Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως ένα νέο ψηφιακό εργαλείο προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠως ένα νέο ψηφιακό εργαλείο προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές
spot_img

Μελέτη δείχνει ότι έξυπνες παρεμβάσεις στα ηλεκτρονικά παντοπωλεία μπορούν να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία και να μειώσουν χρόνιες ασθένειες.

Μια ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS παρουσίασε μια νέα ψηφιακή εργαλειοθήκη που ενσωματώνεται σε διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών και βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν πιο υγιεινά προϊόντα. Η καινοτομία αυτή που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, υπόσχεται να συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια προσπάθεια πρόληψης χρόνιων ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτης.

Η μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο του NUSMart, μιας ψηφιακής πλατφόρμας αγορών που σχεδιάστηκε ειδικά για το πείραμα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδα ελέγχου και πειραματική ομάδα, καλούμενοι να πραγματοποιήσουν τρεις παραγγελίες σε διάστημα έως έξι εβδομάδων.

Η σήμανση διατροφικής ποιότητας με τη μορφή φωτεινού σηματοδότη, βασισμένη σε Nutri-Score, διευκόλυνε την άμεση αξιολόγηση των προϊόντων. Η ταξινόμηση των ειδών παντοπωλείου ανάλογα με τη διατροφική τους αξία, η ανατροφοδότηση του καλαθιού σε πραγματικό χρόνο και οι προτάσεις για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις παρείχαν στον καταναλωτή εργαλεία άμεσης βελτίωσης των επιλογών του.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τη διατροφική ποιότητα των καλαθιών τους, μετακινώντας τον μέσο βαθμό από NS C σε NS B. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης θερμίδων, ολικών και κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και νατρίου. Η επίδραση αυτή διατηρήθηκε σε όλες τις παραγγελίες κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ο επίκουρος καθηγητής Soye Shin δήλωσε ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν πως χαμηλού κόστους και εύκολα υλοποιήσιμες διαδικτυακές παρεμβάσεις μπορούν να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε πιο υγιεινές επιλογές τη στιγμή της αγοράς. Παράλληλα, ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Eric Finkelstein, υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με λιανοπωλητές για την ενσωμάτωση αυτών των χαρακτηριστικών σε πραγματικές εμπορικές πλατφόρμες.

Τα ευρήματα ενισχύουν την αξία πρωτοβουλιών όπως η σήμανση Nutri-Grade της Σιγκαπούρης και ανοίγουν τον δρόμο για την επέκταση της στρατηγικής και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα