Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα στελέχη της σαλμονέλας βοηθούν το ένα το άλλο να επιβιώσει από τα αντιβιοτικά

ΑρχικήΕπιστήμηΤα στελέχη της σαλμονέλας βοηθούν το ένα το άλλο να επιβιώσει από τα αντιβιοτικά
spot_img

 Η “έξυπνη” στρατηγική των βακτηρίων της σαλμονέλας.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά αυξάνεται λόγω της ανταλλαγής γονιδίων μεταξύ στενά συγγενών βακτηριακών στελεχών. Σε κοντινά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων εντέρων, τα βακτήρια μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιβίωσης έναντι των αντιβιοτικών.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Host & Microbe, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, διερεύνησε την απροσδόκητη βακτηριακή συνύπαρξη στο έντερο, εξετάζοντας τη συμπεριφορά των παθογόνων βακτηρίων της σαλμονέλας και των σχετικών αβλαβών στελεχών E. coli.

Επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι οι μικροβιακές αλληλεπιδράσεις εμποδίζουν τα σχετικά στελέχη βακτηρίων να κατοικούν στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα, στο υγιές ανθρώπινο έντερο, η μόνιμη μικροχλωρίδα εμποδίζει τον αποικισμό από εντερικά παθογόνα, υπερτερώντας στα μόρια τροφής. Αλλά τώρα, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι στενά συνδεδεμένοι βακτηριακοί πληθυσμοί με παρόμοιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να συνυπάρχουν στο έντερο και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια μεταβολική στρατηγική όπου τα βακτήρια μπορούν να συνυπάρχουν με συγγενείς πληθυσμούς εάν ο ένας πληθυσμός χρησιμοποιεί ένα μόριο τροφής που ο άλλος δεν μπορεί να καταναλώσει, πράγμα που σημαίνει ότι παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα μπορούν να συν-μολύνουν το έντερο μόνο εάν υπάρχουν τα σωστά μόρια τροφής. Ως αποτέλεσμα, η διατροφή μπορεί ακούσια να προωθήσει τη διάδοση γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά παρέχοντας πηγές θρεπτικών συστατικών που ευνοούν την ανάπτυξη συγκεκριμένων πληθυσμών. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια για να δείξουν ότι η προσθήκη μιας συγκεκριμένης πηγής θρεπτικών συστατικών ενίσχυσε τη συνύπαρξη δύο πληθυσμών σαλμονέλας και αύξησε τον αριθμό των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Ο εντοπισμός αυτών των μεταβολικών οδών αποκάλυψε μια νέα στρατηγική για την προώθηση ενός υγιούς εντέρου καθώς τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια στρατηγική αποικισμού. Επιπλέον, αυτές οι γνώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της αντοχής στα αντιβιοτικά.

«Η αρχή που ανακαλύφθηκε μοιάζει λίγο με την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών της πρώτης πρότασης της πέτρας της Ροζέτας», δήλωσε ο Wolf-Dietrich Hardt, καθηγητής στο ETH Zurich. «Στο μέλλον, μπορεί να είμαστε σε θέση να αναλύουμε συστηματικά τα βακτηριακά γονιδιώματα για να προβλέψουμε εάν δύο στελέχη μπορούν να συνυπάρχουν, να ανταλλάσσουν DNA και ποια τρόφιμα θα μπορούσαν να το προάγουν περαιτέρω».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα