Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πράσινες ομάδες αμφισβητούν τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Coca Cola

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠράσινες ομάδες αμφισβητούν τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Coca Cola
spot_img

Ο κολοσσός αναψυκτικών έχει δεσμευτεί πως μέχρι το 2030, το 25% των δοχείων των αναψυκτικών της θα είναι επαναχρησιμοποιούμενα.

   Η Coca-Cola θεωρείται από τους μεγαλύτερους χρήστες πλαστικού παγκοσμίως καθώς παρασκευάζει και πουλάει εκατοντάδες δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια κάθε χρόνο. Πριν ένα χρόνο η εταιρία δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων πως μέχρι το 2030, το 25% των δοχείων των αναψυκτικών της θα είναι επαναχρησιμοποιούμενα.

   Ωστόσο παρά τη δέσμευση αυτή, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, αμφισβητούν τις προσπάθειες της Coca-Cola, υποστηρίζοντας ότι η εταιρία χρησιμοποιεί περισσότερο πλαστικό μιας χρήσης, αλλά ο αριθμός των επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών που κυκλοφορεί έχει παραμείνει ο ίδιος, σύμφωνα με το FoodDive.

  Από την πλευρά της, η Oceana (μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη διατήρηση των ωκεανών) εκτίμησε, με βάση τον συνολικό αναφερόμενο όγκο πωλήσεων της Coca-Cola, ότι η αναφερόμενη μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων στο 14% θα μπορούσε να σημαίνει ότι παρήγαγε το ισοδύναμο επιπλέον 5,8 δισεκατομμυρίων (16,9 fl. oz) πλαστικών μιας χρήσης μπουκάλια και φλιτζάνια τα τελευταία δύο χρόνια. “Αυτή η πτώση, η αποτυχία της The Coca-Cola Company να εξηγήσει προληπτικά γιατί συνέβη αυτό και η ταυτόχρονη μείωση του μεριδίου επαναχρησιμοποιήσιμου από ορισμένους από τους μεγαλύτερους συνεργάτες εμφιάλωσης της εταιρείας υπονομεύουν σημαντικά τη βιωσιμότητα της πρόσφατης δέσμευσης της εταιρείας για επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες”, ειπε ο Matt Littlejohn, ανώτερος αντιπρόεδρος της Oceana. Η Oceana είπε ακόμη πως η Coca-Cola πρέπει «να επιταχύνει και να προσφέρει την υποστήριξη και την ηγεσία» για να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις επαναχρησιμοποιήσιμων δοχείων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής προώθησης των πλεονεκτημάτων μείωσης πλαστικών και άλλων πλεονεκτημάτων των επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών στους καταναλωτές.

   H Coca-Cola σε δήλωση μέσω e-mail, στο FoodDive εμμένει στη δέσμευση της για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος και ότι έχει «την ευθύνη να είναι μέρος της λύσης απορριμμάτων συσκευασίας». “Είμαστε υπόλογοι για την πρόοδό μας και η Oceana έχει αναγνωρίσει στις συνομιλίες μας ότι το σύστημα [εμφιάλωσης] παίρνει αυτή την ευκαιρία στα σοβαρά”, δήλωσε επίσης.

   Στο μεταξύ η ελληνική Coca-Cola 3Ε, στο πλαίσιο ενός πλάνου για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου, προσχώρησε σε επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ νωρίτερα αυτό το μήνα. Στόχος ήταν να γίνει το εργοστάσιο φυσικού μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο, κλιματικά ουδέτερο έως το 2025. 

https://www.fooddive.com/news/recycling-sustainable-coca-cola-criticized-green-group-greenpeace-oceanaagin/650670/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα