Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό είναι το μπαχαρικό που δεν πρέπει να βάζετε στο φαγητό όταν παίρνετε φάρμακα – Μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΑυτό είναι το μπαχαρικό που δεν πρέπει να βάζετε στο φαγητό όταν παίρνετε φάρμακα - Μελέτη
spot_img

Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά στον κόσμο, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια ένωση που περιέχει θα μπορούσε να επηρεάσει ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry: Molecular Sciences, ερευνητές στο κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή διαπίστωσαν ότι η κινναμαλδεΰδη – ένα κύριο συστατικό της κανέλας – ενεργοποιεί υποδοχείς που ελέγχουν την μεταβολική κάθαρση των φαρμάκων από το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κανέλας θα μπορούσε να μειώσει τις επιδράσεις των φαρμάκων.

«Θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα υγείας εάν καταναλώνονται υπερβολικές ποσότητες συμπληρωμάτων εν αγνοία του ιατρού που τα συνταγογραφεί», δήλωσε η Shabana Khan, επικεφαλής επιστήμονας του κέντρου. «Η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αποβολή του συνταγογραφούμενου φαρμάκου από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αποτελεσματικότητά του».

Εκτός από τις μαγειρικές της χρήσεις, η κανέλα έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και της υγείας της καρδιάς, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα το προϊόν στο σώμα παραμένει ασαφής.

Το να πασπαλίζετε με κανέλα τον πρωινό σας καφέ είναι απίθανο να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, αλλά η χρήση κανέλας υψηλής συγκέντρωσης ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί. «Παρά τις τεράστιες χρήσεις της, πολύ λίγες αναφορές ήταν διαθέσιμες για να περιγράψουν την τύχη του κύριου συστατικού της — της κινναμαλδεΰδης», δήλωσε ο Khan. «Η κατανόηση της βιοπροσβασιμότητας, του μεταβολισμού και της αλληλεπίδρασής της με τους ξενοβιοτικούς υποδοχείς ήταν σημαντική για να αξιολογηθεί πώς η υπερβολική πρόσληψη κανέλας θα επηρέαζε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εάν λαμβάνονταν ταυτόχρονα».

Δεν είναι όλες οι κανέλες ίδιες

Το έλαιο κανέλας — το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως τοπικά ως αντιμυκητιασικό ή αντιβακτηριακό και ως αρωματικός παράγοντας σε τρόφιμα και ποτά — δεν παρουσιάζει σχεδόν κανέναν κίνδυνο αλληλεπιδράσεων μεταξύ βοτάνων και φαρμάκων, δήλωσε ο Amar Chittiboyina, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου.

Αλλά ο φλοιός κανέλας – ειδικά η κανέλα Cassia, μια φθηνότερη ποικιλία κανέλας που προέρχεται από τη νότια Κίνα – περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης, ενός αντιπηκτικού, σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες κανέλας. Ο αλεσμένος φλοιός κανέλας Cassia είναι αυτός που βρίσκεται συνήθως στα παντοπωλεία.

«Αντίθετα, η αληθινή κανέλα από τη Σρι Λάνκα ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη», είπε. «Οι αντιπηκτικές ιδιότητες της κουμαρίνης μπορεί να είναι επικίνδυνες για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά».

  • Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος που παίζει η κανέλα στον οργανισμό και ποιες πιθανές αλληλεπιδράσεις βοτάνων-φαρμάκων μπορεί να προκύψουν, δήλωσε ο Bill Gurley, κύριος επιστήμονας στο κέντρο και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα η κινναμαλδεΰδη να ενεργοποιήσει αυτούς τους υποδοχείς, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις», είπε. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν θα ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί μέχρι να κάνουμε μια κλινική μελέτη».

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες, οι ερευνητές συνιστούν σε όποιον ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει κανέλα ως συμπλήρωμα διατροφής να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του.

«Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες – όπως υπέρταση, διαβήτη, καρκίνο, αρθρίτιδα, άσθμα, παχυσαρκία, HIV, AIDS ή κατάθλιψη – θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν χρησιμοποιούν κανέλα», δήλωσε ο Khan.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιαούρτι με μήλο: Νέο εύρημα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Πώς το μήλο βελτιώνει το γιαούρτι – ;Eρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ δίνει απαντήσεις

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα