Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
26 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί άνδρας που κατανάλωνε ωμό κοτόπουλο επί 25 ημέρες δεν αρρώστησε; Τι απαντά μικροβιολόγος 

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΓιατί άνδρας που κατανάλωνε ωμό κοτόπουλο επί 25 ημέρες δεν αρρώστησε; Τι απαντά μικροβιολόγος 
spot_img

Ο άνθρωπος που παίζει την υγεία του στη ρουλέτα

Ο John είναι ένας influencer από τη Φλόριντα που έχει κερδίσει τη φήμη τρώγοντας ωμό κοτόπουλο, όπως και πολλοί άλλοι που παίζουν την υγεία τους στη ρουλέτα, για τουλάχιστον 25 ημέρες .

Χρησιμοποιεί ένα μπλέντερ για να αλέσει το άψητο κοτόπουλο (φτερούγες και στήθος) με αρωματικές ύλες, ωμά αυγά και μαρούλι πριν πιει αυτό το smoothie κοτόπουλου. Το ωμό κοτόπουλο και τα αυγά έχουν σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης από επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο , που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, έμετο, διάρροια και λοιμώξεις του αίματος που, ακόμη και σε υγιή άτομα, μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία και θάνατο. Γιατί λοιπόν ο Τζον δεν έχει αρρωστήσει με τροφική δηλητηρίαση από μια τόσο αντισυμβατική και δυνητικά θανατηφόρα δίαιτα;

Ο Τζον λέει ότι έχει έρθει σε επαφή με γιατρούς σχετικά με τις πτυχές ασφάλειας της δίαιτας του με ωμό κοτόπουλο, και δεν παίρνει αντιβιοτικά γιατί όπως λέει, έχει έμφυτους προστατευτικούς μηχανισμούς κατά της τροφικής δηλητηρίασης:Το στομάχι έχει πολύ όξινα υγρά με pH 1,5 έως 2 .

Τα μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης είναι ευαίσθητα στο οξύ, το οποίο βλάπτει το DNA τους και το οξύ του στομάχου μπορεί ακόμη και να τα σκοτώσει. Στο στομάχι, τα μικρόβια πρέπει επίσης να ξεπεράσουν άλλους φραγμούς, όπως τα πεπτικά ένζυμα, την παγίδευση της βλέννας και την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το στομάχι αδειάζει μετά από περίπου τέσσερις ώρες , οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για το οξύ του στομάχου να απολυμάνει το ανάμεικτο ωμό κοτόπουλο του John, καθιστώντας τα μικρόβια του κοτόπουλου λιγότερο ικανά να δημιουργήσουν μόλυνση.

Γιατί δεν πρέπει να βασίζεσαι σε έμφυτες άμυνες

Ωστόσο, ακόμη και σε υγιείς ενήλικες, εάν ο αριθμός των βακτηρίων είναι υψηλός, το οξύ του στομάχου και η άμυνα του ανοσοποιητικού μπορεί να μην επαρκούν για να μειώσουν τον αριθμό τους σε ασφαλές επίπεδο.

Οι έμφυτες άμυνες κατά της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες και άτομα με υποκείμενη πάθηση υγείας ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η τακτική λήψη αντιόξινων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης εξουδετερώνοντας το οξύ του στομάχου.

Ο John λέει ότι παίρνει το κοτόπουλο του από μια συγκεκριμένη φάρμα, επομένως είναι πιθανώς ασφαλές να υποθέσουμε ότι το κοτόπουλο είναι πολύ φρέσκο ​​και από ένα κοπάδι που μπορεί να έχει μικρότερη συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλας και καμπυλοβακτηριδίου από τα πουλερικά που διακινούνται από μια μεγαλύτερη εμπορική πηγή.

Η φρεσκάδα είναι σημαντική, καθώς ο αριθμός των επιβλαβών μικροβίων αυξάνεται όσο πιο παλιό είναι το κρέας. Εάν το κοτόπουλο που τρώει είναι πολύ φρέσκο ​​και δεν το καταναλώνει πολύ, ο αριθμός των μικροβίων μπορεί να είναι πολύ μικρός για να φτάσει σε μολυσματική δόση.

Ωστόσο, όποια και αν είναι η γενεαλογία του κοτόπουλου, η ασφάλεια του ωμού κρέατος δεν είναι δυνατόν να είναι εγγυημένη, και αυτό που φαίνεται και μυρίζει φρέσκο ​​μπορεί να είναι επικίνδυνα επιβαρυμένο με μικρόβια.

Καρυκεύματα

Ο Τζον είπε στους οπαδούς του ότι χρησιμοποιεί καρυκεύματα όπως σάλτσα σόγιας και βότανα για να βελτιώσει την έλλειψη γεύσης του ωμού κοτόπουλου. Είναι γνωστό ότι η σάλτσα σόγιας προάγει την πέψη ενισχύοντας την έκκριση οξέος του στομάχου στους ανθρώπους, κάτι που θα βοηθούσε να σκοτωθούν τυχόν μικρόβια στα τρόφιμα. Η σάλτσα σόγιας έχει επίσης άμεση αντιμικροβιακή δράση έναντι βακτηρίων όπως Shigella flexneri , Staphylococcus aureus , Vibrio cholera , Salmonella enteritidis και Escherichia coli .

Οι σάλτσες τσίλι αναστέλλουν επίσης τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και πολλά βότανα περιέχουν αντιμικροβιακές ενώσεις και έχουν χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικά για αιώνες.

Τα αρωματικά βότανα, όπως το θυμάρι, είναι ισχυροί αναστολείς της ανάπτυξης μικροβίων, ειδικά των ειδών μικροβίων που βρίσκονται στα πουλερικά.

Πώς πρέπει να τρώτε το κοτόπουλο

Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τα βακτήρια στο ωμό κοτόπουλο ή σε οποιοδήποτε ωμό κρέας. Ο μόνος τρόπος για να κάνετε το κρέας ασφαλές για κατανάλωση είναι να το μαγειρέψετε. «Η θερμότητα σκοτώνει αποτελεσματικά τα επιβλαβή μικρόβια και η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο εξουδετερώνονται σε θερμοκρασίες άνω των 75°C», συμβουλεύουν οι μικροβιολόγοι και οι υπεύθυνοι ασφάλειας τροφίμων.

Το να μαγειρέψετε σωστά το κοτόπουλο είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να φάτε με ασφάλεια το κοτόπουλο και να μην κινδυνεύσετε από δυνητικά θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα