ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταMondelēz: Ελάχιστη πρόοδος στη μείωση του πλαστικού στις συσκευασίες τροφίμων της

Mondelēz: Ελάχιστη πρόοδος στη μείωση του πλαστικού στις συσκευασίες τροφίμων της

3 λεπτά ανάγνωσης

Η εταιρεία πίσω από τα Oreo και τα Ritz παραδέχεται αργή πρόοδο στη μείωση του πλαστικού.

Η Mondelēz International, γνωστή για μάρκες όπως τα Oreo, Ritz και Clif, παρουσίασε την ετήσια έκθεση βιωσιμότητάς της Snacking Made Right αποκαλύπτοντας ότι οι προσπάθειές της στον τομέα της ανακυκλωσιμότητας των συσκευασιών παρέμειναν στάσιμες για το 2024. Παράλληλα, η χρήση παρθένων πλαστικών αυξήθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2020, θέτοντας ερωτήματα για την πορεία των στόχων που είχε θέσει για το 2025.

- Advertisement -

Η έκθεση, που καλύπτει την περίοδο Δεκεμβρίου 2023 έως Νοεμβρίου 2024, δείχνει ότι μόλις το 5% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Mondelēz αποδίδεται στις συσκευασίες. Παρά τη συνεχιζόμενη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, η εταιρεία δεν σχολίασε την απόκλιση από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της για τη μείωση του πλαστικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 49% της συσκευασίας που χρησιμοποιήθηκε το 2024 ήταν κυματοειδές χαρτί και το 27% χαρτί, ενώ τα εύκαμπτα και άκαμπτα πλαστικά αποτελούσαν το 15% και 6% αντίστοιχα. Η χρήση γυαλιού και μετάλλου παρέμεινε περιορισμένη στο 1% έκαστο.

- Advertisement -

Η Mondelēz επαναλαμβάνει τη στρατηγική της προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των συσκευασιών, τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών και την αφαίρεση “προβληματικών υλικών”, ενώ τάσσεται υπέρ μιας παγκόσμιας, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για τη βιώσιμη διαχείριση των συσκευασιών. Η εταιρεία εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος προς μια τέτοια συνθήκη μέσα στο επόμενο έτος.

Πάντως, η Mondelēz αποφεύγει να επιβεβαιώσει αν θα πετύχει τους στόχους βιωσιμότητας που έχει θέσει για το 2025 ή αν σκοπεύει να τους αναπροσαρμόσει. Αντ’ αυτού, επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως οι αποκλίνουσες εθνικές και τοπικές πολιτικές, η πολυπλοκότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και η περιορισμένη διαθεσιμότητα οικονομικά βιώσιμων νέων υλικών.

- Advertisement -

Στη Βόρεια Αμερική, οι πλαστικοί δίσκοι για μπισκότα περιλαμβάνουν πλέον έως και 50% ανακυκλωμένο PET, ενώ στη Νοτιοανατολική Ασία εξαλείφθηκαν πλήρως οι πλαστικοί δίσκοι από το χαρτοφυλάκιο των μπισκότων.

Ωστόσο, η ίδια η Mondelēz αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση των έργων που έχουν προγραμματιστεί για το 2025 θα συνοδευτεί από τεχνικές και προμηθευτικές δυσκολίες. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι στόχοι παραμένουν μεν φιλόδοξοι, αλλά συνοδεύονται από ρεαλιστικές ανησυχίες για το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούν να επιτευχθούν.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σπάνιο περιστατικό ανάκλησης γάλακτος εταιρείας κολοσσού – Ανησυχία για τοξικότητα και πιθανές επιπτώσεις σε ήπαρ και νεφρούς

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν κλήθηκαν να μην το καταναλώσουν, να μην το χρησιμοποιήσουν στη μαγειρική και να μην το προσφέρουν σε μέλη της οικογένειάς τους

Αποτίμηση της Κομισιόν για την εφαρμογή της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων – Τι αλλάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η Κομισιόν αξιολόγησε για πρώτη φορά την εφαρμογή των ελέγχων Food Safety Culture στην ΕΕ, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλούνται να τεκμηριώνουν τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/382

Και η Ελλάδα στη λίστα διανομής λιναρόσπορου με υδροκυάνιο – Συναγερμός στην Ευρώπη (φωτογραφία)

Υψηλές συγκεντρώσεις υδροκυανικού οξέος σε λιναρόσπορο ενεργοποίησαν το ευρωπαϊκό σύστημα RASFF, με το προϊόν να έχει διανεμηθεί και στην ελληνική αγορά