Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μετά τη δίαιτα με Οzempic και η γυμναστική σε χάπι!

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΜετά τη δίαιτα με Οzempic και η γυμναστική σε χάπι!
spot_img

Το ολοκαίνουργιο φάρμακο που μιμείται την άσκηση, μειώνει το βάρος και ενισχύει τη μυϊκή δραστηριότητα.

 Είναι γνωστός ο παγκόσμιος «χαμός» με τα φάρμακα τύπου Ozempic και Wegory που έχουν γίνει ανάρπαστα και, ή αποθεώνονται ή κατακεραυνώνονται για τις παρενέργειες και για την μη αποτελεσματικότητά τους μόλις σταματήσει η χρήση τους.

Σε λίγο καιρό μην εκπλαγείτε εάν ακούσετε για έναν νέο « χαμό» με το χάπι της άσκησης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο που ονομάζεται  SLU-PP-332 και στοχεύει σε μία ομάδα πρωτεϊνών που ονομάζονται ERR, οι οποίες ενισχύονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το νέο φάρμακο απώλειας βάρους, που έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα δεν λειτουργεί όπως το Ozempic μειώνοντας την όρεξη αλλά “ξεγελάει” το σώμα ώστε να νομίζει ότι έχει κάνει πολύ γυμναστική αντοχής, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται: καύση θερμίδων, μυϊκή ενδυνάμωση και όλα τα πλεονεκτήματα της έντονης άσκησης.

Το φάρμακο ανήκει σε μια κατηγορία που είναι γνωστή ως «μιμητικά άσκησης», τα οποία παρέχουν μερικά από τα οφέλη της άσκησης χωρίς αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και κάνει το σώμα να ενεργεί σαν να προπονείται για μαραθώνιο, οδηγώντας σε αυξημένη ενεργειακή δαπάνη και ταχύτερο μεταβολισμό του λίπους στο σώμα.

Οι ερευνητές είπαν πως το SLU-PP-332 ενίσχυσε τη δραστηριότητα ERR σε ποντίκια μέσου βάρους, επιτρέποντάς τους να τρέξουν 45% περισσότερο και για 70% μεγαλύτερη απόσταση από το συνηθισμένο. Μετά από αυτή τη διαπίστωση το φάρμακο δοκιμάστηκε δύο φορές την ημέρα, σε παχύσαρκα ποντίκια τα οποία έχασαν το 12% του σωματικού τους βάρους και πήραν 10 φορές λιγότερο λίπος από μια ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία. Και όλα αυτά ενώ έτρωγαν την ίδια ποσότητα τροφής και είχαν την ίδια σωματική δραστηριότητα.

«Αυτή η ένωση βασικά λέει στους σκελετικούς μυς να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που βλέπετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντοχής», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Thomas Burris σε δήλωση . «Όταν θεραπεύετε τα ποντίκια με το φάρμακο, μπορείτε να δείτε ότι ολόκληρος ο μεταβολισμός του σώματός τους στρέφεται στη χρήση λιπαρών οξέων, κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν νηστεύουν ή ασκούνται και αρχίζουν να χάνουν βάρος».

Μέχρι στιγμής, το φάρμακο δεν έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη του SLU-PP-332 σε υποψήφιο φάρμακο θα είναι η βελτίωση της δομής του, ιδανικά καθιστώντας το διαθέσιμο ως χάπι αντί για ένεση. Στη συνέχεια, το φάρμακο θα ελεγχθεί για παρενέργειες σε περισσότερα ζωικά μοντέλα πριν προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Ο Burris λέει ότι η μεγαλύτερη ελπίδα για το νέο φάρμακο μπορεί να είναι η διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους – η οποία συχνά απειλεί την άλιπη μυϊκή μάζα – ή κατά τη διάρκεια της γήρανσης, όταν το σώμα ανταποκρίνεται φυσικά λιγότερο έντονα στην άσκηση. Αλλά θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τις πλήρεις δυνατότητες του φαρμάκου. “Αυτό μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσει τους ανθρώπους πιο υγιείς καθώς γερνούν”, είπε ο Burris.

Πηγή: Univercity of Florida

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο