Δεκάδες δηλητηριάσεις από σούσι μολυσμένο με Νοροϊό – Το παιδί του μάγειρα ήταν άρρωστο λίγες ημέρες νωρίτερα
Το παιδί ενός μάγειρα που έφτιαχνε τα σούσι σε κέτερινγκ εκδηλώσεων, φαίνεται πως μετέδωσε επιδημία νοροΐου, αν και ο ίδιος ο μάγειρας δεν είχε συμπτώματα. Η επιδημία επηρέασε έξι εκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν φαγητό που παρείχε μία μόνο επιχείρηση εστίασης στην Επικράτεια της Πρωτεύουσας της Αυστραλίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται κι άλλες ντομάτες λόγω σαλμονέλας – Επείγουσα ειδοποίηση σε συσκευαστές και λιανοπωλητές
Το περιστατικό που συνέβη τον Νοέμβριο του 2022 στην Αυστραλία, αναλύθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στο Communicable Diseases Intelligence η οποία καταδεικνύει τη σημασία της αποτελεσματικής υγιεινής των χεριών και των πρακτικών χειρισμού τροφίμων ανά πάσα στιγμή, δεδομένου ότι τα ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να εκκρίνουν και να μεταδίδουν νοροϊό και αυτές οι επιδημίες μπορεί να είναι μεγάλες και δαπανηρές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 2 εκατομμύρια δημοφιλείς χύτρες ταχύτητας – Πάνω από 100 τραυματισμοί και δεκάδες μηνύσεις
Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 47 έτη (από 15 έως 69 έτη), η διάμεση περίοδος επώασης ήταν 33 ώρες και η διάμεση διάρκεια της νόσου ήταν 68,2 ώρες. Το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα ήταν η ναυτία, ακολουθούμενη από έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Έξι περιπτώσεις ζήτησαν ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που πήγαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τοξικό μέταλλο στο τσάι μας – Ευρωπαϊκός συναγερμός για τις τσαγιέρες που μας «ποτίζουν» δηλητήριο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Αυστηρή προειδοποίηση για το κόλπο καθαρισμού που κάνει θραύση στο TikTok αλλά μπορεί να προκαλέσει έκρηξη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Coca-Cola: Πώς ένα viral βίντεο προκάλεσε μποϊκοτάζ από ισπανόφωνους καταναλωτές και έριξε τις πωλήσεις
Δεκατέσσερις υπάλληλοι εργάζονταν στις εγκαταστάσεις εστίασης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που εμφανίστηκαν οι τροφικές δηλητηριάσεις και τρεις από αυτούς επίσης αρρώστησαν. Πέντε ασχολούνταν με την προετοιμασία και τον χειρισμό τροφίμων. Ένας χειριστής τροφίμων είχε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που είχε εμετό και διάρροια την εβδομάδα πριν από την έξαρση. Αυτός ο εργαζόμενος που δεν είχε συμπτώματα, ασχολήθηκε με την προετοιμασία σούσι, χορτοφαγικών ρολών από ρυζόχαρτο και ρολών με λουκάνικο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μέταλλο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής – Σε ποιες τροφές βρίσκεται
«Η πηγή της μόλυνσης πιθανότατα ήταν ένας μολυσμένος χειριστής τροφίμων στην επιχείρηση catering και όχι ένα συγκεκριμένο συστατικό, καθώς δεν εντοπίστηκαν κρούσματα εκτός των συμμετεχόντων στην εκδήλωση και των επαφών τους, και υπήρχαν τρόφιμα με άσχετα συστατικά που σχετίζονται με ασθένειες», ανέφεραν οι ερευνητές.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.