Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τεχνολογία: Μετατροπή επιβλαβών PFAS σε πολύτιμες ενώσεις

ΑρχικήυγείαΤεχνολογία: Μετατροπή επιβλαβών PFAS σε πολύτιμες ενώσεις
spot_img

Νέα μέθοδο για την ενσωμάτωση επιβλαβών υπερφθοροαλκενίων σε συνδέτες Ν-ετεροκυκλικών καρβενίων.

   Τέλος υπόσχονται να βάλουν χημικοί του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα, στα  «για πάντα χημικά» (PFAS), που είναι γνωστό πως μπορεί να παραμείνουν στο σώμα για πάντα, με μια τεχνική μετατροπής τους σε πολύτιμες ενώσεις.

   Αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία επιβλαβών χημικών ενώσεων PFAS, σε συσκευασίες φαγητού , ενώ πληθαίνουν οι μελέτες με τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Λίγες μέρες πριν, και εν όψει της έγκρισης από την ΕΕ για πλήρη απαγόρευση των «για πάντα χημικών» στις συσκευασίες τροφίμων, ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια Rob Bonta, επέβαλε στις εταιρίες συσκευασιών να αποκαλύπτουν την παρουσία PFAS στα προϊόντα τους.

   Τώρα μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Masato Ohashi και τον επίκουρο καθηγητή Kenichi Michigami του Graduate School of Science στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα συνέθεσε επιτυχώς συνδέτες που ονομάζονται N-ετεροκυκλικά καρβένια διακοσμημένα με φθόριο (NHCs) από υπερφθοροαλκένια, έναν τύπο PFAFluorlykoalkeralkés. ). Τα NHC που αναπτύχθηκαν σε αυτή τη μελέτη παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση ασταθών μορίων καθώς και στην ενίσχυση της απόδοσης των συνδεδεμένων συμπλόκων μετάλλων μεταπτώσεως.

    Η σύνθεση των φθοριωμένων NHC επιτεύχθηκε απλώς αφαιρώντας δύο άτομα φθορίου από παράγωγα 1,2-διφθοροαλκενίου. Λόγω του μικρού μεγέθους των ατόμων φθορίου, η ικανότητα αποδοχής ηλεκτρονίων του συνδέτη NHC μπορεί να ενισχυθεί χωρίς ουσιαστική αλλαγή των στερεοχημικών ιδιοτήτων του. «Τα αποτελέσματά μας επιτρέπουν την εύκολη μετατροπή των επιβλαβών PFAS σε λειτουργικά NHCs», εξήγησε ο Δρ Michigami. «Οι ευέλικτες εφαρμογές των φθοριούχων NHC δείχνουν πιθανά πλεονεκτήματα σε διάφορους τομείς όπως η χημεία φθορίου, η οργανομεταλλική χημεία, η χημεία κατάλυσης και η επιστήμη των υλικών».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα