Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

BBQ: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνBBQ: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img

O τρόπος για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις όταν ψήνετε σε ψησταριά.

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για BBQ με φίλους αλλά είναι και η πιο «φιλική» εποχή για κάθε είδους βακτήρια και μολύνσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Απόδειξη είναι πως οι αναζητήσεις σε εθνικό επίπεδο στο Google για «συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης» στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 60% μόνο τον Ιούνιο του 2023.

Ο Mert Yashar, διευθυντής στο House of Worktops όπως αναφέρει το new food magazine, τονίζει πως τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και μία από τις εστίες είναι τα ψημένα κρέατα σε μπάρμπεκιου.

Ο Yashar τονίζει πως το μεγαλύτερο λάθος των καταναλωτών είναι πως συχνά προετοιμάζουν τα ωμά προϊόντα κρέατος τους σε ένα πιάτο ή σανίδα και τα μεταφέρουν στο μπάρμπεκιου και μόλις ψηθούν τα τοποθετούν στην ίδια επιφάνεια χωρίς τουλάχιστον να την έχουν πλύνει. Επειδή το κρέας έχει ψηθεί δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλής πρακτική να το τοποθετήσετε σε μια επιφάνεια που προηγουμένως υπήχρε ωμό κρέας, καθώς μικρόβια και βακτήρια που υπάρχουν στο ωμό προϊόν θα μεταφερθούν εύκολα και στο ψημένο.

Ένα άλλο ζήτημα ασφάλειας των τροφίμων που τόνισε ο Yashar περιλάμβανε την παραμονή του ωμού κρέατος εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένοντας να ζεσταθεί η σχάρα. Επίσης δεν είναι λίγοι όσοι δεν σκεπάζουν τα συνοδευτικά πιάτα προκειμένου να τα προστατεύσουν από βακτήρια ή ζωύφια. Άλλο ένα μεγάλο λάθος είναι πως βιάζονται να βγάλουν το κρέας από τη φωτιά με κίνδυνο να μην έχει ψηθεί εσωτερικά.

Κίνδυνος ατυχήματος

Δεν είναι μόνο η ασφάλεια τροφίμων που πρέπει να καταναλωτές να δώσουν προσοχή, αλλά και ο τρόπος χειρισμού του ίδιου του μπάρμπεκιου. Τα μπάρμπεκιου ευθύνονται για 1.800 ατυχήματα και επισκέψεις έκτακτης ανάγκης ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το 44% να οφείλεται σε εγκαύματα και ένα στα 10 να οφείλεται σε κοψίματα από αιχμηρά αντικείμενα σύμφωνα με το New food magazine.

Συμβουλές

Διατηρείτε χωριστά τα σκεύη ωμού και μαγειρεμένου κρέατος, φροντίζοντας να καλύπτονται το κρέας και τα συνοδευτικά και να αποφεύγετε την τοποθέτηση ζεστών πιάτων σε κρύες και ξύλινες επιφάνειες.

Δώστε προσοχή στον καθαρισμό της ψησταριάς πριν την ανάψετε και της διατήρησης ενός κουβά με νερό ή άμμο κοντά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα τρόφιμα που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο μας

Πώς οι καθημερινές διατροφικές επιλογές μπορούν να ευεργετήσουν ή βλάψουν τον εγκέφαλό μας.

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι… μιας χρήσης! Προειδοποίηση από το ΥΠΕΝ

 Η νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ με την οποία ενημερώνει για τα fake επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθενειών που προκαλούνται από το παθογόνο βακτήριο Staphylococcus aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα