Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Επιβεβαιωμένη αλλά χαμηλή η μεταφορά ωχρατοξίνης σε γάλα και αυγά από τις ζωοτροφές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Επιβεβαιωμένη αλλά χαμηλή η μεταφορά ωχρατοξίνης σε γάλα και αυγά από τις ζωοτροφές
spot_img

Κίνδυνοι που σχετίζονται με την παρουσία ωχρατοξίνης Α (OTA) στις ζωοτροφές.

Το 2004, η ομάδα της EFSA για τους μολυντές στην τροφική αλυσίδα (CONTAM) εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των ζώων και τη μεταφορά από ζωοτροφές σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης που σχετίζονται με την παρουσία ωχρατοξίνης Α (OTA) στις ζωοτροφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να αξιολογήσει τις πρόσφατα διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες και να ενημερώσει την επιστημονική γνώμη του 2004. Το OTA παράγεται από αρκετούς μύκητες των Aspergillus και Penicillium

Στα περισσότερα ζωικά είδη απορροφάται γρήγορα και εκτενώς στη γαστρεντερική οδό, δεσμεύεται ισχυρά με τις λευκωματίνες του πλάσματος και αποτοξινώνεται κυρίως στην ωχρατοξίνη άλφα (OTalpha) από το μικροβίωμα του μηρυκαστικού. Στους χοίρους, το OTA έχει βρεθεί κυρίως στο ήπαρ και τα νεφρά. Η μεταφορά ΟΤΑ από τη ζωοτροφή στο γάλα σε μηρυκαστικά και γαϊδούρια καθώς και σε αυγά από πουλερικά είναι επιβεβαιωμένη αλλά χαμηλή αλλά η μεταφορά στο χοιρινό κρέας είναι μεγαλύτερη. Πιο συγκεκριμένα

  • Στα πουλερικά, η μεταφορά στα αυγά είναι αμελητέα και συμβαίνει μόνο όταν η πρόσληψη ΟΤΑ είναι πολύ υψηλή.
  • Στα επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα και το τυρί, η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε ΟΤΑ που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία και την αποθήκευση και όχι μέσω τη ζωοτροφής στα ζώα.
  • Η μεγαλύτερη ποσότητα μεταφοράς παρατηρείται στους χοίρους, ειδικά στα νεφρά.
  • Μόνο ίχνη ΟΤΑ μεταφέρονται σε βρώσιμους ιστούς ψαριών.

Συνολικά, η ΟΤΑ βλάπτει τη λειτουργία και τη δομή των νεφρών και του ήπατος, προκαλεί ανοσοκαταστολή και επηρεάζει τη ζωοτεχνική απόδοση (π.χ. αύξηση σωματικού βάρους, αναλογία τροφής/κέρδους κ.λπ.), με τα μονογαστρικά είδη να είναι πιο ευαίσθητα από τα μηρυκαστικά λόγω της περιορισμένης αποτοξίνωσης στο OTalpha. Η επιτροπή CONTAM θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς (RP) για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ζώων: για χοίρους και κουνέλια 0,01 mg OTA/kg ζωοτροφών, για κοτόπουλα προς πάχυνση και όρνιθες 0,03 mg OTA/kg ζωοτροφών. Ήταν διαθέσιμα συνολικά 9.184 αναλυτικά αποτελέσματα για το OTA στις ζωοτροφές, εκφρασμένα σε ξηρή ουσία. 

Η διατροφική έκθεση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας διαφορετικά σενάρια που βασίζονται είτε σε μοντέλα δίαιτας είτε σε σύνθετες ζωοτροφές (πλήρης τροφή ή συμπληρωματική ζωοτροφή συν χορτονομή). Έγινε χαρακτηρισμός κινδύνου για τα ζώα για τα οποία μπορούσε να προσδιοριστεί μια RP. Η επιτροπή CONTAM θεωρεί ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με το OTA στις ζωοτροφές για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία για τους χοίρους, τα κοτόπουλα προς πάχυνση, τις κότες και τα κουνέλια είναι χαμηλός.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη της EFSA πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα