Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καθημερινές οι επιδρομές αρκούδας σε μελίσσια – Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες Μελισσοκόμους

ΑρχικήΝέαΚαθημερινές οι επιδρομές αρκούδας σε μελίσσια - Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες Μελισσοκόμους
spot_img

Χτυπάνε 20-30 κυψέλες τη φορά!

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος με δελτίο τύπου εκφράζει την αγωνία των επαγγελματιών μελισσοκόμων για τα πολλά, σχεδόν καθημερινά, περιστατικά “επισκέψεων” αρκούδων σε μελίσσια. Μετά την καιρική αστάθεια, οι αρκούδες έχουν εξελιχθεί σε Νο2 πρόβλημα για τους μελισσοκόμους, καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί και για να βρουν τροφή μετακινούνται για να εντοπίζουν μελίσσια, εισβάλλοντας σε χωριά και οικισμούς και μάλιστα κάθε φορά “χτυπάνε” 20-30 κυψέλλες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η σοφία του λαού έχει δημιουργήσει τις παροιμίες για να εκφράζει με λίγα λόγια κάθε περίσταση στη ζωή του. Η παροιμία που μπορεί να εκφράσει εύστοχα ένα εκ των προβλημάτων του κλάδου είναι παραφρασμένη η παρακάτω:

«Ήταν στραβό το κλίμα, το ‘φαγε και η… αρκούδα!»

Δυστυχώς, το συμπαθέστατο αυτό ζώο τείνει να γίνει το νούμερο ένα πρόβλημα, μετά την καιρική αστάθεια, του κλάδου.

            Το πρώτο 6μηνο του 2023 ήταν απογοητευτικό από άποψη παραγωγής μελιού. Οι καθημερινές βροχές από την μία ευνόησαν την ανάπτυξη των λουλουδιών, από την άλλη όμως δεν επέτρεπαν στη μέλισσα να πετάξει για να συλλέξει. Οι ανάγκες των μελισσιών για τροφή όμως, έπρεπε να καλυφθούν από τον μελισσοκόμο κάτι που μαζί με τα έξοδα καυσίμων, έχουν ήδη ξετινάξει τον προϋπολογισμό του καθενός μας.

            Τον καιρό ασφαλώς, δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε, σε ότι αφορά όμως την αρκούδα ή τα αγριογούρουνα, τα πράγματα είναι απλά. Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η αρκούδα μάλιστα, αναγκάζεται να μετακινηθεί ακόμη και σε περιοχές που παραδοσιακά ουδέποτε είχε εμφανιστεί. Ακόμη και μέσα στα χωριά! Τα κρούσματα σε μελισσοκομεία είναι πάρα πολύ συχνά, σχεδόν καθημερινά. Η αρκούδα δεν αναγνωρίζει ιδιοκτησίες, να επιβιώσει θέλει. Το ίδιο όμως θέλουμε κι εμείς ως επαγγελματίες προσπαθώντας να συντηρήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας!

Θα πρέπει να προβλεφθεί:

  1. Επανένταξη των μελισσοκόμων στον επιδοτούμενο ηλεκτροφόρο φράχτη που απωθεί αρκούδες και αγριογούρουνα. Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 δίνει την δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων επενδύσεων. Ως προληπτικό μέτρο είναι πολύ σημαντικό.
  • Αποζημίωση των κατεστραμμένων μελισσιών. Υπάρχουν φορές που ο ηλ. φράχτης δεν απομακρύνει την αρκούδα. Για αυτές τις λίγες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει αποζημίωση από το ΕΛΓΑ. Αποζημίωση ρεαλιστική που να ανταποκρίνεται στο ύψος των ζημιών τόσο για το ζωικό κεφάλαιο, τα αβιοτικά μέρη που σπάνε, όσο και των χαμένων κερδών που στερούμαστε από την απώλεια των μελισσιών.

Ενημερωτικά σας λέμε ότι η αρκούδα «χτυπάει» 20-30 κυψέλες την φορά. Είναι μεγάλη η καταστροφή!!!

            Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας θα γίνουν αποδεχτές από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί και συνεχιστεί η ομαλή συμβίωση μεταξύ μελισσοκόμων και αρκούδας!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα