Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η κατανάλωση τέτοιων ψαριών
Πριν από λίγες ημέρες, όπως σας ενημέρωσε το cibum, Το Υπουργείο Πρωτογενούς Βιομηχανίας της Νέας Ζηλανδίας (Ministry for Primary Industries – MPI) και η Υπηρεσία Ασφάλεια Τροφίμων της χώρας εξέδωσαν ανακοίνωση για την ανάκληση εισαγόμενου κατεψυγμένου γαύρου της εταιρείας Pendarves Ltd λόγω παρουσίας θαλάσσιας βιοτοξίνης, του δομονικού οξέος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλο περιστατικό με νεκρό ποντίκι σε γεύμα εστιατορίου – Έγκυος γυναίκα το εντόπισε σε σαλάτα!
Το δομονικό οξύ (ή δομοϊκό οξύ, αγγλ. domoic acid) είναι μια τοξική ουσία που παράγεται φυσικά από ορισμένα είδη φυκών, κυρίως του γένους Pseudo-nitzschia. Ανήκει στις λεγόμενες βιοτοξίνες θαλάσσιας προέλευσης.Το δομονικό οξύ συσσωρεύεται σε οστρακοειδή, ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς που τρέφονται με αυτά τα φύκη, όπως σαρδέλες, μύδια, στρείδια, χτένια, αντσούγιες. Η κατανάλωση θαλασσινών με υψηλά επίπεδα δομονικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αμνησιακό σύνδρομο δηλητηρίασης από οστρακοειδή (Amnesic Shellfish Poisoning – ASP).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανησυχία για τις φριτέζες αέρα – Πάνω από 3 εκατομμύρια ανακλήσεις παγκοσμίως λόγω κινδύνου υπερθέρμανσης και έκρηξης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να τρώνε σταφίδες – Σύσταση ειδικών
Τώρα, η γαλλική υπηρεσία RappelConso ανακοίνωσε την ανάκληση παρτίδας φιλέτου τόνου albacore χωρίς δέρμα, εξαιτίας ανίχνευσης υψηλών επιπέδων ισταμίνης. Η κατανάλωση τροφίμων με αυξημένη ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, γνωστή ως σύνδρομο σcombroid, με συμπτώματα όπως εξάψεις, πονοκέφαλο, ναυτία και ταχυκαρδία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνη ουσία σε αφαιρετικό βερνικιού νυχιών – Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και φουσκάλες
Η ανακοίνωση ανάκλησης του επικίνδυνου ψαριού:
Λεπτομέρειες Προϊόντος
- Προϊόν: Φιλέτο τόνου albacore χωρίς δέρμα
- Μάρκα: Χωρίς εμπορική επωνυμία
- Κίνδυνος: Υψηλά επίπεδα ισταμίνης
- Ημερομηνία δημοσίευσης ανάκλησης: 25 Απριλίου 2025
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς για επιστροφή χρημάτων ή αντικατάσταση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια μπλε πλαστικού σε λουκάνικα μεγάλου σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μέλι διαρκεί δεκαετίες χωρίς να χαλάει και να κρυσταλλώνει αν το αποθηκεύσετε σε αυτό το σημείο
Τι είναι η ισταμίνη και γιατί είναι επικίνδυνη
Η ισταμίνη είναι μία φυσική χημική ουσία που υπάρχει κανονικά στο σώμα μας και παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες, όπως στις αλλεργικές αντιδράσεις και στη ρύθμιση της φλεγμονής.
Ωστόσο, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μέσω τροφίμων, μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, γνωστή και ως σύνδρομο combroid.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έφηβη που διαγνώστηκε με σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο συμβουλεύει: «Μην αγνοείτε ποτέ την υπερβολική δίψα»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κόλπο για να αφαιρέσετε τη μαυρίλα ανάμεσα στα πλακάκια του μπάνιου με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι
Όταν τα ψάρια (ιδίως τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες) δεν διατηρούνται σωστά σε ψύξη, τα βακτήρια μετατρέπουν το αμινοξύ ιστιδίνη σε ισταμίνη. Η ισταμίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα ή τη συντήρηση. Η πρόσληψη υπερβολικής ισταμίνης μπορεί να προκαλέσει:
- Κοκκίνισμα προσώπου
- Πονοκέφαλο
- Ταχυκαρδία
- Ναυτία, εμετό
- Κνησμό ή εξανθήματα
- Διάρροια
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να μοιάζει με αλλεργικό σοκ και να χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.