Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρώπη: Σε καπνιστή πέστροφα οφείλεται η πρόσφατη μεγαλύτερη επιδημία λιστερίωσης που σχετίζεται με ψάρια – Τρεις νεκροί

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρώπη: Σε καπνιστή πέστροφα οφείλεται η πρόσφατη μεγαλύτερη επιδημία λιστερίωσης που σχετίζεται με ψάρια - Τρεις νεκροί
spot_img

Καπνιστή πέστροφα η αιτία πολλών κρουσμάτων Listeria στη Γερμανία κι άλλες τρεις χώρες.

Εξιχνιάστηκαν 55 περιστατικά μόλυνσης από Listeria, από τα οποία τα περισσότερα εντοπίστηκαν στη Γερμανία, με τρία από αυτά να οδηγούν στον θάνατο τους μολυσμένους ασθενείς, μεταξύ 2020 και 2022.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που εντόπισαν στην πηγή της μόλυνσης, ήταν η μεγαλύτερη επιδημία λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα ψαριών. Κοινή πιθανή αιτία της μόλυνσης ήταν η κατανάλωση καπνιστής πέστροφας. Η επιδημία εκδηλώθηκε κυρίως το 2020 και το 2021 με 55 κρούσματα στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ελβετία το 2020 και το 2021. Τρεις άνθρωποι πέθαναν.

Οι ερευνητές εντόπισαν στελέχη Listeria monocytogenes σε δείγματα καπνιστών φιλέτων ιριδίζουσας πέστροφας από δανέζικη εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας (Agustson). Στη συνέχεια, οι συνεντεύξεις με ασθενείς επιβεβαίωσαν ότι πριν εκδηλώσουν λιστερίωση είχαν καταναλώσει καπνιστή πέστροφα.

Ο εντοπισμός επιτεύχθηκε χάρη στο σύστημα μοριακής επιτήρησης των τροφίμων που εφαρμόζεται από το 2018 στη Γερμανία, με τακτική ιχνηλάτηση ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) δειγμάτων Listeria monocytogenes.που απομονώνονται κλινικά.

Τον Νοέμβριο του 2020, εντοπίστηκε ξαφνική αύξηση των σχετικών απομονώσεων. Αμέσως, τα στοιχεία κοινοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας Epidemic Intelligence Information System (EPIS) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τον ίδιο μήνα. Αυτό επέτρεψε τα στοιχεία να διασταυρωθούν με πρόσφατα δείγματα Listeria που είχαν απομονωθεί στην Αυστρία, στη Δανία και στην Ελβετία, παραπέμποντας σε  διασυνοριακή διανομή κάποιου μολυσμένου τροφίμου.

Συνολικά απομονώθηκαν 66 στελέχη Listeria monocytogenes από τον Σεπτέμβριο 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 σε τέσσερις χώρες, αλλά τα 63 εντοπίστηκαν στη Γερμανία. Από αυτά, 55 συνδέθηκαν με κρούσματα μόλυνσης καταναλωτών από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022.  Από τα κρούσματα, τα 50 εντοπίστηκαν στη Γερμανία,  από δύο σε Αυστρία και Δανία και ένα στην Ελβετία.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις σε 19 από τις 55 κρούσματα για το τι είχαν καταναλώσει πριν εκδηλώσουν τη νόσο. 16 είπαν ότι είχαν φάει καπνιστή πέστροφα. Το CSI εντόπισε επίσης το επικίνδυνο βακτήριο και σε συσκευασίες καπνιστής πέστροφας στα απορρίμματα ασθενών.

Το προϊόν είχε προέλθει από την ίδια εταιρεία στη Δανία. Η ίδια μάρκα καπνιστής πέστροφας είχε εντοπιστεί σε σούπερ μάρκετ των τεσσάρων χωρών με κρούσματα. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2020 το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) είχε απευθύνει προειδοποίηση για  Listeria monocytogenes σε παρτίδα καπνιστών φιλέτων πέστροφας της ίδιας μάρκας που είχε μάλιστα λήξει, που σημαίνει ότι ένα μέρος τους είχε ήδη αγοραστεί και καταναλωθεί πριν την εντολή ανάκλησης του προϊόντος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα