Αν και θεωρούνται υγιεινό σνακ, οι σταφίδες ενέχουν κινδύνους για τα μικρά παιδιά
Αν και οι σταφίδες θεωρούνται ένα υγιεινό σνακ, τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα πρέπει να έχουν περιορισμένη πρόσληψη σταφίδας. Αυτό συμβουλεύουν οι Υπηρεσίες Ασφάλειας Τροφίμων τόσο της Νορβηγίας όσο και της Δανίας. Ο λόγος είναι πως οι σταφίδες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μυκητιασικές τοξίνες (ωχρατοξίνη Α) και ως εκ τούτου μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία. Οι μυκοτοξίνες δεν διασπώνται με το βράσιμο ή άλλο παρασκεύασμα – και η περιεκτικότητά τους είναι ανεξάρτητη από το αν οι σταφίδες είναι βιολογικές ή όχι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί άνδρας που κατανάλωνε ωμό κοτόπουλο επί 25 ημέρες δεν αρρώστησε; Τι απαντά μικροβιολόγος
Η ωχρατοξίνη Α (ΟΤΑ) δεν προκαλεί άμεση δηλητηρίαση, αλλά έχει δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις. Επιπλέον οι σταφίδες μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες θειωδών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και, που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία. Άλλωστε πολλές φορές έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις ανάκλησης προϊόντων σταφίδας λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε θειώδη. Τα μικρά παιδιά, που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, θα ξεπεράσουν πιο εύκολα την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) από τους ενήλικες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνη ουσία σε αφαιρετικό βερνικιού νυχιών – Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και φουσκάλες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έφηβη που διαγνώστηκε με σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο συμβουλεύει: «Μην αγνοείτε ποτέ την υπερβολική δίψα»
Σύμφωνα με την EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α, υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Τα ανώτατα επίπεδα της ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα, είχαν καθοριστεί από την ΕΕ το 2006 με τον κανονισμό (ΕΚ) 1881/2006. Το 2020 η EFSA που γνωμοδότησε εκ νέου για την ωχρατοξίνη Α, αποφάνθηκε ότι πρέπει να μειωθούν τα μέγιστα επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα αρτοποιίας, οι σταφίδες, ο καβουρδισμένος καφές και ο διαλυτός καφές.
Επιπλέον οι σταφίδες είναι αποξηραμένα φρούτα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η σουλτανίνα περιέχει πάνω από 60 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια σταφίδας. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες σταφίδες από ότι φρέσκα σταφύλια ή μια μπανάνα, και κατά συνέπεια να καταναλώνουν περισσότερη φρουκτόζη και θερμίδες. Επίσης, οι σταφίδες είναι κολλώδεις, με αποτέλεσμα κολλάνε στα δόντια. Ως εκ τούτου, τα βακτήρια έχουν μια παρατεταμένη πηγή ζάχαρης, οπότε μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η Αρχή της Δανίας συνιστά στα παιδιά να τρώνε σταφίδες σε περιορισμένες ποσότητες. Ταυτόχρονα, είναι η συνολική πρόσληψη σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πολλές εβδομάδες/μήνες) που πρέπει να προσέξτε. Για μεγαλύτερα παιδιά οι σταφίδες μπορούν να είναι κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, καθώς όχι μόνο περιέχουν πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του παιδιού σας, αλλά είναι βολικά, νόστιμα και εύχρηστα σνακ. Μη ξεχνάτε όμως πως υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας για ένα παιδί να ξεκινήσει να τις καταναλώνει και φυσικά πρέπει να τηρηθεί ένα σωστό μέτρο όσον αφορά τη ποσότητα τους.