Ο ρόλος της βιομηχανίας και των Δημόσιων Αρχών.
Σήμερα, θα σας μιλήσω για μια σημαντική έκθεση που δημοσιεύθηκε στους Irish Times, στις 16 Μάη στην Ιρλανδία.
Μια έκθεση που αναλύει πώς οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε ασθένειες και στο θάνατο με μαθηματική ακρίβεια. Οι συγγραφείς της έκθεσης είναι επιστήμονες που εργάζονται στην Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία (Climate and Health Alliance, CHA). Τονίζουν ότι υπερκαταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά κρέας και καταναλώνουμε ελάχιστα φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά. Αυτό το διατροφικό μοντέλο είναι απλά καταστροφικό και για τους καταναλωτές αλλά και για το περιβάλλον.
Και στην Ελλάδα όμως, παρόμοιες διατροφικές συνήθειες έχουμε. Συνεπώς, απαιτείται μια άμεση αναθεώρηση των διατροφικών μας συνηθειών. Ο ΕΦΕΤ θα πρέπει να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο σε αυτό. Παράλληλα, η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει στροφή προς πιο υγιεινά προϊόντα με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet