Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θάνατος Ελληνίδας από αλλαντίαση: Οι Αρχές παραδέχονται ότι διαγνώστηκε με… φαρυγγίτιδα – Δύο θύματα παραμένουν στο νοσοκομείο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘάνατος Ελληνίδας από αλλαντίαση: Οι Αρχές παραδέχονται ότι διαγνώστηκε με… φαρυγγίτιδα – Δύο θύματα παραμένουν στο νοσοκομείο
spot_img

Μελέτη περιγράφει τα ακραία συμπτώματα των ασθενών της θανατηφόρας αλλαντίασης από σαρδέλες στο Μπορντό της Γαλλίας.

Το σοβαρό ξέσπασμα αλλαντίασης από μαριναρισμένες σαρδέλες στο Μπορντό της Γαλλίας που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας στις 6 Σεπτεμβρίου, αναλύθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα για την επιτήρηση μολυσματικών ασθενειών, Eurosurneillance.

Τα θύματα της αλλαντίασης ήταν συνολικά 15 και στη μελέτη περιγράφονται τα κλινικά συμπτώματα των  ατόμων που νοσηλεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπορντό, η εργαστηριακή ταυτοποίηση της αλλαντοτοξίνης τύπου Β (BoNT) και τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόστηκαν για να σταματήσει το ξέσπασμα. Η μελέτη παραδέχεται πως η Ελληνίδα που «επισκέφτηκε τη μονάδα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της πόλης διαγνώστηκε με άτυπα συμπτώματα φαρυγγίτιδας κατά την περίοδο της επιδημίας και πέθανε λίγες μέρες αργότερα στο Ile de France».

Ιστορικό της επιδημίας

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, ο πρώτος ασθενής εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. Ο ασθενής παρουσίασε αμφοτερόπλευρη οφθαλμοκινητική παράλυση, μυδρίαση, πτώση, διαταραχή της κοίλωσης, ναυτία και έμετο και χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη. Λόγω των νευρολογικών συμπτωμάτων, ο ασθενής υποβλήθηκε αρχικά σε θεραπεία για το σύνδρομο Guillain-Barré, αλλά υποπτεύονταν και αλλαντίαση. Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023, δύο επιπλέον ασθενείς εισήχθησαν στη ΜΕΘ με παρόμοια νευροοφθαλμικά συμπτώματα, πεπτικά συμπτώματα, αυτί, μύτη και λαιμό. Και οι τρεις ασθενείς ήταν τουρίστες. Αργότερα άλλοι 5 ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο και τα ιστορικά τους αποκάλυψαν ότι η ύποπτη πηγή μόλυνσης ήταν σαρδέλες από κονσέρβα στο σπίτι που καταναλώθηκαν στο ίδιο μπαρ/εστιατόριο.

Συνολικά, οκτώ περιπτώσεις νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ και ήταν από τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο ήταν άνδρες, έξι ήταν γυναίκες και επτά από τις οκτώ περιπτώσεις ήταν κάτω των 50 ετών. Η διάμεση καθυστέρηση μεταξύ της κατανάλωσης σαρδέλας και της έναρξης των συμπτωμάτων ήταν 13 ώρες. Οι ασθενείς εισήχθησαν στη ΜΕΘ με μέση καθυστέρηση 42 ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Έξι από τις οκτώ περιπτώσεις χρειάστηκαν επεμβατικό μηχανικό αερισμό λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών. Η διάμεση καθυστέρηση μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων και της στοματοτραχειακής διασωλήνωσης  ήταν 25 ώρες.

Και οι οκτώ ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης (Botulism Antitoxin Heptavalent, Emergent BioSolutions, Canada). Μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της μελέτης (12 Οκτωβρίου 2023), έξι από τους οκτώ ασθενείς είχαν πάρει εξιτήριο και δύο ασθενείς εξακολουθούσαν να χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη.

Οι σαρδέλες από το εστιατόριο αναλύθηκαν επίσης στις 13 Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την παρουσία BoNT και τύπου B C. botulinum .

Πριν από τη χορήγηση αντιτοξινών στους ασθενείς, συλλέχθηκαν οροί, από τα οκτώ νοσηλευόμενα περιστατικά και για να επιβεβαιωθεί η ανίχνευση της αλλαντοτοξίνης (BoNT) και χρησιμοποιήθηκε βιοδοκιμασία ποντικού (ενδοπεριτοναϊκός εμβολιασμός ασθενούς ορός). Η ένεση ορού προκάλεσε θάνατο στα ποντίκια εντός 24 ωρών. 

Η Γαλλική Εθνική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (Santé publique France), ενημερώθηκε για τα τρία ύποπτα κρούσματα τροφικής αλλαντίασης στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, πέντε ημερες μετά το ξέσπασμα! Στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, ο Γαλλικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξέδωσε ένα διαδικτυακό δελτίο τύπου στο οποίο συνιστούσε στα άτομα που είχαν επισκεφθεί το εστιατόριο μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου να επικοινωνήσουν με ιατρούς σε περίπτωση συμπτωμάτων συμβατών με αλλαντίαση’

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια και δυνητικά σοβαρή νευροπαραλυτική νόσος που προκαλείται από BoNTs, που παράγεται κυρίως από το βακτήριο C. Botulinum. Το 2021, αναφέρθηκαν 82 επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλαντίασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλλαντίαση που μεταδίδεται με τα τρόφιμα είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και συνήθως προκαλείται από ανεπαρκώς επεξεργασμένα, συχνά κονσερβοποιημένα στο σπίτι, διατηρημένα ή ζυμωμένα τρόφιμα. Στη Γαλλία, κατά την περίοδο 2008–2018, αναφέρθηκαν 82 κρούσματα τροφικής αλλαντίασης, που αντιπροσωπεύουν συνολικά 159 περιπτώσεις, και ο μέγιστος αριθμός ατόμων που ενεπλάκησαν σε μία επιδημία ήταν έξι.

Η αλλαντίαση συνήθως διαγιγνώσκεται με την παρατήρηση κλινικών σημείων και συμπτωμάτων που συνάδουν με την ασθένεια. Παρόλα αυτά, τα νευρολογικά συμπτώματα και η αλληλουχία εξέλιξης μερικές φορές διαγιγνώσκονται λανθασμένα. Πράγματι, ορισμένες νευρολογικές ασθένειες, π.χ. μυασθένεια gravis και σύνδρομο Guillain-Barré, έχουν σημεία και συμπτώματα που επικαλύπτονται με την αλλαντίαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρχική εσφαλμένη διάγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν δυσκολία στην κατάποση, θολή όραση, μπερδεμένη ομιλία, μυδρίαση και καθοδική χαλαρή παράλυση. Η παράλυση αφορά τους αναπνευστικούς μύες στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτώντας εισαγωγή στη ΜΕΘ για αναπνευστική υποστήριξη. Έτσι, η αρχική αντιμετώπιση για ασθενείς με υποψία αλλαντίασης πρέπει να γίνεται με βάση τα κλινικά ευρήματα. Η εξέταση αίματος, κοπράνων και ύποπτων πηγών τροφής μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, αλλά αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα για αρκετές ημέρες και η θεραπεία δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο