Νέα μελέτη από την εταιρεία Systemiq παρουσιάζει οδικό χάρτη για την κυκλικότητα στη PET στην Ευρώπη.
Oι συσκευασίες PET (τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου) αποτελούν το ένα τέταρτο των συσκευασιών καταναλωτών (μπουκάλια και δίσκοι) στην Ευρώπη. Ωστόσο, εξαιτίας της δημοτικότητάς τους είναι πολλές φορές δύσκολο να βρεθούν.
Μια πιθανή λύση σε αυτό δίνει μια νέα μελέτη από την εταιρεία αλλαγής συστήματος Systemiq, η οποία παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη ενός συστήματος υψηλής κυκλικότητας και χαμηλών εκπομπών για τις συσκευασίες PET στην Ευρώπη.
Eπί του παρόντος το PET κατασκευάζεται ως επί το πλείστον από παρθένες πρώτες ύλες που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα και τα τρία τέταρτα των απορριμμάτων PET/πολυεστέρα απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ανάκτηση ενέργειας μετά από μία μόνο χρήση, αναφέρει η έκθεση, αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε ο ιστότοπος Packaging Gateway.
Για να συνεισφέρει στην κυκλική οικονομία του υλικού, η μελέτη σκιαγραφεί έξι ενέργειες προτεραιότητας που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό του συστήματος ΡΕΤ/πολυεστέρα, που στοχεύουν στην επιβράδυνση της αύξησης της κατανάλωσης και στη δημιουργία συμπληρωματικών μηχανικών και χημικών συστημάτων ανακύκλωσης του υλικού, που με τη σειρά αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά ανακύκλωσης και τη διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένου PET/πολυεστέρα.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν φιλόδοξες και συμπληρωματικές προσεγγίσεις κυκλικής οικονομίας, όπως η μείωση της ζήτησης, η επαναχρησιμοποίηση, η μηχανική ανακύκλωση και η χημική ανακύκλωση.
Η Systemiq ελπίζει ότι έως το 2040 οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνολική κατανάλωση PET/πολυεστέρα κατά ένα τρίτο και τους όγκους απορριμμάτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και να ελαττώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) στο μισό.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 28.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ ετησίως σε έσοδα για τις βιομηχανίες ανακύκλωσης, αναφέρει η Systemiq.
Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ.