Υπενθύμιση του FDA στους παραγωγούς φυτικών πρωτεϊνών για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τα αλλεργιογόνα.
Oi εναλλακτικές πρωτεΐνες τα τελευταία χρόνια έχουν μεταμορφωθεί από ένα εξειδικευμένο προϊόν σε ένα προϊόν φαινόμενο. Το κρέας φυτικής προέλευσης είναι πλέον προσιτό σε εστιατόρια και fast food σε όλο τον κόσμο και το φυτικό γάλα αποτελεί βασικό προϊόν των νοικοκυριών. Tα φυτικά πρωτεϊνικά προϊόντα εναλλακτικά του κρέατος, παρασκευάζονται με πολλά συστατικά, τα οποία μπορούν να περιέχονται φυσικά ή να εισαχθούν μέσω εξωτερικών παραγόντων ή μέσω επεξεργασίας και δημιουργούν το δικό τους μοναδικό είδος κινδύνου για την ασφάλεια αυτών των τροφίμων.
«Μην ξεχνάτε τα αλλεργιογόνα» είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA στους κατασκευαστές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.
Mε τις εναλλακτικές πρωτεΐνες που παράγονται ως υποκατάστατα του κρέατος να «θριαμβεύουν» μεταξύ των καταναλωτών, ο FDA παροτρύνει τις εταιρίες παραγωγής να εξοικειωθούν περισσότερο με τις νομικές απαιτήσεις τέτοιων προϊόντων.
Αλλά η παρότρυνση αυτή του οργανισμού, δεν αφορά μόνο τη νομοθεσία, αλλά ένα είδος πρόληψης για όσους από τους παραγωγούς σκοπεύουν να μεταφέρουν γονίδια για πρωτεΐνες που αποτελούν αλλεργιογόνα τροφίμων σε νέες ποικιλίες φυτών που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν νέα τρόφιμα.
«Επειδή οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας του (αλλεργιογόνου) σε χαμηλά επίπεδα, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στους προγραμματιστές και τους κατασκευαστές τώρα, ενώ τέτοιες ποικιλίες φυτών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμη έρευνα και ανάπτυξη στάδια», αναφέρει ο FDA στην υπενθύμιση, σύμφωνα με απόσπασμα που παρέχει το Food Safety News.
Eπί του παρόντος, ο κατάλογος με τα κύρια αλλεργιογόνα στις ΗΠΑ περιλαμβάνει 9 τρόφιμα, γάλα, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σιτάρι, σόγια και σουσάμι. Αλλά επειδή αυτά είναι επικίνδυνα και αρκετά επίφοβα για κάποιον που είναι αλλεργικός σε αυτά, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν και άλλες επιπτώσεις στην υγεία τους, ο FDA προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι για την υγεία είναι καλό να εξεταστούν τώρα που οι έρευνες είναι σε πρώιμο στάδιο, ούτως ώστε να αποφευχθούν απροσδόκητα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων.
Επιπλέον, ο οργανισμός κάνει ειδική μνεία στα ζητήματα αλλεργιογένεσης που σχετίζονται με τα προϊόντα τους και τον τρόπο διαχείρισης τους από την παραγωγή στην κατανάλωση, ώστε να μην εισέλθουν ακούσια ή απροσδόκητα στον εφοδιασμό τροφίμων. Εξίσου σημαντική ορίζει τη σωστή επισήμανση των προϊόντων, η οποία συνιστά το κλειδί για την αποφυγή μιας σημαντικής κρίσης στην ασφάλεια τροφίμων.
Τέλος, ο FDA, ο οποίος παρέχει σε εταιρείες αντίστοιχες συμβουλές εδώ και περίπου 30 χρόνια, καλεί τις επιχειρήσεις που καινοτομούν στις εναλλακτικές πρωτεΐνες να απευθυνθούν στους ειδικούς του για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.