Ευρωπαϊκή ειδοποίηση για κρούσματα sgomroid από τόνο
Οι Ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για δύο κρούσματα συνδρόμου sgomroid από την κατανάλωση τόνου. Πρόκειται για τόνο κιτρινόπτερο συσκευασμένο σε προστατευτική ατμόσφαιρα, έτοιμος για κατανάλωση ωμός ή μαγειρεμένος – αποψυγμένος. Ο τόνος είναι προέλευσης Ισπανίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: Βάλτε στη σακούλα αυτό το κοινό λαχανικό που θα εμποδίσει την ανάπτυξη μούχλας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται έτοιμες σαλάτες από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Έβαλαν λάθος συνοδευτικό στη συσκευασία θέτοντας σε κίνδυνο καταναλωτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανικιούρ: Τοξική για την αναπαραγωγή και τερατογόνος ουσία σε βερνίκια νυχιών – Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου
Τι είναι το σύνδρομο sgomroid
Η δηλητηρίαση Scombroid, γνωστή και ως δηλητηρίαση από ψάρια ισταμίνης, μαζί με τη δηλητηρίαση ψαριών ciguatera, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δηλητηρίασης από θαλασσινά. Είναι μια αλλεργικού τύπου αντίδραση που εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση ψαριού μολυσμένου με υψηλά επίπεδα ισταμίνης.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι εξάνθημα, διάρροια, κοκκίνισμα ή έξαψη του προσώπου και μερικές φορές του λαιμού, των χεριών και του άνω μέρους του σώματος, εφίδρωση, πονοκέφαλος και εμετός. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αίσθημα καύσου ή πρήξιμο του στόματος, δυσκολία στην κατάποση, στομαχόπονος και ταχυπαλμία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεκάδες κρούσματα οξείας διάρροιας από βακτήριο στο κρέας σε οίκο ευγηρίας – Το λάθος κατά το μαγείρεμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτοιμες βρεφικές τροφές: Χωρίς θρεπτικά συστατικά και τίγκα στη ζάχαρη – Εργαστηριακή έρευνα του BBC
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα διατηρήστε το μαρούλι φρέσκο για έως και 30 ημέρες
Όταν ορισμένα είδη ψαριών δεν ψύχονται σωστά, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν, να διασπάσουν τη σάρκα του ψαριού και να παράγουν υψηλές ποσότητες ισταμίνης. Οι πιο συνηθισμένες πηγές ασθένειας είναι τα ψάρια με πτερύγια όπως ο τόνος, το σκουμπρί, ο γαύρος, η σαρδέλα, το μαγιάτικο και η παλαμίδα.
Τα μολυσμένα με ισταμίνη ψάρια έχουν συχνά μεταλλική, αιχμηρή ή πιπεράτη γεύση, μυρίζουν άσχημα ή έχουν όψη «κηρήθρας». Ωστόσο, ορισμένα μολυσμένα ψάρια αν και είναι μολυσμένα με υψηλά επίπεδα ισταμίνης, έχουν κανονική εμφάνιση, μυρωδιά και γεύση. Ο σχηματισμός ισταμίνης εξαρτάται από τη θερμοκρασία στην οποία διατηρείται το ψάρι από τη στιγμή της αλίευσης έως τη στιγμή της κατανάλωσής του. Η καλύτερη πρόληψη είναι να διατηρούνται τα ψάρια σε χαμηλή θερμοκρασία στο ψυγείο, όταν μεταφέρονται ή αποθηκεύονται, μέχρι να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν. Μην αγοράζετε και μην τρώτε ψάρια με άσχημη οσμή ή εμφάνιση. Δεδομένου ότι οι ισταμίνες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα, το μαγείρεμα των αλλοιωμένων ψαριών δεν θα τα καταστήσει ασφαλή για κατανάλωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκ στη Γαλλία: Στο νοσοκομείο μωρό μετά από χρήση φυσιολογικού ορού – Περιείχε αλκοόλ!
Εγω εχασα περσυ τον αναπηρο γατουλη μ.(3χ!!!!) απο δηλητηριασμ κονσερβα γατς purina με τονο!!! Ελεος ποια!!!! Ακομα να συνελθο ψυ χολογικα!!!!