Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Έρευνα για την κατανάλωση λαχανικών από παιδιά και εφήβους

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΕλλάδα: Έρευνα για την κατανάλωση λαχανικών από παιδιά και εφήβους
spot_img

Έρευνα της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis μελετά την κατανάλωση λαχανικών από παιδιά και εφήβους.

Ο ενεργός ρόλος της οικογένειας και του σχολείου, καθώς και η υιοθέτηση καινοτόμων εμπορικών πρακτικών από τις εταιρείες τροφίμων, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών σε παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγετο Ινστιτούτο Prolepsis σε συνεργασία με την εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ. Στο επίκεντρο της κοινής αυτής προσπάθειας του Ινστιτούτου και της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ βρίσκεται το όραμα σχετικά με τη διάδοση της διατροφικής αξίας των λαχανικών, την ενίσχυση της κατανάλωσής τους και τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας.

Συμπληρώνοντας τα δεδομένα που προέκυψαν στην πρώτη φάση της έρευνας (δείτε σχετικά εδώ), η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis ακολούθησε μία συμμετοχική προσέγγιση. Γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί αλλά και τα ίδια τα παιδιά συμμετείχαν σε ομάδες συζήτησης σχετικά με την κατανάλωση των λαχανικών, τη θέση που έχουν στο καθημερινό τραπέζι, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την κατανάλωσή τους.

Ειδικότερα, στοιχεία που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων στο πλαίσιο εκτίμησης των διατροφικών αναγκών των μαθητών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ κατά τα τρία προηγούμενα σχολικά έτη, επισημαίνουν πως ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών ηλικίας 4-8 ετών φαίνεται να καταναλώνει πολύ συχνά λαχανικά και όσπρια. Τα ευρήματα ήρθαν να επιβεβαιώσουν πως τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του εβδομαδιαίου διαιτολογίου στο ελληνικό τραπέζι, τονίζοντας την προσπάθεια των γονέων να προσφέρουν θρεπτικά γεύματα στα παιδιά τους. Παράλληλα, φαίνεται τα παιδιά να έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένα λαχανικά και να αναζητούν νέους τρόπους κατανάλωσής τους, φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο έντονο κατά την εφηβεία. Εκτός από τον ρόλο της οικογένειας, αναδείχθηκε η επιρροή που το κοινωνικό περιβάλλον (σχολείο, αθλητισμός, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έχει στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Επίσης, συζητήθηκε και ο σημαντικός ρόλος των εταιρειών τροφίμων. Μέσα από τη δημιουργία προϊόντων που είναι αρεστά στα παιδιά, αλλά και με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γονείς στην προσπάθειά τους να καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι περισσότερα λαχανικά.

Η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει την πολυετή δράση του Ινστιτούτου Prolepsis σε θέματα προώθησης της υγιεινής διατροφής. Για την ενίσχυση αυτού του σκοπού, το Ινστιτούτο ένωσε τις δυνάμεις του με την εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, που στο πλαίσιο της εταιρικής της υπευθυνότητας αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των παραπάνω αποτελεσμάτων, δεσμευόμενη να συνεχίσει την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την οικοδόμηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών στα παιδιά.

Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, επενδύει συστηματικά στον πρωτογενή τομέα και τη διαρκή καινοτομία, ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική οικονομία. Η προσήλωση στην άριστη ποιότητα και τη μέγιστη ασφάλεια των προϊόντων, η υψηλή τεχνογνωσία, οι διαρκείς επενδύσεις καθώς και η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον διαρκή εκσυγχρονισμό, καθιστούν την εταιρεία αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κλάδου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της εταιρείας ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ:

www.barbastathis.com

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Περισσότερες πληροφορίες: www.prolepsis.gr

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο