Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψηφιοποίηση της πιστοποίησης εταιρειών τροφίμων – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής πιστοποίησης τροφίμων

ΑρχικήΠιστοποίησηΨηφιοποίηση της πιστοποίησης εταιρειών τροφίμων - Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής πιστοποίησης τροφίμων
spot_img

Η νέα πλατφόρμα δεδομένων καθιστά την πιστοποίηση της ασφάλειας των τροφίμων ταχύτερη και ευκολότερη.

Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους. Ωστόσο, η πιστοποίηση της ασφάλειας των τροφίμων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες και την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών. «Η έκδοση πιστοποιητικού απαιτεί πολλά δεδομένα, που συχνά αφορούν τρίτα μέρη. Οι εταιρείες τροφίμων μπορεί να αναθέσουν σε ένα εργαστήριο την πιστοποίηση της ανάλυσης ή να χρειαστεί να παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για την αλυσίδα εφοδιασμού», λέει ο Μάνος Καρβούνης, αναπληρωτής συντονιστής του έργου The FSM .

Ψηφιοποίηση της πιστοποίησης τροφίμων

Αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο έχει δημιουργήσει μια καινοτόμο πλατφόρμα δεδομένων, βασισμένη σε τεχνολογίες blockchain, η οποία μπορεί να δώσει μια ψηφιακή ώθηση στον τρόπο με τον οποίο πιστοποιούνται τα τρόφιμα στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να κάνει μια διαδικασία – που μερικές φορές εξακολουθεί να εκτελείται με σαρωτές και κομμάτια χαρτιού – ταχύτερη, πιο αποτελεσματική και ασφαλή. «Αυτή η πλατφόρμα βρίσκεται στο επίκεντρο της ανταλλαγής δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα προέρχονται απευθείας από τον πελάτη πιστοποίησης ή τρίτο μέρος και είναι προσβάσιμα μόνο στον οργανισμό πιστοποίησης», εξηγεί ο Καρβούνης, διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στον επικεφαλής του έργου Agroknow στο Μαρούσι.

Τα δεδομένα μπορούν να ανιχνευθούν

Αυτή η ρύθμιση του επιτρέπει να εγγυάται την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και την ιχνηλασιμότητα των δεδομένων. Βασίζοντας το σύστημα σε blockchain, δεν υπάρχει ανάγκη από τρίτο να παρέχει αυτές τις εγγυήσεις, κάνοντας τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού πιο γρήγορη. Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα σύνολο εργαλείων που συνδέονται στην πλατφόρμα και απευθύνονται σε διαφορετικούς παράγοντες όπως το AGRIVI για τους αγρότες και οι επιθεωρητές τροφίμων για τους παρόχους υπηρεσιών επιθεώρησης και πιστοποίησης. FOODAKAI, ένα άλλο εργαλείο, που βοηθά τους μεταποιητές τροφίμων να πραγματοποιούν αξιολογήσεις κινδύνου προμηθευτών.

«Ας υποθέσουμε ότι μια εταιρεία τροφίμων έχει πολλούς προμηθευτές στην τροφική της αλυσίδα και θέλει να μάθει εάν υπάρχουν περιστατικά τροφίμων που να σχετίζονται με έναν συγκεκριμένο προμηθευτή», εξηγεί ο κ. Καρβούνης. “Αυτό το εργαλείο τους επιτρέπει να βλέπουν όλα τα περιστατικά τροφίμων που έχουν να κάνουν με τον εν λόγω προμηθευτή με την πάροδο του χρόνου και να λαμβάνουν τεκμηριωμένη απόφαση εάν θα συνεργαστούν μαζί του.” «Είναι η πρώτη φορά που ένα μοντέλο που βασίζεται σε blockchain και μια πλατφόρμα δεδομένων που είναι ασφαλής κατά σχεδιασμό χρησιμοποιείται σε αυτόν τον τομέα, επιτρέποντας σε διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης και τύπους εφαρμογών να συνεργάζονται», προσθέτει ο Καρβούνης.

Εκτιμήσεις κινδύνου προμηθευτή στη ζήτηση

Όταν δοκιμάστηκαν τα εργαλεία, η ομάδα εξεπλάγη από το επίπεδο ζήτησης για εκτιμήσεις κινδύνου προμηθευτών. «Καταφέραμε να προσελκύσουμε εταιρείες υψηλού προφίλ με πολύ περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτές οι εταιρείες συνέχισαν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μετά την ολοκλήρωση του πιλότου», σημειώνει ο Καρβούνης. Η Agroknow συνεργάζεται με αυτές τις εταιρείες, ενώ ένα άλλο μέλος της κοινοπραξίας, η TÜV Austria Hellas , ενσωματώνει την πλατφόρμα ως μέρος των υπηρεσιών εμπορικής πιστοποίησης. Η ομάδα Agroknow βασίζεται στα αποτελέσματα του TheFSM στο επόμενο έργο της, EFRA. Σε συνεργασία με εταιρείες τροφίμων, το έργο διερευνά πώς η ακραία εξόρυξη δεδομένων, η συγκέντρωση και η ανάλυση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων. Χρησιμοποιεί ομοσπονδιακή εκμάθηση τεχνητής νοημοσύνης για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη των κινδύνων μόλυνσης από παθογόνα όπως η σαλμονέλα. Η χρήση αυτής της προσέγγισης σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να συγκεντρώσουν τη νοημοσύνη τους χωρίς να ανταλλάσσουν άμεσα ευαίσθητα δεδομένα.

Πηγή: https://cordis.europa.eu/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο