Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να τρώνε σταφίδες – Σύσταση ειδικών

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠοια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να τρώνε σταφίδες – Σύσταση ειδικών
spot_img

Αν και θεωρούνται υγιεινό σνακ, οι σταφίδες ενέχουν κινδύνους για τα μικρά παιδιά

Αν και οι σταφίδες θεωρούνται ένα υγιεινό σνακ, τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα πρέπει να έχουν περιορισμένη πρόσληψη σταφίδας. Αυτό συμβουλεύουν οι Υπηρεσίες Ασφάλειας Τροφίμων τόσο της Νορβηγίας όσο και της Δανίας. Ο λόγος είναι πως οι σταφίδες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μυκητιασικές τοξίνες (ωχρατοξίνη Α) και ως εκ τούτου μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία. Οι μυκοτοξίνες δεν διασπώνται με το βράσιμο ή άλλο παρασκεύασμα – και η περιεκτικότητά τους είναι ανεξάρτητη από το αν οι σταφίδες είναι βιολογικές ή όχι.

- Advertisement -

Η ωχρατοξίνη Α (ΟΤΑ) δεν προκαλεί άμεση δηλητηρίαση, αλλά έχει δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις. Επιπλέον οι σταφίδες μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες θειωδών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και, που  μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία. Άλλωστε πολλές φορές έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις ανάκλησης προϊόντων σταφίδας λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε θειώδη. Τα μικρά παιδιά, που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, θα ξεπεράσουν πιο εύκολα την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) από τους ενήλικες.

Σύμφωνα με την EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α, υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Τα ανώτατα επίπεδα της ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα, είχαν καθοριστεί από την ΕΕ το 2006 με τον κανονισμό (ΕΚ)  1881/2006. Το 2020 η EFSA που γνωμοδότησε εκ νέου για την ωχρατοξίνη Α, αποφάνθηκε ότι πρέπει να μειωθούν τα μέγιστα επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα αρτοποιίας, οι σταφίδες, ο καβουρδισμένος καφές και ο διαλυτός καφές. 

Επιπλέον οι σταφίδες είναι αποξηραμένα φρούτα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η σουλτανίνα περιέχει πάνω από 60 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια σταφίδας. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες σταφίδες από ότι φρέσκα σταφύλια ή μια μπανάνα, και κατά συνέπεια να καταναλώνουν περισσότερη φρουκτόζη και θερμίδες. Επίσης, οι σταφίδες είναι κολλώδεις, με αποτέλεσμα κολλάνε στα δόντια. Ως εκ τούτου, τα βακτήρια έχουν μια παρατεταμένη πηγή ζάχαρης, οπότε μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Αρχή της Δανίας συνιστά στα παιδιά να τρώνε σταφίδες σε περιορισμένες ποσότητες. Ταυτόχρονα, είναι η συνολική πρόσληψη σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πολλές εβδομάδες/μήνες) που πρέπει να προσέξτε. Για μεγαλύτερα παιδιά οι σταφίδες μπορούν να είναι κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, καθώς όχι μόνο περιέχουν πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του παιδιού σας, αλλά είναι βολικά, νόστιμα και εύχρηστα σνακ. Μη ξεχνάτε όμως πως υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας για ένα παιδί να ξεκινήσει να τις καταναλώνει και φυσικά πρέπει να τηρηθεί ένα σωστό μέτρο όσον αφορά τη ποσότητα τους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα