Η σαφής επισήμανση βοηθάει τις εταιρείες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να αποφύγουν νομικές επιπτώσεις ή ανακλήσεις προϊόντων λόγω λάθος σήμανσης
500 συσκευασίες έτοιμης προς κατανάλωσης σαλάτας με σολομό που φέρει την επωνυμία Sesame Miso και πωλείται στην αμερικανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Trader Joe’s ανακαλείται επειδή συσκευάστηκαν κατά λάθος με σφραγισμένο πακέτο που περιέχει τριμμένη παρμεζάνα αντί για το πακέτο με τα τραγανά κρεμμύδια.
Άτομα που έχουν ευαισθησία ή αλλεργία στο γάλα ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανεπιθύμητης αντίδρασης εάν καταναλώσουν αυτό το προϊόν, σύμφωνα με την ειδοποίηση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Αν κάποιος έχει αλλεργία στο γάλα (στις πρωτεΐνες του γάλακτος), ακόμη και μικρές ποσότητες παρμεζάνας μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση, γιατί η παρμεζάνα εξακολουθεί να περιέχει αυτές τις πρωτεΐνες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια (εξάνθημα, φαγούρα, στομαχόπονος) έως σοβαρά (αναφυλαξία, που είναι απειλητική για τη ζωή). Αν κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, η παρμεζάνα συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα, γιατί έχει σχεδόν μηδενική λακτόζη λόγω της μακρόχρονης ωρίμανσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για το μολυσμένο εκλέρ σοκολάτας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανικιούρ: 4 στα 10 μανό περιέχουν τοξικές ουσίες – Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου
Είναι πολύ σημαντικό να αναγράφεται στη συσκευασία αν ένα προϊόν περιέχει παρμεζάνα — κυρίως για λόγους αλλεργιολογικής ασφάλειας και κανονιστικής συμμόρφωσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ, το γάλα είναι ένα από τα 14 υποχρεωτικά αλλεργιογόνα που πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια στις συσκευασίες τροφίμων, είτε το γάλα περιέχεται άμεσα είτε μέσα από κάποιο συστατικό όπως το τυρί παρμεζάνα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα δημοφιλή καλλυντικά, σαμπουάν και αφρόλουτρα που ανακλήθηκαν τον Απρίλιο λόγω τοξικού συστατικού
Εκτός από τις αλλεργίες, υπάρχουν και άλλοι καταναλωτές που αποφεύγουν το γάλα, όπως άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, βίγκαν, ή όσοι ακολουθούν θρησκευτικές διατροφικές οδηγίες. Για αυτούς είναι σημαντικό να ξέρουν αν το προϊόν περιέχει παράγωγα ζωικού γάλακτος.
Η σαφής επισήμανση βοηθάει τις εταιρείες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να αποφύγουν νομικές επιπτώσεις ή ανακλήσεις προϊόντων λόγω λάθος σήμανσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εστιατόρια: Τι γίνεται όταν η μουσική αρέσει στους πελάτες, αλλά όχι στους εργαζόμενους;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σας περίσσεψαν βραστά αυγά από το Πάσχα; Ιδέες για να τα μεταμορφώσετε σε λαχταριστά πιάτα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κοινό τρόφιμο που λιώνει το λίπος της κοιλιάς και βοηθάει στην απώλεια βάρους σύμφωνα με ειδικό
Το προϊόν που ανακλήθηκε
Το προϊόν παρήχθη από την Taylor Fresh Foods Illinois, έχει ημερομηνία λήξης 28 Απριλίου 2025 και 29 Απριλίου 2025 και διανεμήθηκε στα καταστήματα Trader Joe’s στην Αλαμπάμα, την Αϊόβα, το Ιλινόις, την Ιντιάνα, το Κάνσας, το Κεντάκι, το Μίσιγκαν, τη Μινεσότα, το Μιζούρι, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νεμπράσκα, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Οχάιο, την Πενσυλβάνια, τη Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και το Ουισκόνσιν. Η εθελοντική ανάκληση δεν ισχύει για άλλα προϊόντα ή μάρκες που παράγονται ή διανέμονται οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο UPC των ανακληθεισών σαλατών είναι
00773164
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το μπαχαρικό που δεν πρέπει να βάζετε στο φαγητό όταν παίρνετε φάρμακα – Μελέτη
Οι καταναλωτές που αγόρασαν το προϊόν σε οποιαδήποτε από τις πολιτείες που αναφέρονται παραπάνω καλούνται να το απορρίψουν εάν οι ίδιοι ή το άτομο που καταναλώνει το προϊόν ενδέχεται να έχει αλλεργίες στο γάλα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.