Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παραγωγή ενέργειας και η διατροφική αλυσίδα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ παραγωγή ενέργειας και η διατροφική αλυσίδα
spot_img

Ο τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει τόσο τα τρόφιμα όσο και το νερό.

Διαβάζω στην ΕΦΣΥΝ (19.4.2023) : «απόκοσμες εικόνες κατέγραψε το drone της ομάδας Up Stories πάνω από τους «Βρώμικους Γίγαντες της ενέργειας» όπως είναι το παρατσούκλι των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω λιγνίτη που βρίσκονται στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. (…) Ο λιγνίτης της Μεγαλόπολης θεωρείται κακής ποιότητας και μπορεί οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να απασχόλησαν όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες εργαζόμενους στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία, όμως λειτούργησαν ανασταλτικά τόσο για την περαιτέρω τοπική οικονομία (γεωργία, κτηνοτροφία κτλ) αλλά και όσων αφορά την τουριστική ανάπτυξη του τόπου καθώς η εικόνα με τα φουγάρα δεν είναι και η πιο θελκτική».

Ο τρόπος που παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να απασχολεί και όλους εμάς που ασχολούμαστε με την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων.

Είναι πρόδηλο ότι τα απόβλητα/παραπροϊόντα από την καύση λιγνίτη επιμολύνουν το νερό και το έδαφος και μέσα από αυτά ενδέχεται να καταλήξουν στην διατροφική αλυσίδα…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο