Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
33.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπίστηκαν και στην Ευρώπη κατεψυγμένα ψάρια με επικίνδυνες τοξίνες – Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωσή τους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντοπίστηκαν και στην Ευρώπη κατεψυγμένα ψάρια με επικίνδυνες τοξίνες - Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωσή τους
spot_img

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η κατανάλωση τέτοιων ψαριών

Πριν από λίγες ημέρες, όπως σας ενημέρωσε το cibum, Το Υπουργείο Πρωτογενούς Βιομηχανίας της Νέας Ζηλανδίας (Ministry for Primary Industries – MPI) και η Υπηρεσία Ασφάλεια Τροφίμων της χώρας εξέδωσαν ανακοίνωση για την ανάκληση εισαγόμενου κατεψυγμένου γαύρου της εταιρείας Pendarves Ltd λόγω παρουσίας θαλάσσιας βιοτοξίνης, του δομονικού οξέος.

Το δομονικό οξύ (ή δομοϊκό οξύ, αγγλ. domoic acid) είναι μια τοξική ουσία που παράγεται φυσικά από ορισμένα είδη φυκών, κυρίως του γένους Pseudo-nitzschia. Ανήκει στις λεγόμενες βιοτοξίνες θαλάσσιας προέλευσης.Το δομονικό οξύ συσσωρεύεται σε οστρακοειδή, ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς που τρέφονται με αυτά τα φύκη, όπως σαρδέλες, μύδια, στρείδια, χτένια, αντσούγιες. Η κατανάλωση θαλασσινών με υψηλά επίπεδα δομονικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αμνησιακό σύνδρομο δηλητηρίασης από οστρακοειδή (Amnesic Shellfish Poisoning – ASP).

Τώρα, η γαλλική υπηρεσία RappelConso ανακοίνωσε την ανάκληση παρτίδας φιλέτου τόνου albacore χωρίς δέρμα, εξαιτίας ανίχνευσης υψηλών επιπέδων ισταμίνης. Η κατανάλωση τροφίμων με αυξημένη ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, γνωστή ως σύνδρομο σcombroid, με συμπτώματα όπως εξάψεις, πονοκέφαλο, ναυτία και ταχυκαρδία.​

Η ανακοίνωση ανάκλησης του επικίνδυνου ψαριού:

Λεπτομέρειες Προϊόντος

  • Προϊόν: Φιλέτο τόνου albacore χωρίς δέρμα
  • Μάρκα: Χωρίς εμπορική επωνυμία
  • Κίνδυνος: Υψηλά επίπεδα ισταμίνης
  • Ημερομηνία δημοσίευσης ανάκλησης: 25 Απριλίου 2025​

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς για επιστροφή χρημάτων ή αντικατάσταση.

Τι είναι η ισταμίνη και γιατί είναι επικίνδυνη

Η ισταμίνη είναι μία φυσική χημική ουσία που υπάρχει κανονικά στο σώμα μας και παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες, όπως στις αλλεργικές αντιδράσεις και στη ρύθμιση της φλεγμονής.
Ωστόσο, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μέσω τροφίμων, μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, γνωστή και ως σύνδρομο combroid.

Όταν τα ψάρια (ιδίως τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες) δεν διατηρούνται σωστά σε ψύξη, τα βακτήρια μετατρέπουν το αμινοξύ ιστιδίνη σε ισταμίνη. Η ισταμίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα ή τη συντήρηση. Η πρόσληψη υπερβολικής ισταμίνης μπορεί να προκαλέσει:

  • Κοκκίνισμα προσώπου
  • Πονοκέφαλο
  • Ταχυκαρδία
  • Ναυτία, εμετό
  • Κνησμό ή εξανθήματα
  • Διάρροια

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να μοιάζει με αλλεργικό σοκ και να χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα