Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο κακός τους ο καιρός αιτία για ένα από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα E.coli από μαρούλι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ κακός τους ο καιρός αιτία για ένα από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα E.coli από μαρούλι
spot_img

Έκθεση της UKHSA Αναδεικνύει τον Ρόλο των Ακραίων Καιρικών Φαινομένων στη μεγάλη επιδημία E. coli στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022

«It’s rainy today, isn’t it?», θα έλεγαν οι Άγγλοι ενώ απολάμβαναν το απογευματινό τους τσάι… Σίγουρα όμως ούτε που θα πήγαινε το μυαλό τους ότι η συγκεκριμένη παρατεταμένη βροχή θα είχε τόσο μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία τους…

Τον Απρίλιο του 2025, η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με την επιδημία του παθογόνου E. coli O157:H7 που σημειώθηκε το 2022, επηρεάζοντας 259 άτομα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιδημία αυτή θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες από τη δεκαετία του 1980 και αποδίδεται κυρίως σε κατανάλωση μολυσμένης σαλάτας, συγκεκριμένα μαρουλιού, που πιθανώς επιμολύνθηκε λόγω πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων.​

Η επιδημία εκδηλώθηκε μεταξύ 5 Αυγούστου και 12 Οκτωβρίου 2022, με περιπτώσεις να καταγράφονται σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τους 259 επιβεβαιωμένους ασθενείς, 77 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ή περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούσε άτομα ηλικίας 20-39 ετών, με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά.​

Κι όμως έφταιγε ο κακός τους ο καιρός

Η επιδημιολογική έρευνα και η ανάλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας υποδεικνύουν ότι το μαρούλι ήταν το πιθανό μέσο μετάδοσης του παθογόνου. Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι η παραγωγή του μαρουλιού είχε εκτεθεί σε στάσιμα νερά μετά από έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές πλημμύρες, γεγονός που πιθανώς οδήγησε σε επιμόλυνση από ζωικά απόβλητα. Η μετεωρολογική ανάλυση έδειξε ότι στην περιοχή του παραγωγού καταγράφηκαν βροχοπτώσεις διάρκειας δύο μηνών σε μια κατά τα άλλα ξηρή περίοδο, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του E. coli από τα περιττώματα των ζώων στις καλλιέργειες.​

Η UKHSA, σε συνεργασία με άλλες υγειονομικές αρχές, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, ειδικά σε σχέση με τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι παραγωγοί φρέσκων προϊόντων και οι κατασκευαστές καλούνται να θεωρούν τις πλημμύρες και τις έντονες βροχοπτώσεις ως πιθανούς κινδύνους για την παρουσία παθογόνων όπως το STEC και να εφαρμόζουν αναλογικά μέτρα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων πριν και μετά τη συγκομιδή, δοκιμών τελικών προϊόντων και χρήσης νερού άρδευσης.​

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα