Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Τα 8 “μυστικά” της μακροζωίας

ΑρχικήPicksNews LineΜελέτη: Τα 8 "μυστικά" της μακροζωίας
spot_img

Οι οκτώ συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε μετά τα 40 και να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής.

Οκτώ υγιεινές συνήθειες μπορεί να συμβάλουν στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής, εάν οι άνθρωποι τις υιοθετήσουν μέχρι τη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2023», στη Βοστώνη.

Σωματική δραστηριότητα, απαλλαγή από εθισμό στα οπιοειδή, αποχή από το κάπνισμα, διαχείριση του άγχους, καλή διατροφή, μη τακτική κατανάλωση αλκοόλ, καλή ποιότητα ύπνου και θετικές κοινωνικές σχέσεις είναι τα κλειδιά για αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ιατρικούς φακέλους για πάνω από 700.000 βετεράνους ηλικίας 40-99 ετών στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν την περίοδο 2011-2019.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που έχουν υιοθετήσει και τις οκτώ αυτές συνήθειες στην ηλικία των 40 ετών προβλέπεται ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο 24 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες που δεν έχουν καμία από αυτές τις συνήθειες. Για τις γυναίκες, οι οκτώ αυτοί παράγοντες στη μέση ηλικία συσχετίστηκαν με 21 επιπλέον χρόνια ζωής σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν καμία από αυτές τις συνήθειες.

Συγκεκριμένα, η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής και συσχετίστηκαν με περίπου 30-45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζονται με περίπου 20% αύξηση του κινδύνου θανάτου, ενώ η έλλειψη θετικών κοινωνικών σχέσεων συνδέεται με 5% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν το ρόλο του τρόπου ζωής σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες που οδηγούν σε πρόωρη αναπηρία και θάνατο.

Η υιοθέτηση περισσότερων παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής σε νεαρότερη ηλικία (περίπου στα 40 χρόνια) συνδέεται με τα μεγαλύτερη κέρδη στο προσδόκιμο ζωής, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι η υιοθέτηση ακόμη και λίγων από αυτούς τους παράγοντες ή η υιοθέτηση σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Διάγραμμα που αποτυπώνει τον εκτιμώμενο αντίκτυπο σε άνδρες από την υιοθέτηση διαφορετικού αριθμού παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής σε πρόσθετα έτη προσδόκιμου ζωής σε σύγκριση με άνδρες που δεν έχουν καμία από αυτές τις συνήθειες. Credit: VA Million Veteran Program.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο