Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΛΚΕΘΕ: Δειγματοληψίες νερού & ιζημάτων στο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου

ΑρχικήΝέαΕΛΚΕΘΕ: Δειγματοληψίες νερού & ιζημάτων στο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου
spot_img

Αποτύπωση της ποιότητας των υδάτων και ιζημάτων καθώς και οι επιπτώσεις του πλημμυρικού φαινομένου στο υδάτινο οικοσύστημα της περιοχής.

Δειγματοληψίες νερού και ιζημάτων, στο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου, τις ανατολικές ακτές της Θεσσαλίας, τις εκβολές του ποταμού Πηνειού και το νότιο Θερμαϊκό κόλπο, πραγματοποιήθηκαν από 4 έως 8 Οκτωβρίου.

- Advertisement -

Οι δειγματοληψίες έγιναν με το Ωκεανογραφικό Σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΥΔ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών ελήφθησαν δείγματα νερού και ιζήματος σε πλέγμα 25 σταθμών με έμφαση στην παράκτια ζώνη που έχει πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Κατά τη διάρκεια του πλου πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων (διαλυμένο οξυγόνο, θερμοκρασία, πυκνότητα, ένταση και κατεύθυνση ρευμάτων, pH, BOD5), ενώ στα δείγματα που έχουν συλλεχθεί θα πραγματοποιηθούν αναλύσεις χημικών και βιολογικών παραμέτρων (προσδιορισμός φυτοφαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων, υδρογονανθράκων, αναδυόμενων οργανικών ενώσεων, βαρέων μετάλλων, θρεπτικών αλάτων, οργανικού άνθρακα, αζώτου, φωσφόρου, χρωμοφόρου διαλυτής οργανικής ύλης, αιωρούμενης ύλης, πλαστικών – μικροπλαστικών, μικροβιολογικών, μελέτη της βιομάζας και των ειδών φυτοπλαγκτού, βενθικών κοινωνιών κ.α) προκειμένου να αποτυπωθεί η ποιότητα των υδάτων και ιζημάτων καθώς και οι επιπτώσεις του πλημμυρικού φαινομένου στο υδάτινο οικοσύστημα της περιοχής.

Τα δείγματα θα αναλυθούν στα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, του Παν/μίου θεσσαλίας και του ΕΚΠΑ, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σύντομα. Η δειγματοληψία-αυτοψία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας υδάτων ποταμών, παρακτίων και μεταβατικών υδάτων της Ελλάδας, σε εφαρμογή του Άρθρου 8 της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα: ‘Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’ – ΕΣΠΑ 2014-2020 (https://www.ymeperaa.gr/).

Στην αποστολή συμμετείχαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα