Οδηγίες για αποτροπή της δηλητηρίασης – Ποιες ομάδες καταναλωτών κινδυνεύουν περισσότερο.
To Υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση στους καταναλωτές για αύξηση των μολύνσεων από Listeria.
Η NSW Health υπενθυμίζει σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, έγκυοι ή ηλικίας άνω των 65 ετών να αποφεύγουν τροφές που μπορούν να προκαλέσουν λιστερίωση, μετά από αρκετές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από λιστέρια στη ΝΝΟ.
Η λοίμωξη από λιστερίωση, η οποία προέρχεται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια Listeria monocytogenes, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο σε ευάλωτα άτομα. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι δεν θα αρρωστήσουν.
Η διευθύντρια του παραρτήματος One Health της NSW Health, Keira Glasgow, είπε ότι η προειδοποίηση ακολουθεί την αύξηση τόσο του αριθμού των αναφερόμενων περιπτώσεων λιστερίωσης όσο και του αριθμού των ατόμων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για την ασθένειά τους.
«Ήδη το 2023, έχουμε καταγράψει 25 περιπτώσεις λιστερίωσης μεταξύ των κατοίκων της ΝΝΟ, κάτι που είναι περισσότερο από ό,τι συνήθως περιμένουμε να δούμε σε έναν ολόκληρο χρόνο», είπε η κ. Γλασκώβη.
«Υπάρχει μια σειρά από τρόφιμα που παρουσιάζουν κινδύνους για άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έγκυοι ή έχουν υποκείμενες παθήσεις όπως καρκίνος, διαβήτης, καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσο ή που λαμβάνουν φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. .
«Γι’ αυτό το NSW Health υπενθυμίζει σε αυτούς τους ευάλωτους ανθρώπους να γνωρίζουν τα τρόφιμα που παρουσιάζουν αυτούς τους κινδύνους. Είναι ζωτικής σημασίας αυτοί οι άνθρωποι να επιλέγουν πιο ασφαλείς επιλογές ανά πάσα στιγμή».
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με πυρετό και μυϊκούς πόνους. Σε άτομα υψηλού κινδύνου, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στο αίμα ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας ξαφνική έναρξη πυρετού, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση ή παραλήρημα, σπασμούς, απώλεια ισορροπίας ή κώμα.
Για πληροφορίες σχετικά με τη λιστερίωση, ανατρέξτε στο διαδικτυακό ενημερωτικό δελτίο υγείας της ΝΝΟ για τη λιστερίωση .
Υπενθυμίζεται στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λιστερίωσης να αποφεύγουν τις ακόλουθες τροφές και να προσέχουν να μην μολύνουν τα φρούτα όταν τα κόβουν και να μην αποθηκεύουν κομμένα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται ωμά, καθώς η λιστέρια επιβιώνει στο ψυγείο:
- κρύα κρέατα delicatessen (φρεσκοκομμένα, προσυσκευασμένα ή από σάντουιτς)
- προμαγειρεμένο κρύο κοτόπουλο (ολόκληρο, μερίδες ή σε κύβους)
- καπνιστά θαλασσινά (για παράδειγμα, καπνιστός σολομός), εκτός αν είναι μαγειρεμένα και σερβιρισμένα ζεστά
- παγωμένα ή ωμά θαλασσινά (για παράδειγμα, έτοιμες προς κατανάλωση γαρίδες)
- πεπόνι και προκομμένα φρούτα ή προπαρασκευασμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένης της φρουτοσαλάτας (προσυσκευασμένα, μπουφέδες ή σαλάτες)
- προσυσκευασμένες κρύες σαλάτες, συμπεριλαμβανομένης της λαχανοσαλάτας (προσυσκευασμένες, μπουφέδες ή σαλάτες)
- κατεψυγμένα λαχανικά, εκτός αν είναι μαγειρεμένα
- πατέ ή αλείμματα κρέατος
- μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα
- μαλακά τυριά όπως brie, camembert, ricotta ή blue-vein (εκτός αν μαγειρευτούν και τρώγονται ζεστά)
- soft σερβιρίσματος παγωτό
- φύτρωσαν σπόρους