Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τόνος: Δύο κρούσματα συνδρόμου sgomroid από την κατανάλωση τόνου – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤόνος: Δύο κρούσματα συνδρόμου sgomroid από την κατανάλωση τόνου - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Ευρωπαϊκή ειδοποίηση για κρούσματα sgomroid από τόνο

Οι Ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για δύο κρούσματα συνδρόμου sgomroid από την κατανάλωση τόνου. Πρόκειται για τόνο κιτρινόπτερο συσκευασμένο σε προστατευτική ατμόσφαιρα, έτοιμος για κατανάλωση ωμός ή μαγειρεμένος – αποψυγμένος. Ο τόνος είναι προέλευσης Ισπανίας.

Τι είναι το σύνδρομο sgomroid

Η δηλητηρίαση Scombroid, γνωστή και ως δηλητηρίαση από ψάρια ισταμίνης, μαζί με τη δηλητηρίαση ψαριών ciguatera, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δηλητηρίασης από θαλασσινά. Είναι μια αλλεργικού τύπου αντίδραση που εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση ψαριού μολυσμένου με υψηλά επίπεδα ισταμίνης.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι εξάνθημα, διάρροια, κοκκίνισμα ή έξαψη του προσώπου και μερικές φορές του λαιμού, των χεριών και του άνω μέρους του σώματος, εφίδρωση, πονοκέφαλος και εμετός. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αίσθημα καύσου ή πρήξιμο του στόματος, δυσκολία στην κατάποση, στομαχόπονος και ταχυπαλμία.

Όταν ορισμένα είδη ψαριών δεν ψύχονται σωστά, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν, να διασπάσουν τη σάρκα του ψαριού και να παράγουν υψηλές ποσότητες ισταμίνης. Οι πιο συνηθισμένες πηγές ασθένειας είναι τα ψάρια με πτερύγια όπως ο τόνος, το σκουμπρί, ο γαύρος, η σαρδέλα, το μαγιάτικο και η παλαμίδα. 

Τα μολυσμένα με ισταμίνη ψάρια έχουν συχνά μεταλλική, αιχμηρή ή πιπεράτη γεύση, μυρίζουν άσχημα ή έχουν όψη «κηρήθρας». Ωστόσο, ορισμένα μολυσμένα ψάρια αν και είναι μολυσμένα με υψηλά επίπεδα ισταμίνης, έχουν κανονική εμφάνιση, μυρωδιά και γεύση. Ο σχηματισμός ισταμίνης εξαρτάται από τη θερμοκρασία στην οποία διατηρείται το ψάρι από τη στιγμή της αλίευσης έως τη στιγμή της κατανάλωσής του. Η καλύτερη πρόληψη είναι να διατηρούνται τα ψάρια σε χαμηλή θερμοκρασία στο ψυγείο, όταν μεταφέρονται ή αποθηκεύονται, μέχρι να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν. Μην αγοράζετε και μην τρώτε ψάρια με άσχημη οσμή ή εμφάνιση. Δεδομένου ότι οι ισταμίνες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα, το μαγείρεμα των αλλοιωμένων ψαριών δεν θα τα καταστήσει ασφαλή για κατανάλωση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εγω εχασα περσυ τον αναπηρο γατουλη μ.(3χ!!!!) απο δηλητηριασμ κονσερβα γατς purina με τονο!!! Ελεος ποια!!!! Ακομα να συνελθο ψυ χολογικα!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Πως μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής έως και 60 ημέρες – Εύρημα Ελλήνων ερευνητών

Μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών

Φάρμακα περιέχουν απαγορευμένη και επικίνδυνη χρωστική ουσία – Οργανώσεις κατηγορούν την ΕΕ για αδράνεια

Χρωστική ουσία που κατηγορείται για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και έχει απαγορευτεί ως πρόσθετο στα τρόφιμα πριν από τρία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει σε όλα σχεδόν τα φάρμακα

Δημοφιλής κρέμα μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα περιέχει απαγορευμένη χημική ουσία – Ευρωπαϊκή ειδοποίηση

Εντοπίστηκε απαγορευμένη χημική ένωση σε πολύ δημοφιλές προϊόν περιποίησης μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα