Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
35.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φακές και φέτα στο ίδιο πιάτο: Μειώνει πράγματι το ασβέστιο την απορρόφηση σιδήρου;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΦακές και φέτα στο ίδιο πιάτο: Μειώνει πράγματι το ασβέστιο την απορρόφηση σιδήρου;
spot_img

Γιατί φακές χωρίς φετούλα δεν γίνεται…

Η συνήθεια να συνδυάζουμε φακές με φέτα είναι διαδεδομένη στην ελληνική κουζίνα και θεωρείται θρεπτική επιλογή. Ωστόσο, ανακύπτει το ερώτημα: επηρεάζει το ασβέστιο της φέτας την απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου, ιδιαίτερα του μη-αιμικού σιδήρου που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως οι φακές. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο και ο σίδηρος ανταγωνίζονται για τους ίδιους μηχανισμούς απορρόφησης στο έντερο. Ωστόσο, η κλινική σημασία αυτής της αλληλεπίδρασης είναι περιορισμένη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.​

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition εξέτασε την επίδραση του ασβεστίου στην απορρόφηση 5 mg μη-αιμικού και αιμικού σιδήρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ασβέστιο (ως χλωριούχο ασβέστιο) μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου, ενώ η επίδραση στον αιμικό σίδηρο ήταν μικρότερη. Ωστόσο, η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε σχετικά υψηλές δόσεις ασβεστίου, και η κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων απαιτεί περαιτέρω έρευνα. ​

Οι μελέτες αυτές υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ασβεστίου δεν επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του σιδήρου στον οργανισμό. ​Τι σημαίνει αυτό για το πιάτο φακές με φέτα;

Η κατανάλωση φακών με φέτα δεν αναμένεται να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου, εκτός αν καταναλώνετε πολύ μεγάλες ποσότητες φέτας ή άλλων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο σε κάθε γεύμα. Επιπλέον, η παρουσία βιταμίνης C στις φακές μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου.​ Εάν προσθέσουμε λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού τότε σίγουρα, θα αυξηθεί η απορρόφηση σιδήρου όπως και εάν συνδυάσουμε τις φακές με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες.

Ο συνδυασμός φακών με φέτα είναι θρεπτικός και απολαυστικός. Εάν ανησυχείτε για την απορρόφηση του σιδήρου, μπορείτε να καταναλώνετε την φέτα σε μικρότερες ποσότητες ή να την προσθέτετε στο πιάτο σας μετά το μαγείρεμα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανή αλληλεπίδραση με τον σίδηρο. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή η συνήθεια δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απορρόφηση του σιδήρου.​

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πάνω από 180 τροφικές δηλητηριάσεις σε 4 ευρωπαϊκές χώρες από ένα “αθώο” τρόφιμο – Τι έδειξε έρευνα στο eurosurveillance

Πώς ένα "αθώο" τρόφιμο προκάλεσε πανευρωπαϊκή επιδημία λοιμώξεων από Yersinia enterocolitica

LIDL Dk: Ανακαλείται ελαφρύ σνακ που μπορεί να γίνει θανάσιμη παγίδα – Η Ευρωπαϊκή κινητοποίηση και η απίστευτη ιστορία που είχε προηγηθεί

Οι Αρχές της Δανίας ενημέρωσαν την Ευρώπη για δυνητικό σοβαρό κίνδυνο από ρόφημα που πωλείται στα ράφια της αλυσίδας LIDL - Είχε προηγηθεί θάνατος ασθενούς 30 ώρες μετά την κατανάλωση παρόμοιου προϊόντος

Δηλητηριασμένα μπισκότα έδωσαν σε 233 παιδιά νηπιαγωγείου – Κατέληξαν στο νοσοκομείο με υψηλά επίπεδα μολύβδου – 8 συλλήψεις

Το προσωπικό χρησιμοποίησε χρωστικές απαγορευμένες για τρόφιμα και αγορασμένες από το διαδίκτυο - Πόνοι στο στομάχι, ναυτία και μαύρα δόντια, τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης εκατοντάδων παιδιών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα