Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορείτε να φάτε φρούτα το βράδυ; Μύθοι και αλήθειες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜπορείτε να φάτε φρούτα το βράδυ; Μύθοι και αλήθειες
spot_img

Μήπως η κατανάλωση φρούτων αργά το βράδυ είναι επιβλαβής και οδηγεί σε αύξηση βάρους;

Τα φρούτα αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών βοηθά να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει όμως περιορισμός στο ποια ώρα την ημέρα πρέπει να καταναλώνονται;

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα (EUFIC) τα φρούτα είναι μια υγιεινή επιλογή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ο μύθος ότι η κατανάλωση φρούτων το βράδυ είναι κακό για εσάς προέρχεται από την ιδέα ότι η κατανάλωση φρούτων θα αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας και ότι εάν το σώμα σας δεν έχει χρόνο να σταθεροποιήσει αυτά τα επίπεδα πριν τον ύπνο, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση φρούτων τη νύχτα είναι επιβλαβής ή οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Οποιαδήποτε τροφή που περιέχει υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων αλλά και των λαχανικών, του ψωμιού, των ζυμαρικών και των οσπρίων, θα αυξήσει προσωρινά το σάκχαρό σας ενώ η γλυκόζη απορροφάται από τον οργανισμό, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο έλεγχος της γλυκόζης του σώματός μας επηρεάζεται από το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας και ότι η κατανάλωση υδατανθράκων νωρίτερα μέσα στην ημέρα σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης. Ωστόσο, μόνο ένας μικρός αριθμός μελετών το έχει εξετάσει μέχρι στιγμής και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί και εάν υπάρχει κάποια επίπτωση στην υγεία.

Είναι σημαντικό ότι ο έλεγχος της γλυκόζης εξαρτάται επίσης από τη συνολική διατροφή ενός ατόμου και την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων που καταναλώνονται. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός φρούτων με μια πηγή πρωτεΐνης ή λίπους μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης και να μετριάσει τυχόν αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, καθώς η κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο