Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί κάνουμε “σωσίβιο” στη κοιλιά στη μέση ηλικία; – Νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατί κάνουμε "σωσίβιο" στη κοιλιά στη μέση ηλικία; - Νέα μελέτη
spot_img

Τα κύτταρα-κλειδιά που ευθύνονται για τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους στα 40.

Το επίμονο λίπος που πολλοί παρατηρούν να συσσωρεύεται στη μέση ηλικία δεν είναι απλώς αποτέλεσμα διατροφικών συνηθειών ή μειωμένης φυσικής δραστηριότητας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μια βιολογική διαδικασία, η οποία ενεργοποιείται γύρω στα 40, παίζει κρίσιμο ρόλο στην αύξηση της περιφέρειας της μέσης.

Δημοσιευμένη στο Science, η μελέτη ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο City of Hope και το UCLA αποκάλυψε την ύπαρξη ενός νέου τύπου λιποκυττάρων, που εμφανίζεται ειδικά κατά τη μέση ηλικία και επιταχύνει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το σώμα αρχίζει να παράγει νέα λιποκύτταρα με ταχείς ρυθμούς, ακόμη κι αν οι συνήθειες τρόπου ζωής παραμένουν αμετάβλητες.

Σε πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ζώα μέσης ηλικίας ανέπτυξαν εκρηκτική παραγωγή νέων λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα φαινόμενα όμοια με ανθρώπινες μεταβολικές αλλαγές: αύξηση λίπους στην κοιλιά, μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση και αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζουν τα κύτταρα CP-A (committed preadipocytes, age-enriched), τα οποία εμφανίζονται μαζικά μόνο κατά τη μέση ηλικία και διαθέτουν ισχυρή ικανότητα να μετατρέπονται σε ώριμα λιποκύτταρα. Η ανάλυση ανθρώπινου ιστού επιβεβαίωσε ότι τα ίδια κύτταρα CP-A είναι παρόντα και στους ανθρώπους, με τον αριθμό τους να κορυφώνεται γύρω στα 40-50 έτη.

Η μεταμόσχευση αυτών των κυττάρων σε νεαρά ποντίκια έδειξε ότι τα CP-A διατηρούν την “επιθετική” συμπεριφορά τους, ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος, γεγονός που υποδεικνύει ότι η βιολογική αλλαγή είναι εγγενής στα κύτταρα και όχι απλώς αντίδραση σε εξωτερικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές εντόπισαν έναν υποδοχέα, τον LIFR, που φαίνεται να είναι κρίσιμος για την ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων. Όταν μπλόκαραν τον υποδοχέα με φαρμακευτικές παρεμβάσεις, κατάφεραν να αποτρέψουν τη διόγκωση του σπλαχνικού λίπους στα ποντίκια, προσφέροντας έναν ενδεχόμενο νέο δρόμο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που σχετίζεται με την ηλικία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα