Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διευκρινίσεις για τις συσκευασίες που γεμίζονται στο σημείο πώλησης προϊόντων – Ποιοι είναι υπόχρεοι

ΑρχικήΝομοθεσίαΔιευκρινίσεις για τις συσκευασίες που γεμίζονται στο σημείο πώλησης προϊόντων - Ποιοι είναι υπόχρεοι
spot_img

Ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τις συσκευασίες που γεμίζονται στο σημείο πώλησης από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

Στο άρθρο 13 του νόμου 4736/2020 για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, καθιερώθηκε το σύστημα επιστροφής εγγύησης στις πλαστικές φιάλες ποτών έως 3 λίτρα, για την επίτευξη των στόχων για την ανακύκλωση των υλικών που πρέπει να προωθούνται για χωριστή συλλογή, 77% μέχρι το 2025 και 90% έως το 2029. Επίσης στο Νόμο 4819/2021 για τη διαχείριση των αποβλήτων, με το άρθρο 86, επεκτάθηκε η υποχρέωση οργάνωσης και λειτουργίας συστημάτων εγγυοδοσίας και στις συσκευασίες από αλουμίνιο και γυαλί μίας χρήσης, πλέον της αντίστοιχης υποχρέωσης για τις πλαστικές φιάλες που ορίζει ο Ν. 4736/2020.

Με το σύστημα αυτό, οι καταναλωτές θα πληρώνουν ένα χρηματικό (εγγυοδοτικό) αντίτιμο, το οποίο θα τους αποδίδεται κατά την επιστροφή του προϊόντος, με σκοπό τη χωριστή συλλογή για ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αγορά των συσκευασιών που είναι στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, οι καταναλωτές θα χρεώνονται επιπλέον κατά την αγορά και θα καταβάλλουν εγγυοδοτικό αντίτιμο ίσο με  10 λεπτά για συσκευασίες μικρότερες από 0,5 λίτρα και 15 λεπτά για συσκευασίες μεγαλύτερες από 0,5 λίτρα.Στην ουσία  θα «παίρνουν τα χρήματά τους πίσω», με μορφή κουπονιού ίσης χρηματικής αξίας, χωρίς να επιτρέπεται η καταβολή χρημάτων, όταν επιστρέφουν την άδεια συσκευασία στα σημεία λιανικής πώλησης που επιτελούν τη λειτουργία των σημείων επιστροφής.  

 Ο νέος προγραμματισμός για την έναρξη εφαρμογής του συστήματος DRS, στόχευε για το φθινόπωρο του 2023, ωστόσο δεν ήταν βέβαιο ότι θα υπάρξει επαρκής συντονισμός και ανταπόκριση των εμπλεκόμενων μερών για την επίτευξη του νέου πλάνου. 

Τώρα ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης μετά από ερωτήματα επιχειρήσεων και προς αποφυγή δυσερμηνειών και σύγχυσης στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο προχώρησε σε ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τις συσκευασίες που γεμίζονται στο σημείο πώλησης (π.χ. κατασκευαστές/εισαγωγείς συσκευασιών, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, πιτσαρίες, κλπ).
Με έγγραφο του οργανισμού που στάλθηκε σε όλα τα επιμελητήρια για ενημέρωση των μελών τους ορίζεται σαφώς ποιος είναι «υπόχρεος παραγωγός» για τα απορρίμματα συσκευασιών του ν. 4819/2021.

   Όπως αναφέρεται, στο νόμο 4819/2021, και συγκεκριμένα στο άρθρο 84, παρ. 2, καθορίζονται οι «υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας», αναθεωρώντας και συμπληρώνοντας τους σχετικούς ορισμούς του ν. 2939/2001. Σύμφωνα με το σημείο (αβ) είναι και αυτοί που «κατασκευάζουν ή εισάγουν συσκευασίες, οι οποίες προορίζονται να γεμίζονται σε σημείο πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των σακουλών μεταφοράς».

   Κατόπιν ερωτημάτων από υπόχρεους παραγωγούς και προς αποφυγή δυσερμηνειών και σύγχυσης στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, αναφέρεται ότι για τις συσκευασίες που προορίζονται να γεμίζονται σε σημείο πώλησης υπόχρεος είναι ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας ανεξάρτητα εάν η συσκευασία φέρει ή δεν φέρει λογότυπο ή brand (privat label) του σημείου πώλησης/διάθεσης ή τρίτου, ανεξάρτητα εάν προέρχεται από τρίτη χώρα ή άλλη χώρα της ΕΕ και ανεξάρτητα εάν η συσκευασία που εισάγεται προορίζεται προς εμπορική (πώληση) ή ίδια χρήση που σχετίζεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του εισαγωγέα.

   Σε κάθε περίπτωση η υποχρέωση εισφοράς σε ΣΣΕΔ βαρύνει τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα των συσκευασιών που προορίζονται για πλήρωση στο σημείο πώλησης.

   Καταστήματα/εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες προμηθεύονται συσκευασίες για πλήρωση στα σημεία πώλησης, έχουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν συσκευασίες των οποίων οι παραγωγοί συμμετέχουν σε Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Συσκευασιών (αρ. 14 του ν. 4819/2021) και συνεπώς οφείλουν να προμηθεύονται τα υλικά αυτά από παραγωγούς οι οποίοι πληρούν τις υποχρεώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση, ο νόμος προβλέπει κυρώσεις (αρ. 69, παρ. 3 του ν. 4819/2021).

   Σημειώνεται ότι, αναζήτηση για το εάν ένας παραγωγός (κατασκευαστής ή εισαγωγέας) συμμετέχει σε ΣΣΕΔ Συσκευασιών μπορεί να γίνει άμεσα στην ιστοσελίδα του ΕΟΑΝ (www.eoan.gr/ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ/ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ/”Συσκευασίες” ή “Πλαστική Σακούλα”).

   Σε κάποια παραδείγματα που περιλαμβάνονται στο έγγραφο αναφέρεται:

   – Εάν σούπερ μάρκετ εισάγει πλαστικές σακούλες για τα καταστήματα του υπόχρεος παραγωγός θεωρείται το σούπερ μάρκετ και θα πρέπει να εγγραφεί σε ΣΣΕΔ Συσκευασιών

   – Εάν υπόχρεων είναι εταιρεία λογισμικού που εισάγει κλιματιστικά για χρήση στα γραφεία της στην Ελλάδα υπόχρεος παραγωγός είναι η επιχείρησης και θα πρέπει να εγγραφεί σε ΣΣΕΔ Συσκευασιών και ΣΣΕΔ Αποβλήτων Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρικού Εξοπλισμού

   – Κατασκευαστική εταιρεία που εισάγει συσκευασμένα αγαθά θα πρέπει να εγγραφεί σε ΣΣΕΔ Συσκευασιών και επιπλέον αν τα είδη ανήκουν σε σε ΠΔΕΠ θα πρέπει να εγγραφεί σε αντίστοιχους ΣΣΕΔ (πχ ηλεκτρικού ή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συσσωρευτών κ.α.)

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο