληση ή διανομή προϊόντων διατροφής στην Καλιφόρνια που περιέχουν κόκκινη χρωστική καθώς και άλλες χημικές ουσίες και αν ψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ το 2025.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα