Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο εμπιστεύονται οι αλλεργικοί καταναλωτές την επισήμανση συστατικών στα τρόφιμα;

ΑρχικήΟικιακάΑλλεργιογόνα ΤρόφιμαΠόσο εμπιστεύονται οι αλλεργικοί καταναλωτές την επισήμανση συστατικών στα τρόφιμα;
spot_img

Έρευνα σε καταναλωτές με αλλεργίες και αλλεργιολόγους σχετικά με την προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων

Παρά την ευρεία χρήση της προληπτικής επισήμανσης αλλεργιογόνων (PAL) από τους παρασκευαστές τροφίμων, η PAL δεν χρησιμοποιείται πάντα με συνέπεια και μπορεί να αποτελέσει πηγή παρερμηνείας από τους καταναλωτές και τους αλλεργιολόγους. Οι στόχοι μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, ήταν να διερευνηθεί η κατανόηση της PAL από τους αλλεργικούς καταναλωτές και τους κλινικούς ιατρούς, να περιγραφεί η στάση των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα με PAL και να εξεταστούν οι συστάσεις που δίνονται από τους κλινικούς ιατρούς στους ασθενείς τους σχετικά με αυτά τα προϊόντα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, έγινε σύγκριση μεταξύ δύο ομάδων καταναλωτών, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων (72%) να είναι να εγγεγραμμένοι στη βάση δεδομένων Food Allergy Canada και οι υπόλοιποι (28%) προέρχονταν από αντιπροσωπευτικούς καταναλωτές του γενικού πληθυσμού.

Μέθοδοι: Μια διαδικτυακή έρευνα στάλθηκε στους συμμετέχοντες που έχουν τροφική αλλεργία ή είναι γονείς/φροντιστές παιδιού με τροφική αλλεργία και έπρεπε να διαγνωστούν από επαγγελματία υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καταναλωτές που εγγράφηκαν μέσω της βάσης δεδομένων Food Allergy Canada θα μπορούσαν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με την επισήμανση από ό,τι η ομάδα καταναλωτών τρίτου μέρους, έγινε μια πολυπαραμετρική ανάλυση (λογιστική παλινδρόμηση) σχετικά με τις βασικές μεταβλητές που σχετίζονται με την PAL, επιτρέποντας τη σύγκριση αυτών των δύο ομάδων συμμετεχόντων. Επιπλέον, στάλθηκε ξεχωριστή διαδικτυακή έρευνα σε αλλεργιολόγους μέλη της Καναδικής Εταιρείας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας και σε επαρχιακούς συλλόγους για να διερευνηθεί η κατανόησή τους για την PAL από τις 12 Νοεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Αποτελέσματα: Συνολικά 1080 καταναλωτές και 63 αλλεργιολόγοι (29% των αλλεργιολόγων Καναδοί) απάντησαν στις έρευνες. Το πενήντα τοις εκατό των καταναλωτών ήταν ενήλικες με τροφική αλλεργία και το 50% ήταν γονείς/φροντιστές παιδιού με τροφική αλλεργία. Η τροφική αλλεργία διαγνώστηκε συχνότερα από αλλεργιολόγο στο 76% των περιπτώσεων.

Ευρήματα μελέτης

Το 54% των καταναλωτών έχουν αγοράσει προϊόντα με δήλωση PAL τουλάχιστον περιστασιακά και περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (53%) θεώρησαν την PAL ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα (59%) δεν είχαν ακούσει τον όρο «ατομικό όριο αλλεργιογόνου» ή είχαν ακούσει τον όρο αλλά δεν γνώριζαν τι σήμαινε. Οι ίδιοι αλλεργικοί καταναλωτές ήταν απρόθυμοι να αγοράσουν τρόφιμα που περιέχουν ακόμη και μια μικρή ποσότητα του αλλεργιογόνου τους (δηλαδή, μια δόση που δεν θα προκαλούσε αλλεργική αντίδραση στη συντριπτική πλειοψηφία τους).

Οι μισοί αλλεργιολόγοι ανέφεραν ότι η PAL δεν είναι χρήσιμη στην τρέχουσα μορφή της και το 83% υποστήριξε την κατανάλωση τροφίμων με PAL στους ασθενείς τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συμπέρασμα

Ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές είναι κάπως σίγουροι για την ακρίβεια των πληροφοριών για τα συστατικά στα προσυσκευασμένα τρόφιμα, η ερμηνεία της PAL παραμένει συγκεχυμένη για πολλούς αλλεργικούς καταναλωτές. Εάν πρόκειται να γίνουν αλλαγές με βάση τα όρια αλλεργιογόνων, θα απαιτηθεί μια προσέγγιση πολλαπλών ενδιαφερομένων με μεγαλύτερη εκπαίδευση των καταναλωτών και των αλλεργιολόγων σχετικά με τις έννοιες της αξιολόγησης κινδύνου, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των ορίων πληθυσμού αλλεργιογόνων στην εφαρμογή της PAL.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2072-6643/17/9/1556

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιαούρτι με μήλο: Νέο εύρημα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Πώς το μήλο βελτιώνει το γιαούρτι – ;Eρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ δίνει απαντήσεις

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα