Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

OΑΣΑ: Αυξητικός ο κίνδυνος για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων

ΑρχικήΝέαOΑΣΑ: Αυξητικός ο κίνδυνος για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων
spot_img

Εν αναμονή νέων “σοκ” στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας.

Τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2024 στην τελευταία έκθεση του (Interim Economic Outlook), αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας.

- Advertisement -

Ειδικότερα, αναφέρει ότι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ορισμένων τροφίμων το επόμενο έτος. Σημειώνει επίσης ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές από βασικούς παραγωγούς περιορίζουν την προσφορά στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα του ρυζιού, η τιμή του οποίου κινείται σε υψηλά επίπεδα 15 ετών.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει πάντα τον κίνδυνο να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές των σιτηρών, του καλαμποκιού, των εδώδιμων ελαίων και των λιπασμάτων. Η συμφωνία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει λήξει και υπάρχει αβεβαιότητα για την έκταση που η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικές διαδρομές για τις εξαγωγές τους μέσω της Ευρώπης.

Κινδύνους βλέπει ο ΟΟΣΑ και για τις ενεργειακές αγορές. Αν και οι τιμές τους έχουν μειωθεί πολύ από τα υψηλά επίπεδα του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει ότι «οι ενεργειακές αγορές παραμένουν σφιχτές και η προοπτική διαταραχών στην προσφορά στις αγορές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου παραμένει μεγάλη».

Ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα από τα υψηλά επίπεδα του 2022 συνέβαλαν στη μικρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης και στη μείωση του πληθωρισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά μετά τις νέες μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 25% από τα τέλη Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αύξηση της συμβολής της ενέργειας στον πληθωρισμό πολλών χωρών της G20.

Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει από 7,8% σε μέσα επίπεδα πέρυσι στο 6% φέτος και περαιτέρω στο 4,8% το 2024, ενώ αντίστοιχα και ο δομικός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 4,3% φέτος και στο 2,8% το επόμενο έτος. Η μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται από τις περισσότερες χώρες.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των χωρών της G20, με τον πληθωρισμό στην Κίνα να είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ στην Τουρκία ξεπερνά το 50% και στην Αργεντινή το 100%.

Ο πληθωρισμός στα προϊόντα υποχωρεί σταθερά, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει επίμονος, αντανακλώντας εν μέρει τη μεγαλύτερη συμβολή του κόστους εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται για την πλήρη διάχυση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας τη διετία 2021-22 στις τιμές άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην Ευρωζώνη, ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος και το 3% το 2024 και ο δομικός πληθωρισμός στο 5,1% και 3,1%, αντίστοιχα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα