Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Πόσο άλλαξε η διατροφική συμπεριφορά στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Πόσο άλλαξε η διατροφική συμπεριφορά στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας
spot_img

Τι συμβαίνει με τα πρότυπα αγοράς, προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφίμων, όταν τα συστήματα τροφίμων διαταράσσονται κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης.

Ο Jeremy Millard διευθυντής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας συμβούλων Third Millennium Governance στη Δανία, κοινωνικός επιστήμονας και γεωγράφος και η ομάδα του, διενήργησαν έρευνα, για το πώς άλλαξαν οι διατροφικές μας συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του Covid-19 και πώς αυτές οι συμπεριφορές εξαρτώνται από το πού ζούμε και ποιοι είμαστε.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Sustainable Food Systems , έδειξε ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών άλλαξε σημαντικές πτυχές της διατροφικής του συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων έτοιμων γευμάτων και τροφίμων από τοπικά καταστήματα.

Βασιζόμενοι σε ολοκληρωμένα δεδομένα έρευνας από 7.368 ευρωπαϊκά νοικοκυριά, σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, οι ερευνητές βρήκαν πολλές σημαντικές διαφορές σε αυτές τις συμπεριφορές, ανάλογα τόσο με τον τύπο της περιοχής στην οποία κατοικεί το νοικοκυριό όσο και από τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του.

Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το πού και πώς οι άνθρωποι αγοράζουν τρόφιμα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Covid-19, τα είδη φαγητού που καταναλώνονται, πώς παρασκευάζουν το φαγητό τους, πού τρώνε, την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται και τα χρήματα που ξοδεύονται. Άλλες ερωτήσεις κάλυπταν την εξάρτηση από τις τράπεζες τροφίμων και τη δωρεάν τροφή, την καλλιέργεια τροφίμων και την αποθήκευση τροφίμων. Καλύπτονταν επίσης η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα τρόφιμα, το εάν χάθηκαν γεύματα και άλλες πτυχές του διατροφικού άγχους, της διατροφής και της υγείας.

Η έρευνα έδειξε διαφορές ως προς τη διατροφή που εξαρτώνται από τον τόπο διαμονής. Εάν δηλαδή πρόκειται για χωριά, μικρές ή μεγάλες πόλεις.

Συνολικά τα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνουν τις τεράστιες διαταραχές που υπέστησαν νοικοκυριά με αδύναμο εισόδημα και ότι η κλίμακα της μικρής πόλης είναι η πιο ανθεκτική σε ένα κοινωνικό σοκ. Επίσης η διαταραχή στα νοικοκυριά με αδύναμο εισόδημα ήταν υψηλή.

Τα αποτελέσματα, που περιγράφουν τις αλλαγές σε επίπεδο νοικοκυριού, ειδικά όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος ή τη μη απώλεια εισοδήματος, καθώς και τη σύνθεση του νοικοκυριού και κατά μήκος της διάστασης κέντρου-περιφέρειας, δείχνουν πώς τα συστήματα τροφίμων διαφοροποιούνται περιφερειακά, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα γίνεται ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, η αναστάτωση που προκλήθηκε από τον COVID-19 έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις ανισότητες και τις περιφερειακές διαφορές, αναδεικνύοντας τόσο τους κοινωνικούς όσο και περιφερειακούς νικητές και ηττημένους.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα