Κοινό τρόφιμο της Ελληνικής κουζίνας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη μείωση του λίπους στην κοιλιά
Το λίπος στην κοιλιά, που είναι αποτέλεσμα λάθους διατροφής, μειωμένης φυσικής δραστηριότητας αλλά και μίας βιολογικής διαδικασίας που ενεργοποιείται μετά τα 40, είναι ένα κοινό πρόβλημα. Ωστόσο σύμφωνα με την ειδικό διατροφής Lynne Murphy, ένα τρόφιμο μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του λίπους στην κοιλιά αλλά και γενικά στην απώλεια βάρους. Η Murphy δήλωσε ότι τα τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να είναι το «μυστικό όπλο» και μία τόσο μικρή αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε ένα τεράστιο θετικό αποτέλεσμα στην εικόνα αλλά και στο βάρος μας.
Τα τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Τα προβιοτικά που περιέχουν υποστηρίζουν την διάσπαση των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει το φούσκωμα και τη δυσφορία. Όταν η πέψη βελτιώνεται, ο ανθρώπινος οργανισμός γίνεται πιο αποτελεσματικός στην επεξεργασία των τροφίμων και στην αποβολή των αποβλήτων. Αυτό σημαίνει λιγότερο φούσκωμα και πιο επίπεδη κοιλιά, κάτι που οι άνθρωποι παρατηρούν αρκετά γρήγορα μετά την προσθήκη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL: Νέο πρόστιμο σε κατάστημα της αλυσίδας στην Κέρκυρα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτοάνοσα και Πρωτόκολλο AIP: Η ειδική διατροφή και τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται για να μειώσουν την έξαρση συμπτωμάτων
Τα τουρσιά εκτός του ότι έχουν πολύ λίγες θερμίδες (μόνο 12 θερμίδες τα 100 γραμμάρια) υποστηρίζουν την απώλεια βάρους και μέσω του ελέγχου της όρεξης. Τα καλά βακτήρια από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας, όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη, οι οποίες ελέγχουν τα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού.
Αν και τα τουρσιά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους πολλοί δεν το γνωρίζουν και όπως εξήγησε «Τα τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση δεν είναι τα ίδια με τα κανονικά τουρσιά που βρίσκετε στα περισσότερα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τα πραγματικά τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση παρασκευάζονται μέσω μιας παραδοσιακής διαδικασίας που δημιουργεί ευεργετικά προβιοτικά – τα καλά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είχε αποκαλύψει για το μυστικό της μακροζωίας της η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο που πέθανε στα 116 της χρόνια
Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους – του επικίνδυνου λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανά σας και συμβάλλει σε μια μεγαλύτερη περίμετρο της μέσης. «Ενώ καμία τροφή δεν είναι μαγική λύση, η έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά έχουν συγκεκριμένη επίδραση στο λίπος στην κοιλιά», λέει η Murphy. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με περισσότερους κινδύνους για την υγεία από το λίπος που αποθηκεύεται αλλού στο σώμα».
«Η προσθήκη ζυμωμένων τροφών όπως τα τουρσιά είναι το τέλειο παράδειγμα μιας μικρής συνήθειας που μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερους στόχους. Είναι οικονομικά προσιτά, διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο σας και μπορούν εύκολα να χωρέσουν σε γεύματα που ήδη απολαμβάνετε. Το κλειδί για την επιτυχία στην απώλεια βάρους δεν βρίσκεται συνήθως σε δραματικές αλλαγές, αλλά σε αυτές τις μικρές, σταθερές τροποποιήσεις στις καθημερινές σας συνήθειες.»