Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φακές και φέτα στο ίδιο πιάτο: Μειώνει πράγματι το ασβέστιο την απορρόφηση σιδήρου;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΦακές και φέτα στο ίδιο πιάτο: Μειώνει πράγματι το ασβέστιο την απορρόφηση σιδήρου;
spot_img

Γιατί φακές χωρίς φετούλα δεν γίνεται…

Η συνήθεια να συνδυάζουμε φακές με φέτα είναι διαδεδομένη στην ελληνική κουζίνα και θεωρείται θρεπτική επιλογή. Ωστόσο, ανακύπτει το ερώτημα: επηρεάζει το ασβέστιο της φέτας την απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου, ιδιαίτερα του μη-αιμικού σιδήρου που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως οι φακές. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο και ο σίδηρος ανταγωνίζονται για τους ίδιους μηχανισμούς απορρόφησης στο έντερο. Ωστόσο, η κλινική σημασία αυτής της αλληλεπίδρασης είναι περιορισμένη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.​

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition εξέτασε την επίδραση του ασβεστίου στην απορρόφηση 5 mg μη-αιμικού και αιμικού σιδήρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ασβέστιο (ως χλωριούχο ασβέστιο) μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου, ενώ η επίδραση στον αιμικό σίδηρο ήταν μικρότερη. Ωστόσο, η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε σχετικά υψηλές δόσεις ασβεστίου, και η κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων απαιτεί περαιτέρω έρευνα. ​

Οι μελέτες αυτές υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ασβεστίου δεν επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του σιδήρου στον οργανισμό. ​Τι σημαίνει αυτό για το πιάτο φακές με φέτα;

Η κατανάλωση φακών με φέτα δεν αναμένεται να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου, εκτός αν καταναλώνετε πολύ μεγάλες ποσότητες φέτας ή άλλων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο σε κάθε γεύμα. Επιπλέον, η παρουσία βιταμίνης C στις φακές μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου.​ Εάν προσθέσουμε λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού τότε σίγουρα, θα αυξηθεί η απορρόφηση σιδήρου όπως και εάν συνδυάσουμε τις φακές με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες.

Ο συνδυασμός φακών με φέτα είναι θρεπτικός και απολαυστικός. Εάν ανησυχείτε για την απορρόφηση του σιδήρου, μπορείτε να καταναλώνετε την φέτα σε μικρότερες ποσότητες ή να την προσθέτετε στο πιάτο σας μετά το μαγείρεμα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανή αλληλεπίδραση με τον σίδηρο. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή η συνήθεια δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απορρόφηση του σιδήρου.​

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα