Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
6.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με βραδύτερη εξέλιξη της νόσου ALS

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με βραδύτερη εξέλιξη της νόσου ALS
spot_img

Μελέτη του Χάρβαρντ για τη διατροφή σε ασθενείς με αμυοτροφικά πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων—ιδιαίτερα το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως λιναρόσποροι, καρύδια και έλαια chia, canola και σόγιας—μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με αμυοτροφικά πλευρική σκλήρυνση (ALS), σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Harvard TH Chan School of Public Health.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2023, στο Neurology.

«Προηγούμενα ευρήματα από την ερευνητική μας ομάδα έδειξαν ότι μια δίαιτα υψηλή σε ALA και αυξημένα επίπεδα αυτού του λιπαρού οξέος στο αίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ALS. Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των ατόμων που ζουν με ALS, τα υψηλότερα επίπεδα ALA στο αίμα συσχετίστηκαν επίσης με βραδύτερη εξέλιξη της νόσου και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kjetil Bjornevik, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής . «Αυτά τα ευρήματα, μαζί με την προηγούμενη έρευνά μας, υποδηλώνουν ότι αυτό το λιπαρό οξύ μπορεί να έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα άτομα με ALS».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη μεταξύ 449 ατόμων που ζουν με ALS που συμμετείχαν σε μια κλινική δοκιμή. Ως μέρος αυτής της δοκιμής, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και η εξέλιξη της νόσου τους δοκιμάστηκαν και στη συνέχεια βαθμολογήθηκαν από 0 έως 40, με υψηλότερες βαθμολογίες που υποδεικνύουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα των συμμετεχόντων και τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, από τα υψηλότερα έως τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Στη συνέχεια παρακολούθησαν 18 μήνες αργότερα για να παρακολουθήσουν τη φυσική λειτουργικότητα και την επιβίωση των ομάδων σύμφωνα με την κλινική δοκιμή.

Διαπίστωσαν ότι το ALA έδειξε τα περισσότερα οφέλη από όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς συνδέθηκε ισχυρότερα με βραδύτερη πτώση και μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Από τους 126 συμμετέχοντες που πέθαναν μέσα σε 18 μήνες από την έναρξη της μελέτης, το 33% ανήκε στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα ALA, ενώ το 19% στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα ALA. Προσαρμόζοντας παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο ΔΜΣ, η διάρκεια των συμπτωμάτων και το οικογενειακό ιστορικό ALS, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα ALA είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με το χαμηλότερο επίπεδα ALA.

Δύο επιπλέον λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν επίσης με μειώσεις του κινδύνου θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης: το εικοσαπεντανοϊκό οξύ, ένα άλλο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και το ιχθυέλαιο και το λινολεϊκό οξύ, ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα φυτικά έλαια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.

«Η σχέση που βρήκε η μελέτη μας μεταξύ της διατροφής και του ALS είναι ενδιαφέρουσα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Alberto Ascherio , καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής. «Τώρα απευθυνόμαστε σε κλινικούς ερευνητές για να προωθήσουμε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή για να προσδιορίσουμε εάν το ALA είναι ωφέλιμο σε άτομα με ALS. Η απόκτηση χρηματοδότησης θα είναι δύσκολη, επειδή το ALA δεν είναι ένα φάρμακο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά ελπίζουμε να το πετύχουμε».

Η Marianna Cortese , ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής , ήταν συν-συγγραφέας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ζυμαρικά: Πως πρέπει να τα τρώτε για να μην παχαίνουν – Ευρήματα μελετών

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο