Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα τεχνολογία για τη διατήρηση της ποιότητας των ζωντανών θαλασσινών κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝέα τεχνολογία για τη διατήρηση της ποιότητας των ζωντανών θαλασσινών κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση
spot_img

Τεχνολογία επεξεργασίας νερού μηδενικής απόρριψης για συντήρηση θαλασσινών κατά τη διάρκεια μεταφορών μεγάλων αποστάσεων και μεγάλης διάρκειας.

Πολλοί παραγωγοί θαλασσινών προσπαθούν να επεκτείνουν τη γεωγραφική τους εμβέλεια σε νέες αγορές, βελτιώνοντας παράλληλα την κερδοφορία τους. Συχνά απαιτείται μεταφορά και αποθήκευση ζωντανών θαλασσινών, αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς και οδικώς, ως μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Ωστόσο, οι τρέχουσες τεχνολογίες δεν είναι επαρκώς βιώσιμες, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα ζωντανά θαλασσινά είναι απρόσιτα για πολλούς πιθανούς πελάτες και αγορές παγκοσμίως.

Με τις τρέχουσες τεχνολογίες, τα ζωντανά θαλασσινά πρέπει να παραδίδονται εντός 24 ωρών από το λιμάνι ή τον παραγωγό τους, με ένα μικρό μόνο τμήμα να αποστέλλεται για μεγαλύτερες περιόδους, μεταξύ 1-10 ημερών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ζωντανά θαλασσινά μπορούν να αποθηκεύονται μόνο σε χαμηλές πυκνότητες, γεγονός που αυξάνει το κόστος ανά κιλό μεταφοράς και υποφέρει από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας με απώλειες στην ποιότητα του προϊόντος που οφείλονται σε παρατεταμένες περιόδους μεταφοράς και αποθήκευσης. Οι κύριοι λόγοι για την κακή βιωσιμότητα και την υποβάθμιση των θαλασσινών είναι η συσσώρευση τοξικών μεταβολιτών, ιδιαίτερα μη ιονικής αμμωνίας (NH3), στο νερό κατά τη μεταφορά και αποθήκευση και η αυξανόμενη επιβάρυνση των μικροοργανισμών, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (2).

Επιπλέον, ως μέρος του χρονοδιαγράμματος συντήρησης του ζωικού κεφαλαίου, τα συστήματα μεταφοράς συχνά χρειάζεται να απορρίπτουν λύματα στα γύρω φυσικά υδατικά συστήματα, με αποτέλεσμα τη ρύπανση και την περιβαλλοντική ζημιά.

 Ευρωπαϊκό έργο που χρηματοδοτήθηκε από το EIT Food προσάρμοσε την τεχνολογία συστημάτων ανακυκλοφορίας υδατοκαλλιέργειας (RAS) για την παραγωγή ψαριών για να δημιουργήσει μια λύση επεξεργασίας νερού που καθαρίζει και ανακυκλώνει το νερό.  Αυτή τεχνολογία επεξεργασίας νερού μηδενικής απόρριψης, υποστηρίζει την ευημερία των θαλασσινών και την ποιότητα των προϊόντων κατά τη διάρκεια θαλάσσιων μεταφορών μεγάλων αποστάσεων και μεγάλης διάρκειας.

 Η τεχνολογία που λειτουρχεί ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του νερού εκτροφής και προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προσαρμόστηκε για να εξασφαλίσει αποθήκευση θαλασσινών υψηλής πυκνότητας και αυτόνομη λειτουργία, επιτρέποντας μεγαλύτερη διάρκεια μεταφοράς, δηλαδή > 4 εβδομάδες χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του προϊόντος. Αυτή η τεχνολογία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί με διαφορετικά είδη θαλασσινών, ποσότητες και χρονικές περιόδους, σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή.

Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα