Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτοάνοσα και Πρωτόκολλο AIP: Η ειδική διατροφή και τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται για να μειώσουν την έξαρση συμπτωμάτων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυτοάνοσα και Πρωτόκολλο AIP: Η ειδική διατροφή και τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται για να μειώσουν την έξαρση συμπτωμάτων
spot_img

Τα συμπτώματα σε αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να πυροδοτούνται από τροφές που προκαλούν φλεγμονή και άλλες αντιδράσεις

Ίσως γνωρίζετε ήδη, ότι μια ισορροπημένη δίαιτα υποστηρίζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν πάσχετε από αυτοάνοσο νόσημα, ίσως γνωρίζετε επίσης ότι η σωστή διατροφή και η εξάλειψη των ανθυγιεινών τροφών από την διατροφή σας, σε συνδυασμό με άλλες ευεργετικές συνήθειες (όπως η διαχείριση του άγχους και ο καλός ύπνος), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

Παραδείγματα τροφίμων και συστατικών τροφίμων που πρέπει να μειωθούν για μια πιο υγιεινή ζωή, περιλαμβάνουν τα επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες. Ωστόσο, χρειάζεται δουλειά για τον εντοπισμό των τροφίμων που μπορούν να σας προκαλέσουν τις εξάρσεις των συμπτωμάτων της νόσου. Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπευτείτε και να αισθανθείτε καλύτερα καθώς διαχειρίζεστε την αυτοάνοση πάθησή σας. Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με τις δίαιτες που μπορείτε να εξετάσετε και να ακολουθήσετε και να  μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποια δίαιτα, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας.

Αντιφλεγμονώδεις δίαιτες

Η φλεγμονή είναι μια διαδικασία που βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει ξένους εισβολείς, όπως τα μικρόβια. Μόλις εξαλειφθούν οι εισβολείς, η φλεγμονή υποχωρεί και ο ιστός του σώματος επουλώνεται. Μερικές φορές η εισβολή προέρχεται από συγκεκριμένα συστατικά (για παράδειγμα, χρωστικές ουσίες τροφίμων), οπότε, αν τρώτε τακτικά ορισμένα τρόφιμα, η φλεγμονή μπορεί να επιμείνει και να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα (κόπωση, πόνος, πονοκέφαλοι και προβλήματα ύπνου) μπορεί, μεταξύ άλλων παραγόντων, να πυροδοτούνται από τροφές που προκαλούν φλεγμονή και άλλες αντιδράσεις που, με τη σειρά τους, βλάπτουν τον εντερικό σωλήνα και άλλα όργανα.

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα συνιστά την εξάλειψη των τροφών που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή υπέρ των πιο υγιεινών που βοηθούν στην αποκατάσταση του πεπτικού συστήματος και άλλων οργάνων και ιστών. Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται σε αντιφλεγμονώδεις δίαιτες:

  • Κόκκινο κρέας
  • Κρεατοσκευάσματα και αλλαντικά
  • Ζάχαρη
  • Τηγανητά
  • Μαργαρίνη
  • Γαλακτοκομικά
  • Αλκοόλ

Αντίθετα, η κατανάλωση τροφίμων που συνιστώνται ως μέρος ενός μεσογειακού προγράμματος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Ψάρια
  • Αυγά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Υγιή έλαια (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο)

Τα αντιφλεγμονώδη διατροφικά σχέδια περιλαμβάνουν επίσης χορτοφαγικές και vegan δίαιτες και τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες.

Η έλλειψη άμεσων επιστημονικών στοιχείων για τη σχέση μεταξύ διατροφής και αυτοανοσίας έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συμβουλές για ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες. Μερικές μελέτες έδειξαν μειωμένο πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις και βελτιωμένη φλεγμονή σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) που ακολουθούσαν αντιφλεγμονώδη διατροφή, αλλά άλλοι ερευνητές ανέφεραν ότι χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να διαπιστωθεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ των αντιφλεγμονωδών τροφίμων και της ΡΑ.

Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες μπορεί επίσης να βοηθήσουν ασθενείς με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κάποια βελτίωση των σημείων και των συμπτωμάτων της νόσου Hashimoto (9) και μειωμένες εξάρσεις της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), η οποία περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Η δίαιτα του Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου (AIP)

Το Αυτοάνοσο Πρωτόκολλο (AIP) είναι ένας τύπος αντιφλεγμονώδους δίαιτας που σχεδιάστηκε ειδικά για να αποφεύγονται οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και, ως εκ τούτου, να οδηγήσουν σε έξαρση συμπτωμάτων σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Η δίαιτα AIP είναι πιο αυστηρή από άλλα αντιφλεγμονώδη προγράμματα διατροφής, επειδή ο κατάλογος των τροφίμων που θεωρούνται φλεγμονώδη είναι μεγαλύτερος. Ως εκ τούτου, ορισμένα από τα στοιχεία που επιτρέπονται γενικά στη μεσογειακή και την αντιφλεγμονώδη δίαιτα (βλ. κατάλογο παρακάτω) θα πρέπει να εξαλειφθούν βάση του πρωτοκόλλου AIP.

Πρόσθετες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στη δίαιτα AIP:

  • Ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Μελιτζάνες
  • Πατάτες
  • Αυγά
  • Όσπρια
  • Δημητριακά
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Έλαια
  • Καφές
  • Τρόφιμα που μπορούν να καταναλώνονται στο πλαίσιο της δίαιτας AIP:
  • Λαχανικά (εκτός από τα ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, πατάτες και τα φύκια)
  • Φρούτα
  • Ψάρια
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα κρέατα
  • Ζωμοί κρέατος και οστών
  • Μη γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (τουρσιά, ξινολάχανο)
  • Ξύδι (χωρίς σάκχαρα)
  • Σιρόπι σφενδάμου και μέλι
  • Τσάι (πράσινο, μαύρο)

Η AIP είναι μια δίαιτα εξάλειψης και περιλαμβάνει τρεις διακριτές φάσεις. Στη φάση της εξάλειψης, οι τροφές που θεωρούνται ότι προκαλούν φλεγμονή αφαιρούνται προς όφελος τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Καθώς οι εκδηλώσεις της νόσου βελτιώνονται, το άτομο εισέρχεται στη φάση επανεισαγωγής, όπου τα τρόφιμα επανέρχονται ένα ένα και παρατηρούνται τυχόν συμπτώματα προτού προστεθεί το επόμενο τρόφιμο. Τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επανεισάγονται με συγκεκριμένη σειρά, ξεκινώντας από εκείνα με χαμηλότερη συγκέντρωση λακτόζης. Η φάση της συντήρησης επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμα εξατομικευμένα σχέδια για τη διασφάλιση της υγείας του ατόμου.

Μπορούν οι βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα να βοηθήσουν;

Οι έρευνες σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχουν οι βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα στην αυτοάνοση νόσο είναι επίσης περιορισμένες. Μια κλινική μελέτη του 2022 ανέφερε ότι οι ενήλικες που έπαιρναν βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια 5 ετών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΡΑ, ρευματικής πολυμυαλγίας και ψωρίασης. Πάντα να συζητάτε με το γιατρό σας πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, έχοντας κατά νου ότι θα λάβετε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά από υγιεινές τροφές και μια δίαιτα που σας εξυπηρετεί.

ΠΗΓΗ: https://www.autoimmuneinstitute.org/

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό

Μολυσμένα πεπόνια: Η μία μετά την άλλη οι ανακλήσεις στην Ευρώπη λόγω τοξικών ουσιών

Νέες παρτίδες πεπονιών αποσύρονται μετά τον εντοπισμό επικίνδυνων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, με τους καταναλωτές να καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα