Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα υπερκέρδη των εταιρειών τροφίμων – θα μπορούσαν να παρέχουν επισιτιστική αρωγή πάνω από 12,8 δις δολάρια

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΤα υπερκέρδη των εταιρειών τροφίμων - θα μπορούσαν να παρέχουν επισιτιστική αρωγή πάνω από 12,8 δις δολάρια
spot_img

Έκθεση των Oxfam και Actionaid αποτύπωσε τα απροσδόκητα 18 συνολικά εταιρειών τροφίμων σε πάνω από 1 τρις δολάρια.

Για υπερκέρδη σε 18 από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως μιλά μια νέα έκθεση των φιλανθρωπικών οργανώσεων Oxfam και ActionAid.

Οι 18 κολοσσοί πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε απροσδόκητα κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια, όπως έδειξε η έκθεση που βασίστηκε σε δεδομένα του περιοδικού Forbes  και κάλυψε συνολικά 722 παγκόσμιες εταιρείες σε όλους τους κλάδους.

Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτά τα απροσδόκητα κέρδη ανήλθαν σε περισσότερα από 1 τρις δολάρια, περισσότερα κατά 10% από αυτά του 2021 και 2022, ενώ τα συνολικά κέρδη ήταν 89% υψηλότερα από τον μέσο όρο των συνολικών κερδών που μετρήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, 2017-2020.

Αν και οι εταιρείες ενέργειας ήταν στην πραγματικότητα αυτές με τα υψηλότερα κέρδη τα 2 προηγούμενα έτη, οι εταιρείες τροφίμων και ποτών επωφελήθηκαν επίσης αρκετά τα προηγούμενα έτη, γεγονός που πιστεύεται ότι οφείλεται στη διψήφια αύξηση τιμών στα προϊόντα τους (περίπου 10%). Δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών της έκθεσης, αλλά σύμφωνα με το Just Food, τόσο η Nestle όσο και η PepsiCo εμφανίζονται στην παγκόσμια κατάταξη του Forbes για το 2000 των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο αναφέροντας ετήσια κέρδη 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα για την περσινή χρονιά.

Οι αναλυτές της Oxam σχολιάζουν ότι όλα τα απροσδόκητα κέρδη των 18 αυτών εταιρειών τροφίμων και ποτών θα ήταν αρκετό για να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνταν για την παροχή σωτήριας επισιτιστικής βοήθειας στην Ανατολική Αφρική πάνω από δύο φορές. Και αυτό μόνο για αυτά τα 2 έτη!

Αυτά τα στοιχεία επαρκούν για να δικαιολογήσουν το ότι οι εταιρείες τροφίμων και ποτών όχι μόνο δεν κάνουν τα προϊόντα τους προσιτά στους καταναλωτές, αλλά εκμεταλλεύονται την κρίση κόστους ζωής για να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους, μια πρακτική που ονομάζεται «πληθωρισμός απληστίας» ή αλλιώς «greedflation». Αλλά οι εταιρείες εμμένουν στο να αρνούνται τέτοιες κατηγορίες.

«Λίγες ολοένα και πιο κυρίαρχες εταιρείες μονοπωλούν τις αγορές και καθορίζουν τις τιμές στα ύψη για να γεμίσουν τις τσέπες των πλούσιων μετόχων τους», δήλωσε ο διεθνής προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam, Amitabh Behar.

Ο εκπρόσωπος αναφέρει πως το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως δεν υπάρχουν δίκαιοι και επαρκείς φορολογικοί νόμοι για να περιορίσουν τα υπερκέρδη των εταιρειών, με αποτέλεσμα τα κέρδη να αυξάνονται για τους λίγους και οι πολίτες να ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Η Oxfam και η Action Aid δήλωσαν ότι με δίκαιη φορολογία το 50-90% των απροσδόκητων κερδών των 722 εταιρειών θα μπορούσε να αποφέρει μεταξύ 523 και 941 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο