Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Μεγάλος κίνδυνος από τα ΒΡΑ – Νέα αξιολόγηση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Μεγάλος κίνδυνος από τα ΒΡΑ - Νέα αξιολόγηση
spot_img

20.000 φορές χαμηλότερη η νέα ανεκτή ημερήσια πρόσληψη της δισφαινόλης Α σύμφωνα με την EFSA.

Η διατροφική έκθεση στη δισφαινόλη Α (BPA) αποτελεί ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, κατέληξαν οι επιστήμονες της EFSA σε μια νέα επαναξιολόγηση καθώς εντόπισαν δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η νέα αξιολόγηση θα οδηγήσει σε νέο κανονισμό από την ΕΕ για τον καθορισμό ορίων στην ποσότητα μιας χημικής ουσίας που μπορεί να μεταναστεύσει από τη συσκευασία τροφίμων στα τρόφιμα.

Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είχε επαναξιολογήσει τους κινδύνους της δισφαινόλης Α (BPA) στα τρόφιμα και το 2021 και είχε προτείνει να μειωθεί σημαντικά η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγησή της το 2015, που ήταν στα 4 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα. Τον Δεκέμβριο του 2021 είχε προτείνει τα  0,04 νανογραμμαρίων ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους την ημέρα ως νέο προσωρινό όριο. Αλλά το νέο όριο είναι και πάλι αισθητά μειωμένο στα 0,2 νανογραμμάρια (0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου) ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα και είναι είναι περίπου 20.000 φορές χαμηλότερο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2022 ένας συνασπισμός Αμερικανών γιατρών, επιστημόνων και οργανώσεων δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος έστειλε μια επίσημη αναφορά στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καλώντας τον οργανισμό να ακολουθήσει τις οδηγίες της EFSA, να ακυρώσει τις εγκρίσεις για τη δισφαινόλη Α (BPA) και να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση της σε πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες χημικές ουσίες για την κατασκευή ορισμένων πλαστικών και ρητινών. Χρησιμοποιείται για παράδειγμα σε πολυανθρακικό πλαστικό, ένα διαφανές και άκαμπτο είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή διανομέων νερού, δοχείων αποθήκευσης τροφίμων και επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών ποτών. Η ουσία χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή εποξειδικών ρητινών που βρίσκονται σε προστατευτικές επικαλύψεις και επενδύσεις για δοχεία και δοχεία τροφίμων και ποτών. Χημικές ουσίες όπως το BPA που χρησιμοποιούνται σε δοχεία τροφίμων μπορούν να μεταναστεύσουν σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν, έτσι οι επιστήμονες της EFSA επανεξετάζουν τακτικά την ασφάλειά τους, λαμβάνοντας υπόψη νέα δεδομένα.

Ο Δρ Claude Lambré, Πρόεδρος της Ομάδας της EFSA για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, δήλωσε: «Οι επιστήμονές μας εξέτασαν την ασφάλεια της BPA με μεγάλη λεπτομέρεια όλα αυτά τα χρόνια από την πρώτη μας πλήρη αξιολόγηση κινδύνου της ουσίας το 2006. Για αυτήν την επαναξιολόγηση, εξετάσαμε εξονυχιστικά μια τεράστια ποσότητα επιστημονικών δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 800 νέων μελετών που δημοσιεύθηκαν από τον Ιανουάριο του 2013. Αυτό μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την τοξικότητα του BPA.

«Στις μελέτες, παρατηρήσαμε μια αύξηση στο ποσοστό ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζεται T helper, στον σπλήνα. Παίζουν βασικό ρόλο στους κυτταρικούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς μας και μια αύξηση αυτού του είδους θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη αλλεργικής φλεγμονής των πνευμόνων και αυτοάνοσων διαταραχών», είπε. Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη άλλες δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία στο αναπαραγωγικό, αναπτυξιακό και μεταβολικό σύστημα.

Χαμηλότερο όριο πρόσληψης

Σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγησή τους το 2015, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της EFSA μείωσε σημαντικά την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) για BPA, την ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά κατά τη διάρκεια της ζωής χωρίς να παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Οι επιστήμονες της EFSA καθιέρωσαν TDI 0,2 νανογραμμαρίων (0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου) ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, αντικαθιστώντας το προηγούμενο προσωρινό επίπεδο των 4 μικρογραμμαρίων (4 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου) ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Το νεοσύστατο TDI είναι περίπου 20.000 φορές χαμηλότερο.

Συγκρίνοντας το νέο TDI με τις εκτιμήσεις της διατροφικής έκθεσης σε BPA, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές με μέση και υψηλή έκθεση σε BPA σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ξεπέρασαν το νέο TDI, υποδεικνύοντας ανησυχίες για την υγεία. Επιπλέον αρκετές μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν τον συνολικό κίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων άλλων στρεσογόνων παραγόντων για το ανθρώπινο σώμα, τη γενετική και τη διατροφή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο