Γιατί φακές χωρίς φετούλα δεν γίνεται…
Η συνήθεια να συνδυάζουμε φακές με φέτα είναι διαδεδομένη στην ελληνική κουζίνα και θεωρείται θρεπτική επιλογή. Ωστόσο, ανακύπτει το ερώτημα: επηρεάζει το ασβέστιο της φέτας την απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές;
Μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου, ιδιαίτερα του μη-αιμικού σιδήρου που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως οι φακές. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο και ο σίδηρος ανταγωνίζονται για τους ίδιους μηχανισμούς απορρόφησης στο έντερο. Ωστόσο, η κλινική σημασία αυτής της αλληλεπίδρασης είναι περιορισμένη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 2 εκατομμύρια δημοφιλείς χύτρες ταχύτητας – Πάνω από 100 τραυματισμοί και δεκάδες μηνύσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σκάνδαλο δολιοφθοράς σε πτηνοτροφείο: Υπάλληλος παραβίασε τις δόσεις απολυμαντικών και μόλυνε τα κοτόπουλα
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition εξέτασε την επίδραση του ασβεστίου στην απορρόφηση 5 mg μη-αιμικού και αιμικού σιδήρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ασβέστιο (ως χλωριούχο ασβέστιο) μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου, ενώ η επίδραση στον αιμικό σίδηρο ήταν μικρότερη. Ωστόσο, η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε σχετικά υψηλές δόσεις ασβεστίου, και η κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κρέμα προσώπου μολυσμένη με επικίνδυνο βακτήριο
Οι μελέτες αυτές υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ασβεστίου δεν επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του σιδήρου στον οργανισμό. Τι σημαίνει αυτό για το πιάτο φακές με φέτα;
Η κατανάλωση φακών με φέτα δεν αναμένεται να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου, εκτός αν καταναλώνετε πολύ μεγάλες ποσότητες φέτας ή άλλων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο σε κάθε γεύμα. Επιπλέον, η παρουσία βιταμίνης C στις φακές μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου. Εάν προσθέσουμε λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού τότε σίγουρα, θα αυξηθεί η απορρόφηση σιδήρου όπως και εάν συνδυάσουμε τις φακές με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Αυστηρή προειδοποίηση για το κόλπο καθαρισμού που κάνει θραύση στο TikTok αλλά μπορεί να προκαλέσει έκρηξη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τοξικό μέταλλο στο τσάι μας – Ευρωπαϊκός συναγερμός για τις τσαγιέρες που μας «ποτίζουν» δηλητήριο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μέταλλο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής – Σε ποιες τροφές βρίσκεται
Ο συνδυασμός φακών με φέτα είναι θρεπτικός και απολαυστικός. Εάν ανησυχείτε για την απορρόφηση του σιδήρου, μπορείτε να καταναλώνετε την φέτα σε μικρότερες ποσότητες ή να την προσθέτετε στο πιάτο σας μετά το μαγείρεμα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανή αλληλεπίδραση με τον σίδηρο. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή η συνήθεια δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απορρόφηση του σιδήρου.